Danimarka Başbakanı ve Zelenski Ukrayna’nın Güneyinde

Danimarka Başbakanı ve Zelenski Ukrayna’nın Güneyinde

ABONE OL
10:57 - 31/01/2023 10:57
Danimarka Başbakanı ve Zelenski Ukrayna’nın Güneyinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski bugün Ukrayna’nın güneyindeki Mikolayiv kentinde Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen’le görüştü. Danimarka Başbakanı’nın Mikolayiv ziyareti, yabancı bir ülke liderinin Ukrayna savaşının ön cephesine yakın bir bölgeye gitmesi açısından dikkat çekici olarak değerlendirildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan video görüntüleri, Zelenski’nin Frederiksen’ı karlı bir sokakta el sıkışarak karşılamasını gösteriyor. İki liderin daha sonra yaralanan askerlerle görüşmek üzere bir hastaneye gittiği öğrenildi.

Zelenski, Telegram uygulaması üzerinden paylaştığı mesajında, “Savaşçılarımızın sadece fiziksel değil aynı zamanda psikolojik rehabilitasyon görmesi önemli. Bizi savunanların sağlık durumlarıyla ilgilenen tüm sağlık çalışanlarımıza minnettarım. Yaralılara acil şifa diliyorum” dedi.

İki lider ayrıca Rus füze ve SİHA’larıyla vurulan petrol depolama tanklarını gördükleri Mikolayiv Ticari Deniz Limanı’nı ziyaret etti. Zelenski ve Frederiksen ayrıca burada Danimarka’nın yardımlarıyla aktif hale getirilen su arıtma ve dağıtım birimini inceledi.

Zelenski, Danimarka’nın sağladığı yardımlardan ötürü Frederiksen’a teşekkür etti. Danimarka Savunma Bakanlığı, Ocak ayı başında, Ukrayna’ya 19 adet Fransız yapımı Caesar topçu sistemi bağışlayacağını açıklamıştı.

11 ay önce başlayan işgal sürecinde sık sık Rus güçlerinin saldırılarına maruz kalan Mikolayiv’de yerel yöneticilerle görüşen Zelenski, “Bu bölge teröristlerin tüm saldırılarına karşı direniyor. Ziyaret sırasında bölgedeki mevcut durum hakkında bir toplantı yaptım. Ukrayna’nın güneyindeki operasyonel durumu, Rus füze ve SİHA saldırılarının sonuçlarını ele aldık” dedi.

Zelenski, bölgedeki enerji altyapısının ve uzun vadeli yeniden yapılanma sürecinin de görüşmelerde gündeme geldiğini kaydetti.

Zelenski ve Frederiksen daha sonra Mikolayiv’e komşu Odesa’da bir basın toplantısı düzenledi. Zelenski burada, işgalin birinci yılına yaklaştığı bu dönemde Moskova’nın yeni saldırılar düzenleme olasılığı konusunda uyarıda bulundu.

“Rusya’nın büyük bir intikam peşinde olduğunu düşünüyorum. Bence çoktan buna başladılar. Kendi toplumları için olumlu bir sonuç elde etmeyi başaracaklarını sanmıyorum” şeklinde konuşan Zelenski, “Onları adım adım durduracağız, yok edeceğiz, büyük karşı taarruzumuza hazırlanacağız” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki ön cephe saldırılarına ara vermediğini ve Rus özel paralı asker grubu Wagner’in bölgeye daha fazla savaşçı gönderdiğini söyleyen Zelenski, “Her gün ya kendi askerlerini getiriyorlar ya da Wagner’e bağlı olanların sayısında artış görüyoruz” dedi.

Fransa ve Avustralya, Ukrayna için top cephanesi imal edecek

Fransa ve Avustralya, ortaklık kurarak Ukrayna için cephane imal etmeye ilişkin planlarını bugün açıkladı. İki yıl önce Canberra hükümetinin Fransa’dan denizaltı satın alma planlarını iptal etmesi sonrasında iki ülke, savunma alanında işbirliği yapmayı ve denizaltı satışının iptalinden kaynaklanan zıtlaşmayı aşmayı hedefliyor.

Avustralya, 2021 yılı Ağustos ayında Amerikan ve İngiliz teknolojisiyle imal edilen nükleer denizaltıları satın almayı tercih ederek Fransa’yla yaptığı sözleşmeyi iptal etmişti. Fransa, bu nedenle müttefiklerini kendisini sırtından bıçaklamakla suçlamış, Fransa ve Avustralya arasındaki ilişkiler tarihin en düşük seviyesine gerilemişti.

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, iki ülkenin “birkaç bin adet” 155 milimetrelik topçu cephanesi imal ederek Ukrayna’ya yardım etme üzerine işbirliği yapmada anlaştığını, cephanenin bu yılın ilk çeyreğinden itibaren teslim edilmeye başlanmasını umduğunu söyledi.

“İngiliz tankları yaz aylarından önce Ukrayna’da cepheye ulaştırılacak”

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, İngiltere’nin Ukrayna’ya bağışladığı tankların yaz mevsiminden önce ön cepheye ulaştırılacağını söyledi ancak tam olarak tarih vermedi.

Wallace, parlamentoda 14 adet Challenger tankının savaş alanında ne zaman konuşlandırılacağına ilişkin bir soruya, “Yaz öncesi, ya da Mayıs. Büyük olasılıkla Paskalya’ya doğru” şeklinde yanıt verdi.

İngiltere Savunma Bakanı, güvenlik gerekçesiyle tankların kullanımı konusunda Ukrayna askerlerinin göreceği eğitime ilişkin takvim açıklayamadığını ancak tankların kullanımıyla ilgili eğitimin, savaşta nasıl kullanılacaklarıyla ilgili eğitimden önce verileceğini kaydetti.

İngiltere’den geçen hafta yapılan açıklamada tankların Ukrayna’ya Mart ayı sonundan itibaren ulaşacağı bildirilmişti.

“Ukrayna 2023’te 550 milyon dolarlık SİHA yatırımları planlıyor”

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun 2023 yılında SİHA’lara yaklaşık 550 milyon dolar harcamayı planladığını, Ukraynalı imalatçı firmalarla şimdiden 16 tedarik anlaşmasının imzalandığını bildirdi.

Reznikov, Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda, “2023 yılında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için SİHA alımlarını arttırıyoruz. Bunun için 20 milyar grivna (547 milyon 50 bin dolar) ayırmayı planlıyoruz” dedi.

Ukrayna, şimdiye kadar, Türk yapımı füze donanımlı Bayraktar TB2’den 33 gramdan daha hafif olan Norveç yapımı gözetim İHA’ları Black Hornet’e, ortaklarından çok sayıda SİHA ve İHA tedarik etti.

Kiev şimdiyse İHA ve SİHA’ların ülke içindeki imalatını arttırmayı hedefliyor.

Reznikov, “Askeri sanayi kompleksinin bağımsızlığı, ülkenin savunma kapasitesinin unsurlarından biridir” dedi.

VOA tarafından geçilen Danimarka Başbakanı ve Zelenski Ukrayna’nın Güneyinde haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Danimarka Başbakanı ve Zelenski Ukrayna’nın Güneyinde haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Danimarka Başbakanı ve Zelenski Ukrayna’nın Güneyinde haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.