CORONAVİRÜSÜ: YÜZ MASKESİ TAKMANIN ARTILARI VE EKSİLERİ

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dünya çapında yaklaşık 2.650.000 Corona virüs vakası ve 184.000 ölü ile virüsün yayılmasından duyulan korkular gündemimizi belirlemiştir. Birçok insan, virüsü alma riskini azaltma umuduyla, maske kullanmaktadır ve birçok ülke de maske kullanımını artık zorunlu hale getirmiştir.

Peki bir yüz maskesi takmak gerçekten bizi korumaya yardımcı oluyor mu?

Bu bağlamda dünyanın dört bir yanından çeşitli tavsiyeler gelmektedir ve normal bir insanın bunları takip etmesi veya uyması oldukça güçtür. Almanya’da bu konuda söz sahibi olan Robert Koch Enstitüsü maske mecburiyeti konusunda uzun süre çekimser davrandı ve genel olarak yüz maskelerinin insanların kendilerini virüsten korumanın etkili bir yolu olmadığını belirtmişti. Ve nihayet görüş değişti ve siyaset de buna uymak zorunda kalarak tüm ülke genelinde belirli koşullarda (toplu taşıma araçlarında ve alışveriş merkezlerinde) maske kullanımını zorunlu hale getirdi.

Maske kullanımı konusunda bilmemiz gerekenler:

Doğru koşullar altında, yüz maskeleri enfeksiyonların bulaşmasını azaltmada faydalıdır, sonuçta maske sağlık çalışanları için tavsiye edilir veya mecburidir.

Yüz maskeleri genel halk tarafından virüsü başkalarına yayma riskini azaltmak için takılmalıdır. Örneğin, semptomatik bir kişi, enfeksiyonu hane halkının bağışıklık sistemi güçsüz bir üyesine yayılmasını önlemek için bir maske takmalıdır.

Tabii ki, bu tek başına yeterli değildir; sadece maskeye güvenerek rahat hareket etmenin sonuçları çok daha kötü olabilir. Virüs taşıyan kişilerin ev izolasyonu ve el hijyeni çok daha önemlidir.

İnsanlar enfekte olmaktan kaçınmak için maske takıyorlarsa yanılmaktadırlar, zira bu oldukça zayıf bir varsayımdır. Bazı çalışmalarda hane halkının kendilerini virüs bulaşmış bir başka hane üyesinden korumak için maske takmaları incelenmiştir ve sonucunda maskelerin genel olarak yararlı olmadığı gösterilmiştir. Olası nedenler arasında insanların maskenin kullanımına alışık olmaması ve maskenin güvenli kullanımını sağlayacak yeterli bilgiye sahip olmamalarıdır: örneğin maskeleri sık sık değiştirmek, sık sık el hijyeni, tamamen güvenli bir şekilde çıkarmak ve atmak önemli unsurlardır.

Bir maske enfeksiyonu önlemek için işini iyi yaparsa dış tarafı virüslerle dolu olur. Örneğin insanlar maskeyi çıkarmak veya düzeltmek için dış tarafı virüslerle yüklü bu maskelere dokunursa, kesinlikle ellerine bulaştırabilirler ve bu şekilde virüsleri yüzlerine veya mukoza zarlarına yayabilirler? Yüzünüzün ve mukoza zarlarının çoğunun maske tarafından kaplandığını ve oralara dokunamayacağınızı iddia edebilirsiniz, ancak maskelerin dış kısmında yoğunlaşmış virüsleri maskeye çok yakın olan gözlerinizden de geçirebilirsiniz ve elbette insanlar bir zaman maskelerini çıkarmaları da gerekecek ve ona dokunacaklar.

Genel olarak söyleyecek olursak eğer: başka biriyle yakın temas etmeden sokakta yürümek için maske takmanın hiçbir yararı yok ve sadece psikolojik bir rahatlık getirmektedir ve bu psikolojik rahatlık da muhtemelen el hijyeninizi ihmale yol açabilmektedir. Dışarıda gezerken virüsün açık havada bulaşıcı miktarlarda var olduğuna veya var olabileceğine dair herhangi sağlam bir kanıt da yoktur.

Aynı şekilde belirli kurallara dikkat etmeden kamusal alanlarda eldiven giymek de anlamsızdır. Eldivenler yüzünüze dokunmanızı engellemez ve virüs eldivenlerde ciltten daha uzun süre hayatta kalabilir.

Toparlayacak olursak eğer maske belirli koşullarda ve kullanım kurallarına uyulursa faydalıdır.

  1. El hijyeni önemlidir ve maskeli veya eldivenli ellerde olduğu kadar eldivensiz ellerde de sık uygulanmalıdır.
  2. Eller sabunla yıkanmalıdır; dezenfektanlar ellerin yıkanması elverişli olmayan ortamlarda kullanılmalıdır.
  3. Sosyal mesafe (1,5-2 metre) oldukça önemli ve korunması gereklidir.
  4. Maske veya eldivenlerin sık değişimi veya günlük yıkanması gereklidir.
  5. Maske veya eldiven kullanımı sosyal mesafeyi koruyamadığımız durumlarda (toplu taşıma, alışveriş merkezleri gibi kalabalık ortamlarda) faydalıdır.
  6. Enfekte olmuş kişilerin mecburi olmadıkça dışarıya çıkmaması veya maske takması gerekmektedir.
  7. Kronik rahatsızlığı olan (kanser, kalp-damar, akciğer, diyabet hastaları, 65 yaş üstü) insanları korumak amacıyla onlardan uzak durmak veya maske takılması zaruridir.
  8. Genel olarak bağışıklık sistemimizi güçlü tutalım (temiz hava, hareket, taze sebze meyve, vitamin C (turunçgiller), A (ciğer, balık, kırmızı meyve ve sebzeler), D (güneş), E (sıvı ayçiçek yağı, buğday tohum yağı) zengin besinleri tüketelim.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.