Çocuklara Karşı En Çok Şiddet Latin Amerika’da

Çocuklara Karşı En Çok Şiddet Latin Amerika’da

ABONE OL
22:58 - 12/11/2022 22:58
Çocuklara Karşı En Çok Şiddet Latin Amerika’da
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

UNICEF’in yaptığı bir araştırmaya göre Latin Amerika’da 1 ile 14 yaşındaki her üç çocuktan ikisi evde şiddet görüyor. Bölgede yılda 23 bin 700 çocuk cinayeti işleniyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (Unicef) çocuklara yönelik fiziki ve psikolojik şiddet, cinsel şiddet ve ölümcül şiddet kategorilerinde yaptığı araştırma, çocuklar için dünyanın en tehlikeli bölgesinin, Latin Amerika ve Karayipler olduğunu ortaya koyuyor.

Bugün Latin Amerika’daki toplam 187 milyon çocuktan 73 milyonu evde, 7 milyonuysa okullarda şiddete, cezai bir yaptırım uygulanmayan ülkelerde yaşıyor.

VOA Türkçe’nin ulaştığı Unicef Latin Amerika Ofisi’nden Çocuk Koruma Uzmanı Esther Ruiz’e göre bölgeyi çocuklar için tehlikeli yapan etkenler arasında silaha erişimin kolay olması, uyuşturucu dâhil her tür yasadışı işleri yapan çetelerin yaygınlığı, rüşvet, çocukları korumaya yönelik yasaların çıkarılmasında ya da uygulamalarındaki eksikler gibi çok sayıda faktör yer alıyor

Yılda 23 bin 700 çocuk cinayeti

Unicef’in araştırması Latin Amerika’da her 100 bin çocuktan en az 12,6’sının öldürüldüğünü, erkek çocukların öldürülme riskinin dünya ortalamasından neredeyse 7 kat fazla olduğunu, 10 ile 19 yaşındaki çocukların başlıca ölüm sebebinin cinayet olduğunu ortaya koyuyor.

Rapora göre çocuk cinayeti oranı en yüksek olan bölge ülkeleri sırasıyla Venezuela, El Salvador, Honduras, Brezilya ve Kolombiya.

“İyi haber çocuk cinayetlerinin önüne geçilebileceği”

Gerekli önlemler alındığı takdirde çocuk cinayetlerinin önüne geçilebileceğini söyleyen Ruiz, Brezilya’da günde 33 olan çocuk cinayeti sayısının, üç yılda günde 20’ye kadar düşürüldüğü süreç hakkında “Brezilya’da öncelikle çocukların yasal güvencelerini sağlamlaştırdık. Medyatik kampanyalar yaptık. Yerellerde komiteler oluşturduk ve ilgili bakanlıklarla doğrudan ilişki kurduk. Yapılan çalışmalar cinayet sayılarını düşürdü” diyor.

Dünyanın en tehlikeli bölgesi olan Latin Amerika’da, çocukların gördüğü şiddeti azaltmanın, şiddet oranlarını azaltacağını söyleyen uzman, “Bütün araştırmalar şiddetin şiddeti doğurduğunu gösteriyor. Latin Amerika’da çocukların güvende olabilmeleri için onları, evlerde ve okullarda her türlü şiddetten korumaya yönelik programların artması ve silahın sorun çözen bir araç olduğu kanısını azaltabilmemiz gerekiyor. Bunun yollarından biri de yetişkinleri ve çocukları şiddete yönelten sosyal normları ve ataerkil bakış açısını değiştirebilmek. Bunun için de ebeveynlere ve bakıcılara yönelik ekonomik, sosyal, psikolojik destek programları yürütüyor; örneğin onlara pozitif eğitimi anlatıyoruz” değerlendirmesini yapıyor.

Okullar stratejik önemde

Araştırmaya göre bölgede çocuklara yönelik şiddetin en yaygın olduğu ülke Surinam. Evlerde çocuğa şiddetin yasak sayılmadığı Haiti’de her on çocuktan sekizi fiziki şiddete maruz kalıyor. Ada ülkesi Trinidad ve Tobago’da kızların dörtte biri 18 yaşından önce cinsel şiddete uğruyor.

Ruiz “Şiddete maruz kalan çocukları tespit etmek, korumak ve bakımını sağlamak için en uygun yerlerden biri okullar. Okullarda yürürlüğe sokulacak bir dizi strateji ve özel önlemlerle çocuğa yönelik şiddetin önüne geçilebilir” diyor.

VOA tarafından geçilen Çocuklara Karşı En Çok Şiddet Latin Amerika’da haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Çocuklara Karşı En Çok Şiddet Latin Amerika’da haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Çocuklara Karşı En Çok Şiddet Latin Amerika’da haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.