Cumhuriyet Bayramı Coşkuyla Kutlandı

Cumhuriyet Bayramı Coşkuyla Kutlandı

ABONE OL
10:56 - 30/10/2022 10:56
Cumhuriyet Bayramı Coşkuyla Kutlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 99’uncu yıldönümü tüm Türkiye’de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

İzmir’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 99’uncu yıl dönümü kutlamaları bir gün öncesinde başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyet Bayramı’nın arifesinde Bergama’nın Zeytindağ köyünde bir kutlama töreni düzenledi.

Törendekilere hitap eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Biz, 99 yıldır bu güneşin etrafında pervaneyiz. Şimdi barışın tatlı güneşi Cumhuriyeti, demokrasinin tatlı güneşiyle aydınlatma sırası bizde. Çünkü İzmir, özgürlüğüne düşkündür. İzmir, zafer ve barıştır. İzmir, hoşgörüdür. İzmir, demokrasinin ve cumhuriyetin şehridir. İzmir’in kurtuluşunun yüzüncü yılında, 9 Eylül’de, milyonların yek yürek olduğu o çokluk içindeki birlik meydanı bunun en büyük ispatıdır. Gündoğdu, demokrasinin tatlı güneşinin ufuktan sökün ettiği yerdir” dedi.

İzmir Valiliği tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda 28 Ekim’de çelenk töreni düzenlendi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, İzmir İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, milletvekilleri, üniversite rektörleri ile sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı törende Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı.

29 Ekim’de ilk tören, İzmir Valiliği’ndeydi. Ardından Cumhuriyet Meydanı’nda kutlama ve geçit töreni yapıldı. Tören Vali Köşger, Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ve Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Yeni’nin askeri araçla tören alanından halkı selamlamasıyla başladı.

Bayram coşkusuna ortak olmak için Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran İzmirliler’in yanısıra törende üniversite rektörleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de yer aldı.

“Yine küllerinden doğmayı başaracak bir milletiz”

İzmir Valisi Köşger, törende yaptığı konuşmada, “Cumhuriyet nasıl küllerinden doğmuşsa, tüm dünyanın sesini kısmaya çalıştığı dönemde nasıl ‘Ya istiklal ya ölüm’ dediyse yine küllerinden doğmayı başaracak bir milletiz. Mustafa Kemal Atatürk’ü ve aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi sonsuz şükran ve rahmetle anıyorum. 100’üncü yılına emin adımlarla ilerleyen Cumhuriyetimiz nice yüzyıllara ulaşacak” dedi. Törende folklor gösterisi ve okunan şiirlerin ardından resmi geçit töreni yapıldı.

Resmi geçit töreninde İzmir Tabip Odası ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu pankartları ise törene alınmadı.

TMMOB ve İzmir Tabip Odası’nın kurum isimlerinin yazılı olduğu pankartlar tören öncesinde resmi başvuru olmaması gerekçesiyle Emniyet Müdürlüğü tarafından yürüyüş güzergahına sokulmadı. Mimar, mühendis ve hekimler pankartları olmadan yürüdüler.

İzmir’de Cumhuriyet coşkusu, Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklerle geceye dek devam etti. 19.45’te Cumhuriyet Meydanı’nda 9 ilçeden 200 zeybeğin katılımıyla yapılan gösterinin ardından Kültürpark Lozan kapısına doğru fener alayı yürüyüşüne geçildi.

Kutlamalar kapsamında Kültürpark, metro istasyonları, tramvay durakları, ana akslar gibi şehrin değişik noktaları da gün boyu konserler ve dans gösterilerine sahne oldu.

29 Ekim’de İzmir Marina Körfezi’nde başlayan 100’üncü Yıl Yat Yarışları ise 30 Ekim’de de sürecek.

Kutlamaların İstanbul’daki başlıca adresi Vatan Caddesi’ydi. Dev Türk bayraklarıyla gerçekleşen resmi geçit töreni, halk dansları ekiplerinin gösterisiyle devam etti.

Cumhuriyetin 99’uncu yılına özel, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 99 öğrenciden oluşan halk oyunları gösterisi büyük ilgi gördü.

Törene gelen çok sayıda vatandaş söylenen şarkı ve türkülere ellerindeki Türk bayraklarıyla eşlik etti. Program, Türk Yıldızları’nın gösterileriyle tamamlandı.

Gaziantep’teki kutlamaların adresi ise İstasyon Meydanı’ydı.

Gaziantep yöresine ait halk oyunlarının yer aldığı kutlama programı asker ve polislerin gösterisiyle devam etti; zırhlı araç geçişleriyle son buldu.

VOA tarafından geçilen Cumhuriyet Bayramı Coşkuyla Kutlandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cumhuriyet Bayramı Coşkuyla Kutlandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cumhuriyet Bayramı Coşkuyla Kutlandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.