“Cumhurbaşkanı Adayımız Halkın Tercihini Yansıtacak”

“Cumhurbaşkanı Adayımız Halkın Tercihini Yansıtacak”

ABONE OL
12:26 - 27/01/2023 12:26
“Cumhurbaşkanı Adayımız Halkın Tercihini Yansıtacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’de muhalefet cephesindeki altı siyasi parti, parlamento seçimine “Millet İttifakı” olarak ortak aday listeleriyle girileceği mesajını vererek, halkın tercihini yansıtacak ortak Cumhurbaşkanı adayını uzlaşmayla belirleyeceklerini açıkladı.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener evsahipliğinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Lideri Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun buluşmasında ilk kez ortak Cumhurbaşkanı adayı üzerine konuşuldu.

Liderler, bugüne kadar “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” gerekçesiyle “altılı masa” şeklinde partiler arasındaki işbirliğini artık bugün resmen “Millet İttifakı” olarak adlandırdı.

Liderler, bugün 11’inci kez yuvarlak masa etrafındaki buluşmaları sonucunda her zamanki gibi ortak yazılı açıklamayla görüşlerini paylaştı. “Millet İttifakı” adını kullanarak, 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri için ilk kez buluşmuş dörtlü parti ittifakına AKP’den ayrılanlarca kurulmuş Gelecek Partisi ile DEVA Partisi’nin de katılımı resmiyet kazandı.

Böylece bugün ilk toplantısını gerçekleştirdiğini VOA Türkçe’nin duyurduğu Seçim İttifakı Komisyonu’nun Millet İttifakı olarak, ülke seçim barajını dikkate alan milletvekili aday listeleri üzerinde çalışma yapacağı kesinleşti.

Millet İttifakı olarak AKP-MHP’nin işaret ettiği 14 Mayıs tarihinde seçime hazır olduklarını vurgulayan liderlerin açıklamasında, “Cumhurbaşkanı adayını belirleme konusunda altı siyasi partinin istişare, uzlaşı ve halkın tercihlerini yansıtacak şekilde çalıştığını buradan duyurmak isteriz. Halkımız, ülkemizin hak ettiği refaha ulaşma ve yeniden demokratikleşme ümidini altı partinin birliğinde görmektedir. Bu da bize tarihi bir görev yüklemektedir. Biliyoruz ki bu Türkiye’nin kader seçimidir. Halkımız canını, malını, geleceğini, medeni, hür ve refah içinde bir Türkiye’de nefes alma ümidini bize emanet etmiştir. Halkımız müsterih olsun, altı parti bu görevi layıkıyla tamamlayacaktır. Bir kez daha ilan ediyoruz ki; Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı parlamenter sisteme inanmış, temel hak ve özgürlüklerin yanında, demokrasi aşıklarının adayı olacaktır. Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı, ‘Yeter! Söz Milletindir’ diyen Millet İttifakı’nın adayı olacaktır” denildi.

“Erdoğan’ın bir kez aday daha olması mümkün değil”

Millet İttifakı liderleri, 14 Ağustos 2014 ve 24 Haziran 2018 seçimleriyle seçilmiş Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez Cumhurbaşkanı adayı olması konusunda da, “anayasaya aykırı” itirazında bulundu.

Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı adayı olmasıyla ilgili açıklamada, “Türkiye, hukuksuzluk, kanunsuzluk ve başıbozuklukla hareket eden bir hükümet tarafından yönetilmektedir. Bu çerçevede, Anayasa ve kanunda hiçbir tereddüte yer vermeyecek kadar açık bir şekilde düzenlenmiş olan hükümler uyarınca, TBMM yenileme kararı almadığı müddetçe, Sayın Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir. Cumhurbaşkanının, Anayasa’ya aykırı olarak üçüncü kez adaylığını ilan etmesi demokrasi tarihimize eklediği bir diğer kara sayfadır. Anayasa’yı yok sayan bu başıboşluğu kabul etmediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız” tepkisi gösterildi.

AKP: “Cumhurbaşkanlığı sistemiyle Erdoğan’ın ikinci kez adaylığı”

Bu açıklamaya AKP’lilerin tepkisi de gecikmedi. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle 2018’de ilk kez ve şimdi ikinci kez aday olacağı görüşünde olan AKP’liler, 2014-2018’deki Cumhurbaşkanlığı dönemi de hesaba katılarak üçüncü kez adaylık iddiasında bulunulamayacağını savunuyor.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Adayda uzlaşamayınca Sayın Erdoğan’ın adaylığı konusunda eski bilinen hukuk dışı iddiaları tekrar etmişler Oysa Erdoğan’ın başkanlık sisteminde 2. dönem için aday olduğunu, adaylık önünde hiçbir engel olmadığını defalarca anlattık. Eğer Sayın Erdoğan 2028’de aday olmak isterse o zaman Meclis kararına ihtiyaç var. Bugün asla. Seçmeniniz sizden aday bekliyor, bayatlamış Sabih Kanadoğlu taktiklerini değil! Bırakın bunları, ihtiyaçsa YSK tartışsın, siz adayınızı çıkarın karşımıza!” paylaşımında bulundu.

Liderler Anayasa değişikliği teklifine “siyasi istismar” dedi

Altı lider imzalı ortak açıklamada, ayrıca AKP’nin başörtüsü serbestliğine güvence gerekçeli anayasa değişikliği teklifine değinildi ve TBMM Anayasa Komisyonu’nda CHP-İyi Parti’nin önergesinin reddedildiği anımsatıldı.

Açıklamada, “Cumhur İttifakı’nın TBMM’ye sunduğu başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliği önerisi, başörtülü kadının ‘dini inancını’ sorgulayan şekilde kaleme alınmıştır. Başörtülü kadını korur gibi yapan bu madde aslında tam tersi sonuçlar doğuracak niteliktedir. Kadının kıyafet özgürlüğü ile başörtüsü kullanmasının amacını sorgulayan bu ifadeyi metinden çıkaran bir değişiklik önergesi verilmiştir. Son derece açık bir biçimde başını örten veya örtmeyen kadınlara tam bir anayasal güvence getirecek olan bu önerge Cumhur İttifakı tarafından reddedilmiştir. Bu, Cumhur İttifakı’nın her zaman yaptığı gibi samimiyetsiz bir şekilde kadınların başörtüsü hakkını siyasi istismar ve ranta dönüştürme amacını ortaya koymaktadır” denildi.

30 Ocak’ta ortak hükümet programı açıklanacak

Millet İttifakı olarak liderler, 30 Ocak Pazartesi günü açıklanacak hükümet programı / seçim beyannamesi niteliğindeki Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde de anlaşma sağlandığını açıkladı.

Buna ilişkin açıklamada, “Yoksullukla mücadeleden kadın haklarına, siber güvenlikten siyasi etik yasasına, kamuda israfla mücadeleden tersine beyin göçüne, savunma sanayinden afet yönetimine, mesleki eğitimden konut ve barınma krizine, uyuşturucuyla mücadeleden esnafımızın sorunlarına, sınır politikamızdan tarıma kadar ülkemizin öncelikli konuları için hazırladığımız somut hedef, politika ve projeleri dokuz ana başlık ve yetmiş beş alt başlıkta topladık. Bu mutabakat metni, Türkiye’nin her alanda artan sorunlarını Millet İttifakı’nın çözeceğinin de ispatıdır” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi devletimiz için bir beka sorunu haline gelmiştir. Bir kişinin iradesiyle millet iradesinin yok sayılması devletin bir şahısla özdeşleştirilmesinin açık bir göstergesidir. Bugünkü toplantımızda seçimi kazanmaya ve ülkemizi halkımızın büyük bir teveccüh gösterdiği güçlendirilmiş parlamenter sistemle yönetmeye dair çok somut adımlar attık. Tamamlama aşamasına geldiğimiz Geçiş Sürecinin Yol Haritasını, Cumhurbaşkanı adayını belirleme süreciyle beraber nihai değerlendirme sonrası kamuoyuyla paylaşacağız” bilgileri aktarıldı.

Bir sonraki liderler toplantısıyla ilgili de Saadet Partisi’nin evsahipliğinde 13 Şubat’ta buluşulacağı da açıklandı.

İsveç ve Hollanda’ya ise tepki gösterildi

Liderlerce yapılan ortak açıklamada, ayrıca “İsveç’te ve Hollanda’da kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yapılan çirkin saldırıları bir nefret suçu olarak görüyor ve bunlara göz yuman hükümetleri de şiddetle kınıyoruz. Halkımızın hür iradesiyle seçim sandığına gidip ülkemizin kaderini belirleyeceği bu dönemde dış dünyada nedense her seçim dönemine denk gelen provokasyonları da dikkatle izliyoruz” mesajı verildi.

VOA tarafından geçilen “Cumhurbaşkanı Adayımız Halkın Tercihini Yansıtacak” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Cumhurbaşkanı Adayımız Halkın Tercihini Yansıtacak” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Cumhurbaşkanı Adayımız Halkın Tercihini Yansıtacak” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.