Çinliler kiraz alımı için Antalya'ya geldi

Çinliler kiraz alımı için Antalya'ya geldi

ABONE OL
02:16 - 09/08/2019 02:16
Çinliler kiraz alımı için Antalya'ya geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bahar yaptığı açıklamada Uygur Türkü gözetiminde bir grup Çinli ithalatçı ile BAİB’de bir araya geldiklerini belirtti.

Türkiye’den Çin’e kiraz ihraç edilebilmesi için fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Bahar, ”Antalya’ya gelen Çinli ithalatçılar sadece Şili’den yılda 7 bin 500 ton kiraz ithal ediyor. Çinli ithalatçılar Türkiye’den de kiraz almak istiyor. Çinli alıcılara Batı Akdeniz bölgesindeki üretim konusunda bilgi verdik” dedi.

Türkiye’nin coğrafi ve iklim özellikleri nedeniyle dünyanın önde gelen kiraz üreticilerinden olduğunu anlatan Hakkı Bahar, şöyle devam etti.

”Rakımı düşük yörelerde erken dönemde başlayan kiraz üretimi, yüksek rakımlara doğru yaz mevsimi sonuna kadar sürüyor. Çin, 2018 yılında 1 milyar dolarlık kiraz ithalatı gerçekleştirmiş. Türkiye’nin Çin’e ihraç ettiği kiraz miktarı kabul edilebilir oranda değil. Çok az kiraz ihraç edebiliyoruz.”

BAİB Başkanı Bahar, Çinli ithalatçılar ile karantina uygulamaları hakkında da bilgi alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

Çinli ithalatçıların Türkiye’deki mevcut uygulamanın Çin’e kiraz ihraç etmeyi güçleştirdiğini, karantina uygulamalarının ihracat yapılabilir şekilde olması halinde Türkiye’den Çin’e ciddi oranda kiraz alımı yapabileceklerini anlattıklarını dile getirdiklerini ifade eden Bahar, şöyle konuştu.

”Türkiye’den kiraz ihraç edilebilmesi için karantina uygulamalarının kabul edilebilir oranda olması ve Avustralya ile Çin arasındaki gibi bir anlaşmanın yapılmasını önerdiler. Çinli ithalatçılara Antalya’da ve bakanlık düzeyinde karantina konusunda BAİB’in yaptığı çalışmaları anlattım. Hayret ettiler. Yaptığımız çalışmalardan bilgileri olmadığını söylediler. Karantina uygulamalarındaki sıkıntılar giderilmesiyle daha fazla kiraz alımı yapabileceklerini söylediler.

ISPARTA’DA SEKTÖREL TOPLANTI

Öte yandan BAİB Isparta’da Batı Akdeniz bölgesinde ihracatçıların yaşadığı sorunlara çözüm üretmek, geleceğe yönelik stratejik adımları daha sağlıklı atabilmek adına sektörel değerlendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıya yaş meyve sebze, doğal taş (mermer), kimya, orman ürünleri, çimento ve makine sektörleri ile birçok sektörde faaliyet gösteren ihracatçılar katıldı.

BAİB Başkanı Hakkı Bahar, bölge, ülke ve dünya ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, bölge ihracatı ve mevcut pazarlardaki genel durum ile ihracatın sürekliliğiyle ilgili çalışmaları anlattı.

İhracatçılar, sektörlere göre mevcut pazarlardaki durumu ve karşılaştıkları sorunları dile getirdiler.

İhracatçılar, Antalya limanının yüksek fiyat tarifeleri, Çin’e yönelik kiraz ihracatında ürünün bekletilme süresinin yol açtığı olumsuzluklar, yeni mermer ocağı açma aşamasında bürokratik işlemlerin çok uzun sürmesi ve yüksek maliyetli olduğuna dikkat çekti.

ha-ber.com / FİKRİ CİNOKUR/ANTALYA

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.