CHP OYLARI NEDEN YÜKSELMİYOR?

ABONE OL
11:19 - 10/10/2022 11:19
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Enflasyon, hayat pahalılığı, işsizlik, zamlar, ekonomik istikrarsızlık, yoksulluk…, önlenemiyor. Özal döneminin mirası olarak varlığını sürdüren orta direk buharlaşıyor…

Bütün bu gelişmeler yaşanırken ülke seçim sürecine girdi.

En yoksulu ile en zengini arasında mesafe ses hızıyla açılıyor.  Güçlü tekeller zayıf olanları yiyerek besleniyor.  Bu gelişme sermayenin güçlü şirketlerin kasalarına giren kar oranı katlıyor. Küçük işletmeler işlerini kaybederek yoksullaşırken, yoksullar açlığa sürüklenirken, yerli ve işbirlikçi sermaye karlarını üçe beşe katlıyorlar.

CHP çıkmazı

Yirmi yıllık iktidardan kopan yığınlar güven duyacakları liman arayışı içindeler. Bu gelişmeler yaşanırken ana muhalefet partisi CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) aheste, aheste muhafazakâr, sağ liberal açılımlar yapıyor.  Kendini parti logosu olan altı ok ile hedef tutturamıyor.

  1. Cumhuriyetçilik.
  2. Milliyetçilik.
  3. Halkçılık.
  4. Devletçilik.
  5. Laiklik.
  6. Devrimcilik.

Bu ilkeler işlevsizleştirerek sağa savrulma CHP, kendi dinamiklerini kaybediyor. Sol açığı savunmasız bırakarak, uzunca dönemdir “mehter marşı destekli” sağ söylemler, muhafazakâr açılımlar ortaya koyan CHP’de beklenilen oy oranı artırımı ve yenilikçi politik gelişim yaratmadı.

Bir: Adalet yürüyüşü heba edildi.

İki: Altılı masa kurmaylığı oyları artırmadı

Üç: Helalleşme açılımı oyları artırmadı

Dört: CHP, başörtüsü serbestliğini yasal düzenleme ile teminat altına alma girişimi oyları artırmadı.

Beş: Seçimlerde sağcı adaylar gösterme oyları artırmadı.

Altı: Partinin geleneksel laiklik politikasının muhafazakarlık lehine esnetilmesi oyları artırmadı…

CHP, ülke yoksullarına, iktidardan umudunu kesenlere, kararsızlara neden umut olamıyor?

CHP, neden güven yaratamıyor?

CHP, neden yoksul halkların ortak sorunlarına yönelik politikalar geliştiremiyor?

CHP neden iktidar alternatifi olamıyor?

… Bu soruları çoğalta biliriz.

CHP’de Baykal döneminden kalma; Laik düşünceyi rölantiye alıp, ulusalcıları işlevsizleştirerek, sol kanadın etkisinin kırılmasının ardından muhafazakâr, sağ liberal söylemler geliştirildi.

CHP, altı ok ilkelerini direnç göstererek, güncel politikalar geliştirerek seçmene gitme yerine muhafazakâr, sağ liberal tutum sergiliyor.

Bu manevralar: Kimilerine göre yenilik, kimilerine göre gerilik, kimilerine göre taktiksel tutum. Sonuç olarak ortada partiye yansıyan kazanım yok.

Sağ liberal, muhafazakâr söylemler

CHP, iktidar olmayı hedeflerken sağ oylara ulaşmak için muhafazakâr söylemler, sağ liberal tutum aldı.  Bu gelişme yerel ve genel seçimlerde aday belirlemelerde açıkça ortaya çıktı. Yönetici kadroların ortaya çıkması ile belirginleşti. CHP, geleneksel politikalarından uzaklaşarak, küresel gelişmeleri   sol bakış açısı ile tahlil ederek politika geliştirecek yörüngeden çıkarak, muhafazakarların kapsama alanına girdi.

Sağcı adaylar CHP’ye katkı sağlama yerine CHP’den sol seçmen kopuşları artırdı.

Muhafazakâr açılımlar oy kaybettiriyor…

Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Antalya Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Seyit Torun,

Bülent Kuşoğlu, Mehmet Bekaroğlu, Abdüllatif Şener…  Milletvekili ve Belediye Başkanlarını CHP listelerinden seçildiler.  Makam kazanımları seçmen kazanımlarına dönüşmedi. Partide yenilikçi politik gelişim yaratamadı.

CHP, ulusalcılar, sağ partilerden “devşirmeler” ve Alevi kadrolar ile iktidar yolunda hala patinaj yapıyor.

Bugün koşullar hiç olmadığı kadar uygun. Buna rağmen seçmenleri etkisi altına alacak doğru politikalar geliştiremiyor.

Parti yönetimlerinde; işçilerin, memurların, yoksul köylülerin, gençlerin, kadınların, sanatçıların, aydınların örgütlü mücadelesi içinden gelen temsilcileri yok.  Bu kesimlerin temsilcileri olmadığı için, sorunlarına çözüm üretme görevini, işveren kökenli milletvekilleri sürdürüyor.

Bu ne anlama geliyor?

CHP içinde bu kesimler milletvekili olma, parti yönetimine girme, Belediye Başkanı şansı bulamıyorlar.

Neden mi? 

Partiye adaylık için yatıracakları paralarının olmadığı için. Bu çevrelerin partide kendi temsilcileri yok. Temsil edilmedikleri partiye doğal olarak yönelmiyorlar.

Peki, temsil edilmedikleri partiyi işçiler, emekçiler, yoksul köylüler, gençler, kadınlar kurtuluşları olarak görürler mi? Parti çeperinde dururlar mı?

Parti çalışmalarına katılırlar mı?

AK parti oyları düşerken … Liberal, sağ, muhafazakâr seçmen   İYİ Parti, Deva Partisi, Gelecek Partisi, Sadet Partisi dururken CHP’ye yönelir mi?

Hayır!

İYİ partinin oy oranlarının hızla diğerlerinin kısmen artışı AK Parti ve MHP oylarının bu partilere yöneldiği görülüyor. Seçmen alternatif söylem ve çözümler üreten parti ararken, sağ liberal, muhafazakâr söylemleri temel alan partiler varken CHP’ye neden gitsin?

CHP “fabrika ayarlarına dönerek” Türkiye gündemi ve dünya gelişmelerini analiz eden, çözüm üreten politikalar geliştirmeli. Aksi halde; Millet İttifakı ile seçim kazanılsa dahi, AK Parti ampulü ışığında eriyen MHP gibi, İYİ Parti karşısında eriyişe geçeceğini bilmelidir.

Hadi hayırlısı…

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
    Tüm Yorumlar (1)