CUMHURİYET’İN 96.YILI…

ABONE OL
11:32 - 23/10/2020 11:32
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş amacını taşıyan Kemalist Devrimler’in kaçınılmaz bir toplumsal sürece evrimleşmesine karşı durmaya çalışan gericilik, dinselleştirilen toplumsal düzeni yani ümmetleşmeyi, demokrasinin araç olarak kullanılması yoluyla deniyor, deniyor da boşuna uğraşıyor…

21 Ekim 1999 tarihinde bir cumhuriyet aydını katledildi: Ahmet Taner Kışlalı. A.T. Kışlalı demek cumhuriyet demekti, Kemalist Devrimlerin savunucusu ve çağa uygulayıcısıydı.

A.T. Kışlalı’nın öldürülmesiyle cumhuriyet hedeflendi, ortadan kaldırılır zannedildi, yanıldılar. A.T. Kışlalı: Ulusçuluk, aynı topraklar üzerinde benzer koşulları paylaşan insanların, dışa karşı korunma ve dayanışma gereksinmelerini karşılayan bir ideolojidir ve giderek, egemenlik ulusundur’’ ilkesini gündeme getirmiştir.’’ diyor. Gericiler, geldikleri noktada cumhuriyet dönemini parantez içi sanıyorlar, yanılıyorlar.

Yanılıyorlar çünkü;

Cumhuriyet Türkiye için kaçınılmaz bir sürecin ortaya çıkardığı gerçektir, dönüşü, parantezi şu su, bu su olmaz. Ulus olmuş gelişmiş toplumlar dahil insanlık daima bir ileri tarihsel aşamaya geçmektedir. Irka ya da dine dayalı toplumlar çağdışıdır artık. Dünya da yerleşkelerin nerdeyse tamamı kozmopolit yapıya dönüşmüştür.

Cumhuriyet’in kuruluş amacı batının ulaştığı ırka dayanmayan ulus sürecini başlatmak ve çağdaşlığı yakalamak. Bireysel anlamda da kul olmaktan, yurttaş olmaya evrilmek.

Cumhuriyet’i iyi anlamak, onu güçlü savunmayı ve ileriye taşımayı doğurur. Gerici iktidarlar, aydınlanma yolundan saptıkları için, iç ve diş politikalarını kendi iktidarlarını sürdürme gayesine yönelik belirliyorlar.

Muhalefetin bu oyuna gelmemesi gerekiyor. İktidar, toplumda büyük beklentinin oluştuğu laiklik ve demokrasi ile birlikte sosyal hukuk talebini, ya yanlışı yanlışla üstünü örtmeye çalışıp içerde-dışarda toplumu arkasına takacak duygusal politikalar yaratıp muhalefeti tuzağa düşürmeye çalışıyor ya da bu konuda ki en küçük hareketi bile acımasızca bastıran bir baskı uyguluyor.

Cumhuriyet bir tarihsel süreçtir, parantez gibi görmeye kimsenin gücü yetmez.

İşte bu yüzden Cumhuriyet’i çok iyi anlayıp, onun hedefleri olan laik ve demokratik bir ulusa kavuşana kadar daima, kesintisiz mücadele etmeliyiz.

Cumhuriyet’ten yana olanların 96.yılı kutlu olsun.

Zekeriye Uçar

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.