Çifte vatandaşlık konusunda CSU/CDU Hükümetinden destek bekliyoruz

Çifte vatandaşlık konusunda CSU/CDU Hükümetinden destek bekliyoruz

ABONE OL
19:48 - 26/11/2022 19:48
Çifte vatandaşlık konusunda CSU/CDU Hükümetinden destek bekliyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümeti, Alman vatandaşlığına geçişin kolaylaştırılması ve aralarında Türk kökenlilerinde bulunduğu göçmen kökenlilere Çifte vatandaşlık hakkı verilmesi için çalışmalarını hızlandırdığı bu günlerde, Nürnberg Metropol Bölgesi (tgmn)Başkanı Bülent Bayraktar’da Bavyera Eyalet Hükümeti Uyum Sorumlusu ve Milletvekili Gudrun Brendel-Fischer ile uyum ve çifte vatandaşlık konusu başta olmak üzere Türk toplumunun sorunlarını görüştü.

CSU/CDU HÜKÜMETİNDEN DESTEK BEKLİYORUZ

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Noel pazarın açılış gününde Bavyera Eyalet Hükümeti Uyum Sorumlusu ve Milletvekili Gudrun Brendel-Fischer’in talebi üzerine, Nürnberg Metropol Bölgesi Türk Toplumu (tgmn) Başkanı Bülent Bayraktar ile yapılan görüşmede Türk toplumunu yakından ilgilendiren uyum, çifte vatandaşlık konuları başta olmak üzere çok farklı konuları ele alındı. Görüşmede Bayraktar, “Koalisyon sözleşmesinde yer aldığı gibi 8 yıl yerine 5 yıl Almanya’da yasal olarak yaşayanlara Alman vatandaşlığına geçme hakkının verilmek istenmesine ayrıca iktisadi ve sosyal olarak iyi uyum sağlam iş olanlar içinde bu sürenin 3 yıla düşürülmesine CSU/CDU hükümeti tarafından destek verilmesini bekliyoruz. CSU/CDU’nun destek vermesi, Türk toplumu başata olmak üzere milyonlarca yabancı kökenlilere yönelik olumlu bir gelişme içerir” dedi.

Bayraktar, tgmn’nin 2007 yılında NSU cinayetleri çerçevesinde ihtiyaçtan kurulduğunu, uyuma ve Türk-Alman ilişkilerine ciddi katkı sağlayan derneklerden oluştuğunu belirtti. Günümüzde ise derneklerin genel olarak yeni bir arayış içinde olduğunu, bu doğrultuda tgmn için de bir güncelleme şart olduğunu dile getirdi. Almanya Türk Toplumu (tgd) Başkanı Gökay Sofuoğlu ile çok iyi bir diyaloğun oluştuğunu, bu doğrultuda da Bavyera eyaleti için de yeni bir oluşum gereksinimini dile getirdi.

BAVYERA BAŞBAKANI SÖDER NÜRNBERG TÜRK TOPLUMU İLE TOPLANTI YAPACAK

Bavyera Başbakanı Dr. Markus Söder Münih toplantısında vurguladığı gibi, 2015 yılından sonra gündemi daha çok sığınmacıların belirlediği, bu arada 60 yıldır eyalete ciddi katma değer sağlayan Türk göçmenler ile iletişimin sekteye uğradığı üzüntüsünü Brendel-Fischer de yeniledi. Bu açığı gidermek için Bavyera Eyaleti Başbakanı Söder geçen hafta Münih’te Prinz-Carl-Palais sarayında eyaletteki Türk Sivil Toplu Kuruluşların Temsilciler ile bir yemekli toplantıda bir araya geldi. Yakın zamanda Başbakan Söder Nürnberg’deki Türk toplumu ile de ortak bir toplantı yapacak.

Bu gibi davetlerin ve toplantıların çok önemli olduğunu dile getiren Bayraktar, Başbakan Söder, İç İşleri Bakanı Joachim Herrmann ve Uyum Sorumlusu Brendel-Fischer’e teşekkür etti. Türk toplumuna verilen önem her kesimden takdirle takip edildiğini vurguladı.  2023 yılında hem Bavyera eyaletinde hem de Türkiye’de Cumhurbaşkanı ve meclis seçimleri olacağına dikkat çeken Bayraktar, polarizasyondan uzak durulmasını talep ederek, siyasi etkenlerin uyum sürecine zarar verdiğini belirtti.

GÖÇMENLER ÜZERİNDEN POLİTİKA YAPILMASIN

Bavyera Başbakanı Dr. Markus Söder’in göreve geldiğinden beri, göçmenler üzerinden seçim kampanyası yapmaması sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Bayraktar, Alman vatandaşlık yasasının modernizasyonu ile ilgili yasa tasarısına CDU/CSU partilerinin destek vermesini bekliyoruz. Federal hükümetinin önümüzdeki günlerde Alman vatandaşlık yasasının modernizasyonu ile ilgili yasa tasarısına CDU/CSU partilerinden destek bekliyoruz. Halihazırda 5 milyon insan Almanya’da çifte vatandaş. Bu haktan Türkiye’den de göçenlerin faydalanmasını talep ediyoruz. Bilhassa iki ülke arasında sürekli gidip gelen birinci nesil bunu hak etti. Bizlere ve Almanya’ya verdikleri katma değer için müteşekkiriz. İkinci nesil de bu şekilde daha fazla Alman siyasetine ve Almanya’daki hayata odaklanacak.

Araştırmalara göre göçmenler yaşadığı ülkeye uyum süreci arttıkça dünya görüşlerine yakın siyasi partileri tercih ediyorlar. Bu doğrultuda çok sayıda Türkiye kökenli muhafazakarların Hristiyan Birlik Partileri’ne oy verdiği görülüyor. Değişen topluma halk partileri de uyum sağlaması gerekiyor. Belirlenecek bir üst düzey Türk aday ile de Hristiyan Sosyal Partisi’ne yönelik önyargılar yıkılabilir hem Türk seçmen hem de kırsal bölümde yaşayan tutucu CSU seçmenler nezdinde.

Uyum süreci sürekli devam ediyor, Türkiye’den yeni göç edenler için süreç yeniden başlıyor. Son yıllarda Türkiye’den Almanya’ya yeni bir göç harekâtı görüyoruz. Yeni göç eden doktorların ve mühendislerin kendi ortamlarını oluşturduğunu gözetliyoruz.

Birçok insanımız pandemide oluşan belediyelerdeki bilhassa yabancılar dairelerindeki işlemlerin yavaşlamasından mağdur. Bu konuda iyileşme talep ediyoruz. 18 Mart 2021 tarihinde tgmn açık oturumda ele aldığımız Bavyera’da İslam dersi konusundaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ana okulları ve tüm okul dalları uyumun en iyi gerçekleştiği noktalar. Bavyera eyaleti eğitimde fırsat eşitliği sağladığı için teşekkür ederiz. Bir ülkeye göç ortalama yüz yılda tamamlanıyor. Henüz 60 yılı doldurduk. Uyum için tüm emeklerimiz çok değerli. “

TÜRK TOPLUMUNU YAKIN TANIYORUM

Gudrun Brendel-Fischer: “Seçim bölgem Bayreuth. Dolayısıyla Bavyera SPD Partisi Genel Sekreteri ve Bavyera Eyaleti Milletvekili Arif Taşdelen ve yine SPD partisinden Bavyera Eyalet Meclisi’ne aday olan kardeşi Halil Taşdelen ile yakından tanışıyoruz. Kendim de bir eğitmen olduğum için, okulların uyum sürecindeki rolünü iyi biliyorum. Öğretmenliği de Nürnberg’de okuduğum için Nürnberg’i yakından tanıyorum ve çok seviyorum. “

TATLI YİYELİM TATLI KONUŞALIM

Toplantı sonunda tgmn Başkanı Bayraktar, memleketi Nürnberg’in özel ‘hayat pastalarını’ uyumdan sorumlu milletvekili Brendel-Fischer’e takdim etti. Dünyaca ünlü Nürnberg Noel Pazarı’nın açılışında gerçekleşen toplantıda Bayraktar, Türk atasözü olan “tatlı yiyelim, tatlı konuşalım“ı tercüme etti. Nisan ayında Brendel-Fischer’in “en azından Ukraynalı mültecilere yerde yemek pişirilmeyeceğini ve çamaşır makinasını nasıl kullanacağını öğretmemiz gerekmiyor’ ifadeleri büyük tepki toplamıştı. Bülent Bayraktar Alman ulusal basında bu ayrımcılık içeren sözlerden dolayı özür talep etmişti.

ha-ber.com/İlhan Baba/Nürnberg

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.