ÇOCUK BAHÇESİ

ABONE OL
15:47 - 11/11/2022 15:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Okul öncesi eğitimin yapıldığı Çocuk Yuvası’nın Almanca adı Çocuk Bahçesi (Kindergarten). İsim babası Friedrich Fröbel ilk Çocuk Bahçesi’ni Thüringen eyaletinde küçük bir kasaba olan Blankenburg’ta 28 Haziran 1840 yılında kurmuştur. Birçok Avrupa dillerinde bu ad kullanılır.

Bahçe adını bilinçli olarak vermiştir. Bitkinin toprağı iyi olur, suyu verilir, güneş görürse gelişir, yeşerir verimli olur.

Çocuk da ailede sevgi ve güvenle büyürken, eğitim okul öncesi iyi verilirse, okulda başarılı ve yaşamında huzurlu, sağlıklı ve mutlu olur.

Huzurlu, sağlıklı bireylerin birleşiminden meydana gelen toplum da barış içinde yaşar, sağlıklı olur.

Sevgili okuyucularım, makalelerimde okul öncesi eğitimin önemine tekrar tekrar vurgu yapıyorum, ki çevrenizdeki ebeveynlere anlatın. Çünkü onların günlük hayatı telaş içinde geçiyor, vakitleri az. Benim gibi emekli olanların toplumda görev ve sorumluluk almaları çok önemli.

Çocuk üç – altı yaş arasında bilgi sayar gibi beyni öğrenmeye açıktır. Çok soru sorar, soruları tekrarlasa bile bıkmadan cevap vermek gerekir. Aksi takdirde kendi iç dünyasına çekilir, öğrenmeye devam etmez.

Japonya’da okul öncesi eğitmenler ve üniversitede profesörler aynı değerde algılanır, aynı maaşı alırlar, seminerde böyle öğrenmiştim.

Almanya’da da yıllardır öğretmenler ve sendikaları okul öncesi eğitimin önemini anlatırlar. Her anket sonunda konu tartışılır, sonra unutulur. Anket neticelerinde her yıl sosyal, ekonomi, bilgisi yetersiz, zayıf olan ailelerden gelen öğrenciler başarısız oluyorlar. Bu, tespit edilir, fakat yeterli önlem alınmaz. Aileler suçlu gösterilir, devlet görevini yerine getirmez.

Üç partili trafik lâmbası yeni Federal Almanya Hükümeti, okul öncesi eğitimi kanunla programına aldı. Fakat Ukrayna-Rusya savaşı etkisiyle maddi olanaklar yüzünden askıya alınma durumu var. Bu nedenle bilhassa göç kökenli aileler dikkatle takip etmelidirler. Silahlanmaya hayır, eğitime evet denmelidir. Eğitim ve öğretimde kanun ve kurallar uygulanmalıdır. Bu kanun daha fazla Eğitmen yetiştirme, Eğitmenlerin sayılarının yükseltilmesini ve her çocuğa yuvada yer ayırma zorunluğu getiriyor. Okul öncesi eğitim parasız, en azından ailenin maaşına uymalıdır.

Ailede sevgi görmeyen çocuk davranış bozukluğu gösterir. İyi beslenmeyen insanın beyni de iyi çalışmaz. İşte Çocuk Bahçesi evde noksan kalan eğitimi tamamlar, ruhsal yaraları tedavi eder.

Sağlıklı gelişim, okulda öğrenmeye hazırlamak oyunla mümkündür. Oyun çocuğun sosyal davranışlarına yön verir. Düşünme, duygularının farkına varmasını sağlar. Birlikte oynarken yürür, koşar, atlar yani hareket eder, spor yapar. Doğayı koruma ve sevme bu yaşta öğrenilir.

Ruhsal, sosyal ve fiziksel olarak gelişmiş çocuk yedi yaşında okula başlamadan önce öğrenime hazır olur. Artık eğitim kavramı sona ermiştir, Türkçe ve Türkiye’deki gibi eğitim ömür boyu devam etmez.

Almanya ve diğer Avrupa dillerinde altı yaş üstü için bilgi ve kültür kelimeleri kullanılır. Bakanlığın adı Bilgi ve Kültür olarak anılır. Eğitim Ataşeliği, Eğitim Bakanlığı denmez.

Üç – altı yaşları için ön görülen Çocuk Bahçesi ilk kurucu babası Friedrich Fröbel, 21 Nisan 1782 yılında Thüringen eyaleti Oberweißbach kasabasında dünyaya gelmiştir. Altı çocuğun en küçüğüdür, dokuz aylık iken annesi vefat etmiştir. Babası kilisede saygın bir papazdır. Sıkı disiplinle büyütür. Köydeki çocuklarla oynaması, dışarı çıkması yasaktır. Yasaklara uymayınca aç bırakma, izbeye kapatmaya kadar varan cazalar verilir. Dört yaşına geldiğinde babası evlenince üvey anne, kendi oğlu olana kadar kısa bir müddet çocuğun yüzü güler. Üvey anne masallardaki gibi çok kötüdür. Bu dram dayısı durumu anlayıp yanına alınca sona erer ve rahat bir nefes alır.

Dayısı ve çevresi her türlü gelişmesine destek olur. Öğretmen olana kadar geçirdiği zorlukları, ama umut ve gayretini anlatan biyografisi kitap halinde yazılıdır.

Yaşadığı acı ve dramı doğa sevgisiyle dengelemeye çalışır. Yaşadığı Papaz lojmanı arka avluda kilise ve mezarlığı vardır. Annesinin ruhunun hayatta kalmasına yardım ettiğine inanır. Ön yönde yemyeşil orman, dağ ve tarlalar doğa güzelliği onu teselli eder. Bahçede babasına işi severek yardım ederken, bitkilerin büyümesini izlemeyi zevk edinir.

Çocuk Bahçesi’nde çalışarak eğitmen yetiştirecek, sonra okul ödevlerinde yardım edecek öğretmen yetiştiren müesseseler açmak için zamanın pedagoglarıyla buluşur, onların fikrini alır. Böylece bugünkü eğitim ve öğretimin temelini atmıştır.

21 Haziran 1852 yılında 70 yaşında ölene kadar Fröbel eğitim ve öğretim için mücadele eder. Çocukluğunda yaşadığı olumsuz anıları, başka çocukların mutlu ve başarılı olması için olumlu verilere çevirir.

Eğitim anlayışı dayak, ceza olmadan sevgi ve iyi muamele içeriyordu. Eğitmen çocuk ilişkisi mesafeli değil samimiydi. Bu eğitim katı din görevlileri için yanlış bulundu. Zamanın yetkilileri tarafından açtığı Çocuk Bahçeleri dokuz yıl kapatıldı. Ateist yetişmedikleri anlaşılınca tekrar açıldığını ise göremedi.

Bu hayat hikâyesinden bugün için çıkarılacak ders, çocukluğu kötü geçen bir insanın, yetişkin olunca mutlu olabileceğidir.

Kötülükten çıkarılan dersi iyiliğe yönlendirme mümkündür. Yeter ki çocuk ileride iyi insanlarla karşılaşsın.

Netflix’de gösterilen Türk dram filmleri insanı umutsuz karamsar yapıyor. Çocukluğu kötü geçiren, yetişkin hayatında da mutsuz olmaya devam ediyor. Bu doğru değil, tedavi edilebilir.

Friedrich Fröbel ömrü boyunca ruh, akıl mantık, doğa ve meslek sevgisinin insanı bir bütün yaptığına inanmıştır. Mesleğini severek icra eden insan, huzur ve barış içinde iş arkadaşları varsa dünyanın en şanlı insanıdır. Doğayı koruyan, seven insan sakin olur, sağ duyulu davranır.

Türkiye’de Aziz Nesin’in kimsesiz çocukların kimsesi olarak açtığı Çocuk Cenneti örnek alınacak, ayrı bir makale konusudur.

Hoşça kalın!

Kaynaklar:

Nadine Emmerich, Geben – und wieder nehmen, Erziehung und Wissenschaft, Zeitschrift der GEW 10/2022, S.38/39 u. S.46.

 

Friedrich Fröbel – Erfinder des Kindergartens,

www.labbe.de

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.