CORONA VİRÜSÜNÜ TANIYALIM

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da veya dünya çapında normal grip hastalığından ölenlerin sayısı Corona’dan ölenlerinkinden çok daha fazla. Tek fark, Corona yeni bir virüs olduğu için ölümcül oranı biraz daha artabiliyor. Bu da yine değişik faktörlere bağlı. Özellikle de kişinin bağışıklık sisteminin durumuna ve kronik hastalıkların olup olmadığına bağlı. Örneğin Almanya gibi sağlık sistemlerinin iyi çalıştığı ülkelerde ölüm oranları çok düşük iken, daha geri olan ülkelerde daha yüksek. Dünya genelinde her yıl ortalama 290.000 ila 650.000 kişi influenza virüslerinin neden olduğu solunum hastalıklarından ölüyor. Yıllık grip dalgasında tahminlere göre enfekte olan 1000 kişiden bir ila iki ölüm vakası olduğu varsayılmaktadır, bu da yüzde 0,1 ila 0.2’lik bir ölümcüllük anlamına gelir. Yeni Corona virüsünde ise bu oran biraz daha yüksek olduğu gözlemlenmektedir. Grip dolayısıyla ölümlerin çoğu 75 yaşın üzerindeki insanlarda ve dünyanın en fakir bölgelerinde meydana geliyor. Dünyanın en büyük grip mortalite riski Afrika’da daha sonra Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Asya’da. İnfluenzaya bağlı alt solunum yolu enfeksiyonu olan beş yaşın altındaki çocuklarda ise neredeyse tüm ölümler gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir.

Corona virüsü nedir?

Corona virüsleri ilk olarak 1960’ların ortalarında tanımlandı. İnsanlar, kuşları ve memelileri içeren çeşitli hayvanları enfekte edebilirler. Corona virüsleri, insanlarda soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) veya Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi tehlikeli veya hatta ölümcül olabilen hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olabilir. Geçmişte, SARS veya MERS gibi Corona virüslerin neden olduğu ciddi hastalıklar gripten daha az kolay bulaşabilirdi, ancak yine de zaman zaman özellikle de hastanelerde büyük salgınlara yol açtılar. Yeni Corona virüsü (SARS-CoV-2) da önceki Corona virüslerin değişime uğramasıyla ortaya çıkmıştır. Yeni tür olduğu için de bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ciddi sorunlara yol açabilir.

Yeni SARS-CoV-2 (Corona) virüsü nasıl bulaşır?

Ana bulaşma yolu tüm influenza (grip) virüslerinde olduğu gibi damlacık enfeksiyonudur. Bu, solunum yolunun mukoza zarları yoluyla veya dolaylı olarak kontamine eller yoluyla gerçekleşir. Bunlar daha sonra oral (ağız) veya burun mukozası ve konjonktiva (göz zarı) ile temas eder. Yeni Corona virüsleri etkilenen bireylerin dışkı örneklerinde de bulunmuştur ve bu nedenle fekal-oral bulaşma da mümkündür. Bu nedenle hijyen önlemlerine uyum özellikle önemlidir.

Kendimi enfeksiyona karşı nasıl koruyabilirim?

İnfluenza ve diğer akut solunum yolu enfeksiyonlarında olduğu gibi, öksürük ve hapşırma görgü kuralları (hapşırma / dirseğe öksürük), iyi el hijyeni ve hastadan uzaklık (bir ila iki metre) yeni Coronavirüsün bulaşmasına karşı korur. Genel grip dalgası ile ilgili de bu önlemler her yerde ve her zaman dikkate alınmalıdır.

Yeni SARS-CoV-2 Coronavirüsünün belirtileri nelerdir?

Yeni Corona virüs ile enfeksiyon ateş, kuru öksürük ve yorgunluk gibi semptomlara yol açar. Etkilenen insanlarda bulantı, burun tıkanıklığı ve ishal görülür. Bazı hastalarda solunum problemleri, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve vücut ağrıları ve titreme görülmüştür.

Bağışıklığı zayıf veya kronik bir hastalığı olan hastalar için ne düşünmelidir?

Diğer solunum yolu enfeksiyonlarına (örn. grip) benzer şekilde, hasta olan insanlarla temastan kaçınmalı ve hijyen önlemlerine uyulmalıdır (yukarıya bakınız). Genel olarak grip aşısı ve pnömoni (pnömokök) aşısı önerilir.

Yeni virüse yakalanmaları durumunda çocuklar için risk nedir?

Mevcut duruma göre, yeni Corona virüs enfeksiyonlarının çocuklarda genellikle hafif seyrettiği ve ciddi bir hastalığa yol açmadığı gözlemlenmektedir. Şimdiye kadar ciddi hastalıklar ve ölümler özellikle yaşlılarda (70 yaş üstü) görülmüştür.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.