Cumhuriyetçiler’den Biden Yönetimine İran Eleştirisi

Cumhuriyetçiler’den Biden Yönetimine İran Eleştirisi

ABONE OL
21:44 - 29/03/2023 21:44
Cumhuriyetçiler’den Biden Yönetimine İran Eleştirisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda düzenlenen bütçe oturumunda kongre üyelerinin sorularını yanıtladı. Oturumda, Çin ve Rusya’nın yanı sıra; geçtiğimiz hafta Suriye’de ABD’li sözleşmeli bir personelin hayatını kaybettiği, İran destekli grupların koalisyon üssüne yönelik saldırısı da gündemdeydi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Çin ve Rusya tehditlerinin dışında, Kuzey Kore ve İran dahil diğer tehditlere karşı da teyakkuzda olduklarını vurguladı.

Oturumun başında yaptığı konuşmada Austin, “İran Devrim Muhafızları’yla bağlantılı üslere karşı düzenlediğimiz hava harekatlarında da görüldüğü üzere, yurtdışındaki birliklerimizi ve çıkarlarımızı savunmak için gereken tüm önlemleri alacağız” dedi.

Bazı Cumhuriyetçi Kongre üyeleriyse Biden yönetimini, İran konusunda daha kararlı bir duruş sergilenmediği gerekçesiyle eleştiriyor. ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi ve üst kanadı Senato’da iki gündür, Silahlı Hizmetler Komisyonları’nda düzenlenen oturumlarda bu eleştiriler öne çıktı.

“Eylemden sorumlu olan unsuru hedef aldığımızdan emin olmak isteriz”

Dün Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda düzenlenen bütçe oturumunda söz alan Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton ve bazı diğer senatörler, İran destekli grupların geçen hafta düzenlediği saldırı konusunda Kongre’nin geç bilgilendirildiğini iddia etti.

Biden yönetiminin İran konusundaki tavrını eleştiren Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton, “Joe Biden başkan olduğundan bu yana 83 kez bize saldırabilen İran’a, dört kez karşılık verirsek nasıl bir mesaj vermiş oluruz? Belki de bir ABD vatandaşını öldürene kadar karşılık vermeyeceğimizi bildikleri içindir” sözleriyle sorusunu yöneltti.

ABD Savunma Bakanı Austin, “Birliklerimiz kendilerini koruma kabiliyetine sahip. Çeşitli faaliyetlere yerel düzeyde karşılıklar verildi. Askerlerimizin bunu yapabilme kabiliyeti var. Önemli karşılıklar bağlamında da yani hava harekatı olarak dört kez karşılık verildi” dedi.

Bu saldırıların çoğunda önemli düzeyde bir hasar ve can kaybı yaşanmadığını söyleyen Savunma Bakanı Austin, “Bir saldırı birkaç şeyden oluşabilir. Örneğin, üslerimizden birine doğru ateşlenen ama etkili olmayan bir füze olabilir. Biz karşılık verdiğimizde, bu eylemden sorumlu olan unsuru hedef aldığımızdan emin olmak isteriz. Doğru unsurun hesap verdiğinden emin olmak isteriz” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Senatör Tedd Budd, İran destekli milislerin 80’den fazla saldırı düzenlemiş olmasına rağmen, ABD’nin birkaç kez güçlü karşılık vermesinin kabul edilemez olduğunu savundu.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, İran’ın desteklediği gruplara karşı proaktif önlemler aldıklarını ve çok sayıda saldırı girişiminin engellendiğini söyledi.

Amerika’nın zaman içinde İran Devrim Muhafızları’nı sert şekilde hedef alması gerektiğini vurgulayan Orgeneral Milley, “Biz de tam olarak bunu yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü, Suriye’de IŞİD’le mücadele için kurulan küresel koalisyona ait üsse yönelik insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda, bir ABD’li sözleşmeli personel ölmüş; beş ABD askeri de yaralanmıştı.

Amerikan istihbaratının İran Devrim Muhafızları bağlantılı grupların sorumlu olduğunu değerlendirdiği saldırının ardından ABD, bölgede İran destekli gruplara ait noktaları vurmuştu.

İran destekli gruplarsa saatler sonra bir saldırı daha düzenlemiş ve bu saldırıda da bir ABD’li personel yaralanmıştı.

Hint-Pasifik bölgesinde daha güçlü askeri varlık

Kongre oturumlarında ABD’nin en kritik stratejik rakip olarak nitelendirdiği Çin de ön plana çıkan konu başlıklarındandı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Hint-Pasifik bölgesinde daha dayanıklı bir askeri pozisyona yatırım yaptıklarını, ortaklarla tatbikatların boyut ve kapsamını genişlettiklerini söyledi.

Bu yıl Pasifik Caydırıcılık Girişimi için geçen yıla kıyasla yüzde 40 daha fazla bütçe talebinin olduğunu, 9,1 milyar dolarlık rakamın “tüm zamanların rekoru” olduğunu vurguladı.

ABD’nin Hint-Pasifik Komutanlığı, Kongre’den bölgede Çin’i caydırmak amacıyla varlığını güçlendirmek için Başkan Biden’ın bütçe talebinde yer alan rakamdan 3,5 milyar dolar daha fazla kaynak talep ediyor.

“Rus Wagner Grubu çok tehlikeli ve gaddar bir grup”

Oturumda Rusya’nın paralı askeri grubu olan, Ukrayna’da sahada çatışmalara katılan ve son dönemde özellikle Bakmut’ta cephede öne çıkan Wagner de gündeme geldi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e yakın iş adamı Yevgeni Prigozin’in sahibi olduğu Wagner Grubu için “Çok tehlikeli ve zalim bir grup” dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı, “Bu gruba ilk olarak Orta Doğu’da, Suriye’de rastladık. Çok agresif bir grup. Çoğunluğu eski Rus askerlerinden oluşuyor. Çok varlıklı ve gaddar bir grup. Başında iş adamı görünümlü bir suçlu var. Çok güçlü ve çok tehlikeli” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Ulusal Savunma Stratejisi belgesinde Rusya için “akut tehdit” ifadesi kullanılıyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, NATO’nun doğu kanadında savunma ve caydırıcılığı güçlendirdiklerini ve Ukrayna’nın savunmasının da gerektirdiği süre boyunca desteklenmeye devam edeceğini vurguladı.

VOA tarafından geçilen Cumhuriyetçiler’den Biden Yönetimine İran Eleştirisi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cumhuriyetçiler’den Biden Yönetimine İran Eleştirisi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cumhuriyetçiler’den Biden Yönetimine İran Eleştirisi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.