Credit Suisse İsviçre Bankası UBS’e Devrediliyor

Credit Suisse İsviçre Bankası UBS’e Devrediliyor

ABONE OL
22:54 - 19/03/2023 22:54
Credit Suisse İsviçre Bankası UBS’e Devrediliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsviçreli yetkililer, İsviçre’nin en büyük bankası UBS’in, ikinci büyük banka Credit Suisse’i devralacağını açıkladı. Yetkililer, İsviçre’nin en büyük iki bankasını biraraya getirerek küresel finansta genişleyen güven krizini kontrol altına almayı amaçlayan bir anlaşma yapılacağını bildirdi.

Anlaşma, UBS ve Credit Suisse için 100 milyar İsviçre Frangı likidite yardımı içeriyor.

İsviçre’nin bankacılık düzenleme kurumu FINMA, devralma işlemini onayladığını açıkladı.

167 yıllık bir banka olan Credit Suisse, geçen hafta ABD’nin Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank’ın çöküşüyle ortaya çıkan piyasa kargaşasına kapılan en büyük isim oldu. İsviçre bankası geçen hafta 54 milyar dolarlık Merkez Bankası fonuna başvurmak zorunda kaldı.

İsviçre Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Credit Suisse’in UBS tarafından devralınmasıyla birlikte, bu istisnai durumda finansal istikrarı güvence altına almak ve İsviçre ekonomisini korumak için bir çözüm bulunmuştur” denildi.

Yetkililer, yarın mali piyasalar yeniden açılmadan önce dünyanın en büyük varlık yöneticileri arasında yer alan Credit Suisse’i kurtarmak için çabalıyordu.

Credit Suisse, küresel sistem için önemli görülen 30 bankadan biri olarak görülüyor ve başarısızlığı tüm finansal sisteme yayılabilir.

Financial Times gazetesi, UBS’in Credit Suisse’i 2 milyar dolara satın almayı kabul ettiğini bildirmişti.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi iki üst düzey yöneticinin, Reuters haber ajanına verdiği bilgiye göre, Avrupa’daki en az iki büyük banka, bölgedeki bankacılık sektöründe yayılması muhtemel kriz senaryolarını inceliyor ve ABD Merkez Bankası (FED) ile Avrupa Merkez Bankası’nın daha güçlü destek sinyalleriyle devreye girmesini istiyor.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan bir kişi daha önce Reuters’a yaptığı açıklamada UBS’in, rakibini satın alma olasılığı kapsamında İsviçre hükümetinden 6 milyar dolar istediğini söylemişti. Söz konusu teminat, Credit Suisse’in bazı bölümlerinin tasfiye maliyetini ve olası dava masraflarını karşılayacaktı.

Daha önce bir başka kaynak da, görüşmelerin önemli engellerle karşılaştığını ve iki bankanın birleşmesi halinde 10 bin kişinin işten çıkarılması gerekebileceğini söylemişti. İsviçre Banka Çalışanları Birliği bugün, istihdam riskiyle başa çıkmak için derhal bir görev gücü oluşturulması çağrısında bulundu.

Credit Suisse hisseleri geçen hafta değerinin dörtte birini kaybetti.

VOA tarafından geçilen Credit Suisse İsviçre Bankası UBS’e Devrediliyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Credit Suisse İsviçre Bankası UBS’e Devrediliyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Credit Suisse İsviçre Bankası UBS’e Devrediliyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.