‘Çifte vatandaşlık zorlu bir süreç’

‘Çifte vatandaşlık zorlu bir süreç’

ABONE OL
11:17 - 30/11/2022 11:17
‘Çifte vatandaşlık zorlu bir süreç’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da oy hakkı ile çifte vatandaşlık konularında uzun yıllardır mücadele eden ve ‘Kuzey Ren Vestfalya Seçim Hakkı Girişimi’ adlı inisiyatifi kuran Bahattin Gemici ve girişim sözcüsü Dr. Aysun Aydemir, koalisyon hükümetinin ‘Vatandaşlık Yasası’ndaki reform çabalarının memnuniyet verici olduğunu ve bu gelişmenin yıllardır verdikleri mücadelenin bir sonucu olduğunu söylediler.

ÇİFTE vatandaşlığın kabul edilmesiyle birlikte Almanya’da yaşayan göçmenlerin sorunlarının siyasi partiler daha çok tarafından dikkate alınacağını belirten KRV-Seçim Hakkı Girişimi Başkanı Bahattin Gemici, yasanın, Federal Meclis’te kabul edildikten sonra Eyaletler Meclisi’ne gönderileceğini ve burada onaylandıktan sonra büyük bir olasılıkla 2023 yaz mevsiminden itibaren yürürlüğe gireceğini, bunun da zorlu bir süreç olduğunu söyledi.

Gemici, “Sevinmek için çok erken. Bu süre içinde tüm demokratik kuruluşlar, yurttaşlarımız, bölgelerindeki milletvekilleri ve partilerle irtibata geçerek yasa önerisine destek vermelidir” dedi. CDU/CSU ile aşırı sağcı AfD’nin yasa tasarısına gösterdikleri tepkinin yabancı düşmanlığını körükleyeceğine dikkat çeken Dr. Aydemir ise “Bu partilerin uzlaşmacı bir tavır sergilemeleri Almanya’daki entegrasyona ve iç barışa katkı sağlayacak. Ülkeye gelmek isteyen kalifiye elemanlara Almanya’yı cazip hale getirecektir” diye konuştu.

 

‘Çifte vatandaşlık zorlu bir süreç’

YENİ YASADA NELER VAR?
* Alman vatandaşlığına başvuru için ülkede ikâmet süresi 8 yıldan 5 yıla inecek.
* Okul ya da mesleki başarı, iyi Almanca bilgisi, kamu yararına faaliyetler gibi nedenlerle entegrasyona katkı sunanlar için bu süre 3 yıla kadar inebilecek.
* Birinci kuşak göçmenlere, 67 yaş üzerindekilere yazılı Almanca testi kalkacak.
* Alman vatandaşlığına geçmek isteyen Türklerin kendi vatandaşlığından çıkması gerekmeyecek.
* En az 5 yıldır Almanya’da yaşayan göçmenlerin çocukları da Alman vatandaşı olabilecek.

 

‘Çifte vatandaşlık zorlu bir süreç’

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.