COVID-19 Burun Spreyi Tedaviyi Değiştirebilir

COVID-19 Burun Spreyi Tedaviyi Değiştirebilir

ABONE OL
22:34 - 21/05/2022 22:34
COVID-19 Burun Spreyi Tedaviyi Değiştirebilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’nin Illinois eyaletindeki Northwestern Üniversitesi’nde geliştirilen umut verici bir antiviral tedavi sistemi, COVID-19 enfeksiyonlarını önleme ve tedavi etmede önemli bir ilerleme sağlayabilir.

Devam eden araştırmada protein bazlı yeni bir antikor burun spreyi geliştirmek için ilk olarak süper bilgisayarları kullanıldı. Fareler üzerinde yapılan testler başarılı oldu ve COVID-19 ile mücadelede umut verici sonuçlar alındı.

Uzmanlar, burun spreyi ile tedavinin, özellikle ilaç ve aşı dağıtımında sorun yaşanan bölgelere tedavinin ulaştırılması açısından avantaj sağladığına vurgu yapıyor.

Kelly Callahan de bu uzmanlardan biri. Callahan, dünyadaki en uzak ve en sıcak yerlerden bazılarında ihmal edilen tropikal hastalıklardan muzdarip insanlara tedavi ve ilaç sağlamak için yıllardır, küresel kar amacı gütmeyen, Carter Merkez’inde çalışıyor.

Callahan, “Herkes yakınımızda yaşamıyor, bu yüzden bu aşıları veya ilaçları bazen çok uzaklara götürmemiz gerekiyor ve böyle bir süreçte ilaçları korumak için soğuk ortamı korumak zorlaşıyor” diyor.

Callahan, ilaçları soğuk tutmanın tek lojistik engel olmadığına da vurgu yapıyor. Antikor tedavilerinin geliştirilmesi zor. Bu tedaviler pahalı ve çoğunlukla tıbbi personel tarafından uygulanması şart. Sağlık uzmanlarının çok iyi bildiği gibi, birçok hasta da iğne olmak istemiyor. Bunlar tüm dünyada COVID-19 aşılarını uygulamaya çalışan sağlık sektörü çalışanlarını rahatsız eden zorluklar.

Callahan, “İlaç dağıtımının yoğunluğunu ve zorlukları azaltmak için yapılabilecek her şey teslimatı çok daha kolay hale getirir.”

Northwestern Üniversitesi’nden Dr. Michael Jewett’in yapmaya çalıştığı da tam olarak bu.

Üniversitenin Sentetik Biyoloji Merkezi Direktörü Dr. Jewett, “Bu, anti-viral tedavilerin sunulma biçiminde devrim yaratabilir” diyor.

Dr. Jewett ve Northwestern’in Sentetik Biyoloji Merkezi’ndeki ekibi, Washington Üniversitesi ve St. Louis kentindeki Washington Üniversitesi ile ortaklaşa, protein bazlı yeni bir antikor burun spreyi geliştirmek için ilk olarak süper bilgisayarları kullandılar. Fareler üzerinde yapılan testler başarılı oldu ve COVID-19 ile mücadelede umut verici sonuçlar alındı.

Dr. Jewett’in açıklamasına göre, geliştirilen sürümün özelliği, “tüm varyantları etkisiz hale getirmede gerçekten başarılı olması.”

Northwestern’in burun spreyinin testleri, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) Acil Kullanım İzni almış mevcut antikor tedavilerinden daha iyi performans gösterdi. Burun spreyi, etkinliğini daha uzun süre korudu ve ayrıca genel enfeksiyon seviyesini de azalttı.

Dr. Jewett, “Bu antiviral tedaviyle hem hastalığı tedavi ediyor hem de önlüyoruz” diyor.

Üretimi daha ucuz olan, soğuk depolama gerektirmeyen ve kendi kendine uygulanabilen burun spreyinin araştırmasında bir sonraki önemli adım, insanlarda etkinliğini belirlemek olacak.

Ekip, “şu anda test için sentezi büyütmek ve nihayetinde bunu birinci aşama klinik deneylere taşımak için” bir biyo-üretim şirketiyle ortak çalışıyor.

Jewett, ekibinin geliştirdiği sürecin gelecekteki pandemilere karşı mücadelede önemli olabileceğini söylüyor: “Bu çalışmamızın, gelecekte ortaya çıkacak virüslere karşı yeniden kullanılabileceğini düşünüyorum.”

Carter Merkez’inden Callahan’a göre de, “Bu, yalnızca belirli bir hastalık için değil, birçok farklı tedavi için çığır açabilir. Birden fazla hastalık için faydalı olabilir.”

COVID-19 burun spreyi için klinik deneyler yıl sonunda başlayabilir.

VOA tarafından geçilen COVID-19 Burun Spreyi Tedaviyi Değiştirebilir haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. COVID-19 Burun Spreyi Tedaviyi Değiştirebilir haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan COVID-19 Burun Spreyi Tedaviyi Değiştirebilir haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.