Datça’daki kış maratonundan Avrupalı yüzücülere davet var!

Datça’daki kış maratonundan Avrupalı yüzücülere davet var!

ABONE OL
23:43 - 02/02/2023 23:43
Datça’daki kış maratonundan Avrupalı yüzücülere davet var!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Datça’da şimdiye kadar 17 kez gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk ve tek açık deniz kış yüzme maratonuna iki ülke arasındaki gerilimler nedeniyle bu yıl Yunanistan’dan katılım olmadı. Önümüzdeki dönemde maratona yurt dışında tanıtmayı ve dışarıdan katılımı artırmayı hedefleyen Organizasyon Komitesi, bunun için de sponsorların desteğini bekliyor.

Datça’da gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk ve tek açık deniz kış yüzme maratonu bu yıl Yüzme Federasyonu’ndan beklediği desteği alamadı. Bundan önce Yunanistan’dan, özellikle de Datça’nın karşısındaki Simi adasından yüzücülerin de katılımıyla uluslararası boyut kazanan maratona yurtdışından katılım da çok düşük oldu. Organizasyon komitesinin sözcülerinden Necati Sağır, “Daha önceki yarışlarımızda Yunanlı yüzücülerden 8-10 kişi katılırdı. Şu sıralar karşılıklı esen siyasi zıtlık rüzgarları bu katılım olumsuz etkiledi “dedi.

Türkiye Yüzme Federasyonu’ndan da bekledikleri desteği alamadıklarını belirten Sağır, bu durumun da etkinliğe katılımı olumsuz etkilediğini belirtti.

Federasyon ‘un son güne kadar onay vermemesine rağmen etkinlik, Datça ve Muğla belediyeleriyle, valilik ve kaymakamlığın yanı sıra, halkın desteği ve gönüllü katkılarıyla gerçekleştirildi. Bu yıl 17’nci kez yapılan Datça Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu’nda 250 kişi, “Kulaçlarımızı Cumhuriyetimizin 100’ncü Yılı İçin Atıyoruz!“ sloganıyla yüzdü. 1500 ve 5000 metrelik iki kategoride gerçekleştirilen maratona aslında 400’e yakın kayıt olduğunu belirten Sağır, bunlardan 150’sinin yarışa katılmadığı, bu durumun da Federasyon’un tavrından kaynaklanmış olabileceğini belirtti.

2007 yılında bu yana düzenlenen ve Türkiye’de kış aylarında düzenli olarak yapılan ilk açık deniz yüzme etkinliği olan maratona gerekli onayın verilmemesine “açık su yarış yönetmeliğinin hazırlıklarının henüz tamamlanmamış olmasının “gerekçe olarak gösterildiğini belirten Sağır, asıl nedenin federasyonda açık su yüzme birimini yönetenlerin bazı paralı yüzme organizasyonlarıyla ilişkiler olabileceğine işaret ediyor.

Maratonu yurt dışında tanıtmak ve yurt dışından katılımı artırmak istediklerini belirten Sağır, bunun için de sponsorların katkısına ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Kadınlarda Aybige Su İrçağ (5 km – 1,13,54) ve Bengisu Avcı (1,5 km – 23,03), erkeklerde de Emre Erdoğan (5 km – 1,05,45) ve Emre Öztürk‘ün (1,5 km – 19,57) birinci olduğu maratona yurt dışından (İsviçre, Lüksemburg, Avusturya ve Almanya) aralarında bu satırların yazarının yer aldığı beş ve Datça’da yaşayan beş Rus yüzücü de katıldı. Sağır, “Daha önce Yurt dışı katılım için kesenin ağzını açacak sponsorlara ihtiyaç var“ dedi.

Datça’da kış yüzme maratonu fikrini geliştirenler arasında yer alan ve şimdiye kadar gerçekleştirilen tüm maratonlara bizzat katılan Necati Sağır, hem bu etkinlikle, hem de üç tarafı denizlerle kaplı olan ülkemizde açık su yarış yarışlarına neden yeterince ilgi olmamasına ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Bu yıl 17’ncisini düzenlediğiniz yarışa beklediğiniz düzeyde katılım oldu mu?

NECATİ SAĞIR: Web sitemizde yarışmacıların sürelerini yazdığımız sayfada toplam yarışmacı sayısı, uzun parkur 71, kısa parkur 169 kişi olarak görülüyor. Diskalifiye , kategori dışı yüzme ve bitiremeyip sudan toplananlar dahil 250 kişinin yüzmek için denize girdiğini söyleyebilirim. Kayıt yaptırıp yarışa gelmeyen sayısı ise 150 civarında. Bu sayı oldukça çok. Sebepleri şöyle özetlenebilir: Türkiye Yüzme Federasyonu yarış için son güne kadar onay vermedi. Gerekçe sözde açık su yarış yönetmeliği hazırlıyor olması. Biz bu yarışı kaymakamlığın oluru ile gerçekleştirdik. Ancak kayıt yaptıran yüzücüler bu durum karşısında bir ikilem içinde kalmış olabilirler yine de.

Türkiye dışından katılım oldu mu? Özellikle Yunanistan’dan katılan var mıydı? Daha önceki görüşmemizde yurtdışından katılımların artmasını hedeflediğinizi belirtmiştiniz. Bunun için ne gibi çalışmalar düşünüyorsunuz?

N.S.: Türkiye dışından iki yüzücü (İsviçre) yarışmamıza katıldı. Datça’da yaşayan beş rus yüzücü de klasman dışı yüzdü. Daha önceki yarışlarımıza genellikle Yunanlı yüzücülerden 8 -10 kişi katılırdı. Şu sıralar karşılıklı esen siyasi zıtlık rüzgarları bu katılımı olumsuz etkiledi. Daha önceki yarışlarımıza katılma daveti gönderdiğimiz Yunanlı yüzücülerin kalma masraflarını biz karşılıyorduk. Bu yıl böyle bir imkan da bulamadık. Yurtdışı katılım için kesenin ağzını açacak sponsorlara ihtiyaç var. Bu iş şu sıra bizi aşıyor.

Türkiye Yüzme Federasyonu’nun bu yılki etkinliğinize destek vermediği söyleniyor. Bu doğru mu? Sizce bu durum nereden kaynaklanıyor?

N.S.: Federasyon’da açık su yüzme birimini yönetenler bazı paralı organizasyonların değirmenine su taşıyor gibi. Hesap şu:  Rakip görünen bazı organizasyonların önüne engel çıkartılırsa paralı organizasyonların ‘müşterisi’ artacaktır!… Artık bazı paralı organizasyonlar ismi belirtilen otellerde kalma mecburiyetli yarışlar düzenlemeye başladı. Anlaşılan sineğin yağınıda çıkaracaklar.. Ülke yönetim planına uygun bir durum.

Türkiye’nin ilk, tek ve kesintisiz olarak yapılan “açık deniz kış yüzme maratonu”na kamu ve özel sektörden beklediğiniz desteği alabiliyor musunuz?

N.S.: Kamu olarak Datça Belediyesi var. Etkinliği Datça Belediyesi adına yapıyoruz. Ancak Cumhurbaşkanlığı’nın ‘Tasarruf Teşvik Genelgesi’ gereği belediyeler bu tür faaliyetlere kaynak aktaramıyor. Bu sanırım muhalif belediyeler için geçerli bir kural! Üç yıldır önümüzde çıkan bir engel. Datça Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Sanayi ve Ticaret Odası daha çok hizmet katkısı sunuyorlar. Kaymakamlık da organizasyona katkı sunuyor. Esnaf belli ölçülerde desteğe katılıyor.. Büyük firmaların desteğini nasıl alacağımızı pek bilemiyoruz. Bazı sonuçsuz temas arayışlarımız oldu. Ancak bu herşeye rağmen 17 senedir devam eden bir etkinlik. Biz daha çok Datça halkının desteğine, gönüllü katkılarına önem veriyoruz.

Her yarış sonrası katkı sunan gönüllüler ve ilgili belediye personeli ile değerlendirme toplantıları yapıyor, değerlendirmeleri ve eleştirileri kayıt altına alıyoruz. Bu,  bir sonraki etkinliğin başarılmasında faydalı oluyor. Ticaret ve Sanayi Odası’nın Datça temsilcilerini de değerlendirme toplantılarımıza davet ediyoruz.  Etkinliğimizin sürdürülebilir olmasında eleştiri-özeleştiri toplantılarının değerini anlıyoruz.

Türkiye Yüzme Federasyonu bu yılki etkinliğimizde olamadı. Ama kaymakamlığımız tüm sorumluluğu üstlenerek 17’nci Datça Açık Deniz Kış Yüzme Maratonumuza yol vermiştir. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

Türkiye’de son yıllarda “açık deniz yüzme etkinlikleri”ne (Boğaziçi ve Çanakkale kıtalaraarası, Meis-Kaş yüzme yarışları gibi) katılımın arttığı görülüyor. Ancak bir deniz ülkesi olan ülkemizde yüzme sporu hem uluslararası karşılaşmalarda alınan sonuçlar itibarıyla, hem de kitleler arasında yaygınlığı ve popülaritesi açısından halen oldukça geri düzeyde. Bu konuda sizin değerlendirmenizi alabilir miyiz?

N.S.: Ulusarası başarılar için çok erken olduğunu düşünüyorum. Açık su yarışlarındaki başarı havuz antrenmanlarından geçiyor. Birbuçuk milyonluk Selanik’e gittiğimizde 40 adet antrenman havuzu olduğunu görmüştük. Yaz kış çalışıyorlar. Açık su yarışları kitlesel alakayı çekmek için faydalı. Ancak ilgiyi yönlendirecek imkanlar nerede? Toplum olarak da su hala korkutucu. Her tarafımızın sularla cevrili olmasının ileride işe yarayacağını düşünüyorum!.. Göçebe toplum kültürünü bir türlü bırakamıyoruz.

ha-ber.com/Gürsel Köksal
Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.