CHP, Berlin`de yeniden yapılanıyor

CHP, Berlin`de yeniden yapılanıyor

ABONE OL
08:21 - 17/01/2022 08:21
CHP, Berlin`de yeniden yapılanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya genelinde daha önce kurulan Eyaletler Birlikleri`nin yerini CHP şehir örgütleri alacak.

CHP Genel Merkezi tarafında özel olarak görevlendirilen Günay Çapan, CHP’deki yeni yapılanmayla başlayan yeni örgütlenme, Türk konsolosluklarının bulunduğu şehirlerden başlayarak kısa zamanda tüm şehirlere yayılarak çalışmalar yapacağını belirterek, Berlin`de yeni bir yapılanmaya gittiklerine dikkat çekip bir basın açıklaması yaptı.

Günay Çapan’ın basın açıklaması şöyle:

 

“Sevgili Cumhuriyet Sevdalıları,

Partimizin Almanya’da var olan birliklerine katılımların koordine edilmesi, yeni birliklerinin kurulması, bunlardan oluşacak ülke birliğinin örgütlenmesi, birliklerin sorun ve ihtiyaçlarının yerinde çözülmesi ve düzenli işleyişin korunması görevleri kapsamında bilgilendirmeye devam etmek istiyoruz.

CHP Almanya’daki birliklerin yapısal örgütlenme kararı, 2016’dan başlayarak, birçok çalıştay ve toplantı sürecinin ardından, 2019’da yapılan son toplantıda alınmıştır.

Tüm birlik başkanları, birlikleri adına oy birliği halinde, Çatı örgütü ve Bölge Tüzüğünü imzalamıştır. Bugün Genel Merkezimizin görevlendirmesi ve desteği ile yaptığımız çalışmalar, özünde birliklerin bu kararını hayata geçirilmesini koordine etmektir.

Son olarak 15.01.2022 tarihinde CHP Berlin kurulmuştur.  CHP Berlin, mevcut birliğin ayrılmaz parçası ve devamı olacaktır. Bu amaçla, ortak genel kurul çağrısı gerçekleştirilecek, mevcut birliğimiz genel kurulunu yeni birlik ile birlikte yapacaktır.

Genel Kurul Çağrısı ile birlikte yeni Tüzük ve üye formunun üyelerimize ulaştırılması önemlidir.

Genel Kurul; mevcut birliğin faaliyetini durdurma ve federasyona üye olacak yeni birliğin yönetimini seçme gündemiyle toplanacaktır.

Yeni birlikler kurulurken mevcut Birlik başkanları ile birlikte kurucular kurulu oluşturulmaktadır. Mevcut başkanlarımızın bu çalışmalara ve kurucular kurulu toplantılarına katılmamaları halinde (ki maalesef bu yönde başka tercihlerle karşılaşılabilmektedir) ilgili bölgedeki eski üyelerinde katılımı ile kuruluş tamamlanıp tescile gönderilmektedir. Tekrar etmek istiyoruz, Cumhuriyet Halk Partisinin genel merkezinin isteği ve birlik başkanlarının oybirliği ile oluşturdukları yeni yapıyı kurmaya davet ediyoruz.  Birliklerimizin tek tek değil ancak tüm Almanya birlikleri ile kuracakları federasyonun oluşturacağı güç, tüm partililerin sevinçle karşılayacağı yarınlar için gereklidir. Tüm üye dostlarımızın bu bilinçle hareket edeceklerinden bir nebze olsun şüphe duymamaktayız.

Almanya genelinde kuruluş işlemleri tamamlandığında, bölgelerde üye bilgilendirme toplantılarına hız kesmeden devam edeceğiz.

3 veya en fazla 4 ay sonra genel kurulların tamamlanmasını planlıyoruz.

Yeni yapılanmanın faydaları ve federasyonun birliğimize katkıları ancak   bu süreç sonunda görülecektir.

Kurucu Kurul Üyeleri:

İmam Kaloğlu

Erdal Topbaş

Hülya Morkoyun

Ayfer İnci Peköz

Veli Tatar

Ruşen Budak

Emir Akbulut

Serkan Yüksel

Gülüzar Bozdoğan

Kemal Bütüner

Günay Çapan Doğa /Nihat Yazıcı”

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (4)
  • Rıza Şahin

    Hepimiz kendi içimiz de yapılan hatalar da eleştirirken kaplan kesiliyoruz. Ama Kaplan kesileceğimiz yer de susuyoruz. Eleştiri yapacağız ama çözüm de önereceğiz. Bir kere bu iyi niyetle bu işleri gönül ile bir karşılık beklemeden yapan her bir arkadaşımızı yoldaşımızı incitmemek gerekir. Daha mücadele yeni başladı. Faşizm kendi gibi düşünmeyen herkesi kendine düşman görür, bir devrimci ile bir sosyal demokratın ve hatta hiç bir taraf olmayan Papaz Martin Niemöller in bile bir farkı yoktur. Sadece sıra gelene kadardır. Bizler Almanya da hemen hemen her hafta bir belgeselde Faşizmin acı ve soğuk yüzünü izleyen insanlarız. Papaz Martin Niemöller in hatasına niye düşelim. Parti örgütlenmesinde görev alan arkadaşların biraz durumlarını okudum ve gördüm ki hiç birinin maddi bir çıkara bir makama ihtiyaçları yok. Bu Capan Hakverdi Partisi örgütleniyor gibi sözleri buralara taşıyan kişiler derhal bu paylaşımlarını buralardan kaldırmalıdır. Şimdi uzatmadan ne yapılmalı?

    1.Eyaletler de yapılan tek şehir örgütlemesinden vaz geçilip derhal her şehirde örgütlenmek tabii ki doğru. Bu en başından da böyle idi. Ama başlangıç olarak bir yerden başlamak gerekliydi. O zaman doğru o idi yapıldı, arkasından şehirler de örgütler zaten kurulacaktı. Şimdide şehirlere bir kategori getirip, yok orada konsolosluk olacak, yok nüfusu 100.000 olacak. Bu da doğru değil. Nufusu 100.000 olan yerdeki partili üye sayımız nüfusu 10.000 olan bir şehirdekine göre az olabilir. Mesela Dresden nüfus fazla ama üyemiz yok. İlerde bu sorunu çözmek için her şehirde örgütlenebilir ama üye sayısına göre delege sayısı verilir. Böylece Berlin gibi 900 üyeye sahip bir dernek, bilmem ne şehrinde 80 üyeye sahip dernekle bir olmaz, yani adaletli olmaz.

    2. Var olan şehir eyaletleri sadece genel kurulları ile Tüzüklerinde gerekli olacak düzenlemeleri yapar, hiçbir müdahale de bulunmadan her şey demokrasinin kuralları içinde çözülür. Berlin’i Hamburg, Bremen gibi.

    3.Eyaletlerde var olan birlikler şehir örgütlenmesini organize eder. Birliğin olduğu şehir hiçbir sorun olmadan ismini ve tüzüğünü bir genel kurul ile değiştirir ve yoluna devam eder. Birliğin içinde olan diğer şehirlerdeki üyelerimiz kendi şehirlerinde olan üyeleri davet eder. Onların şimdi bir şehir birliğine dönüşmesi gereken eyalet birliğinden istifaları istenir ve kendi şehirlerinde kendi örgütlerini aynı tüzük ve kendi şehir ismi ile kurarlar. Mesela Hessen Birliği Frankfurt birliğine dönüşür, ama Bad Homburg da yeni bir örgüt kurulur. Hessen Birliği fesh edilmediği içinde hesap ve mallarının bir vakfa devredilmesine gerek kalmaz. Ayrıca bir derneği fesh etmek, dernek kurmaktan çok zordur. Kurarken 4 kişi yeterlidir, fesh ederken en az 4 de 3 bir üyenin evet demesi lazımdır: Bu 20 kişiden oluşan bir dernekte belki ikna yöntemiyle yapılır. Ama Berlin gibi 904 üyesi ve yüklü bir miktarda parası olan bir dernek için imkansız gibidir. Her zaman için kurulan bu birliğe kurucu olarak katılan büyük bir çoğunluk bu fesh edilmeye hayır diyecektir. Benim gibi mesela.

    4.Yeni tüzük de kamu yararına olması doğrudur. Bir işveren olarak yaptığım yardımları bağış olarak muhasebem de göstermek isterim. Ama bu var olan birliklerde bir Paragraflık tüzük değişikliği ile yapılabilir. Aklı başında her üye de buna evet der.

    5.Dernekleşmenin en başından beri ininde olan birisi olarak, böyle bir örgütlenmenin taraftarı değildim. Almanya da çok evvel başladı bu yapılanma çabamız. Temsilcilik açılması ve her üyemizinde parti üyesi olmasını savunduk. Ama yine kendi aramızdaki ikilemlerin yüzünden, CHP tüzüğü de uygun olduğu halde (Brüksel Temsilciliği), Almanya yasaları da uygun olduğu (Pasok veya İşçi Partisi) Almanya için temsilcilik açılması geri plana atıldı. Ve ucube bir başkanlık secimi ile dernekleşme getirildi. Bu başkanlık sistemi her genel kurulda üyeler arasında ikilik yaratıyor, bunu klasik yöntemle seçelim diye verdiğim iki değişiklik önergesi Parti merkezimiz böyle arzu ediyor diyerek ret edildi. Bu seçimlerin sonucunda bütün örgütlerimiz de bir ikilik bir dargınlık ortaya çıktı.

    6. Dernek isimlerin neden değiştirilmei gerektiğini bilmiyorum, CHP Berlin Birliği, CHP Hamburg Birliği isimlerinde ne sakınca var. Neden değiştirlmek isteniyor. Bütün şehir örgütlerinde sadece 6 ok Logosu ile altında şehir ismi olmalı. Ve her bir örgütün Cumhuriyet Halk Partisi örgütü olması vurgulandırılmalıdır. CHP olarak kısaltalım ama açılımını farklı yapalım gibi bir eğilim de duyumlarım arasında. Umarım yanlış anlamış olayım.

    7. Faşizm bizi zindanlarda bir araya getirmeden biz bir araya gelelim diyeceğimize, bir araya gelenlerinde birbirlerinden ayrılması, kime yarar acaba?

    Yanıtla
    +0
    -0
  • Rıza Şahin

    Değerli Okurlar,

    Kuranı Kerimde bir ayet var. Sizin şer bildiğiniz de bir hayır vardır. Bu yeniden yapılanma diye Almanya da CHP nin tekrar örgütlenmesi veya var olan örgütlerin yerine birilerin atanması tabii ki ilk görüşte duyarlı olan, ülkemizin geldiği bu siyasi batak ve ekonomik kriz de herkesi rahatsız ediyor. Seçim ile yönetimlerini seçen her kurumda seçim sonuçlarına göre memnun olmayan, şeçimi kaybeden bir taraf hep oluyor. Hepimiz demokrasi için mücadele ediyoruz dediğimiz halde, nedense sandıktan çıkan sonuç bizden yana değilse bir ayrılık, bir bağırtı, bir gürültü hep oluyor. Hepimiz içinde olarak, demekki daha demokrasinin sadece D harfi ile olan kısmına dahi ulaşamadık. Seçimleri kazanan taraf içinde sözlerim. Yüzde 51 lik bir oy, kazanan yüzde 49 luk bir oy kaybeden oluyor. Ama bu demokrasiyi benimsemiş toplumlarda bir sorun olmuyor. 1 oy fazlalığını bile demokrasinin kuralı deyip, kimse hemen tekrar bir şeçim talep etmiyor. Gelelim kendi bölgemize, Almanya nın diğer bölgeleri için fikir yürütmek bana düşmez. Her bölgedeki arkadaşlarımız ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarına eminim. Kurumlarda hele de bizim gibi gönüllülük tabanına dayalı çalışmalarda, eğer organlar birbirleri ile uyum içinde çalışmıyorsa bu bütün gövdeye zarar veriyor. Berlin de son iki genel kurul da ortaya çıkan olumsuzluk, uyumsuzluk buraya kadar geldi. Burada yeni bir örgütlenme ile Birlik içinde birbirleri ile anlaşamayan bir kesimi bir başka kurum altında birleştirerek bir araya getiren Koordinatör arkadaşlarımızı ben kutluyorum. Her ne kadar YK da arkadaşlarımın hemen hemen hepsi birlik ve beraberlikten yana iken, ben öyle düşünmüyorum. Bu oluşum CHP ye zarar değil yarar getirecektir. Berlin Birliğinde kendini ifade edemiyen, istediği makama gelemeyien anlaşamayan, yorulan, yorulmayan, atılan kendi ayrılan her değerli arkadaşımız şimdi yeni birlikte yer alabilir. Her iki kurumda kendi çizgileri doğrultusunda demokrasi adalet hukuk ve CHP iktidarı için elinden geleni yapacağına eminim. Yani yol bir sürek binbir derler. Birliğin ulaşamadığı üyelere yeni kurum ulaşır. Onların bünyesinde çalışamayan arkadaşlar Birlik içinde kendini bulur. Yani ben her açıdan hayırlı görüyorum. Ayrılıp yeni bir oluşumda birleşen arkadaşlara başarılar diliyor, yollarının açık olmasını temenni ediyorum. Onlar şimdiye kadar olan birlikten daha iyi çalışırlarsa o da bizim kazancımız. Sadece tek bir arzum olurdu, sosyal Medya üzerinden aslı astarı olmayan paylaşımlar sadece ülkemize zarar getireceğinin bilincinde olmayı unutmadan. Bu benim kendi görüşüm. Ben kurucusu olduğum kurumda sonuna kadar mücadele edeceğim ve demokratik bir seçimle gelen her YK na eleştirdiğim kadar da desteğimi sunacağım..Bir CHP iktidarında, O güzel günleri hep birlikte yaşamak, özgürlük ve barış türkülerini hep birlikte söylemek umuduyla

    Yanıtla
    +0
    -0
  • Mustafa Duyar

    Sadece Alinti

    Çapan ailesi, Gürbüz Çapan’ın baba tarafından dedesi Resul Bey’in üç evliliğinden 16 çocuk sahibi olması, diğer dedesi Bekir Bey’in de başından yedi evlilik geçmesi vesilesiyle çok kalabalıktır. Gürbüz Bey’in neredeyse Kars’taki her kasabada bir amcası veya yakını vardır. Çapanlar politik görüşleri bakımından da şaşırtıcı bir sülaledir. “Amcamın oğlu ülkücüdür, benim bütün sülalem ülkücüdür. Öz amcamın oğlu Atilla Kaya, Ülkü Ocakları Başkanı idi, şimdi MHP Genel Başkan Yardımcısı. Mesela küçük kardeşim, Almanya’da Cemalettin Kaplan’ın adamı, arkadaşı idi. Bir tek ben solcuyum içlerinde. Bir de kardeşim Zeki biraz solcu oldu. Kardeşim Günay’la sadece karındaşım. Hiçbir siyasi ortak yanımız yok. Cumhuriyet Gazetesi’ne de ben bulaştırdım onu. ‘Git’ dedim ‘şu gazeteyi yürüt.’ Yoksa ne Cumhuriyet okur, sever falan, öyle değil yani.” https://www.haber7.com/siyaset/haber/241392-capanin-sulalesi-ulkucuymus

    Yanıtla
    +0
    -0
  • Metin Sarikaya

    CHP Berlin Birliğimiz yasal ve saydam, demokratik bir şekilde kurulmuş, Yönetim organlarını seçmiş ve başarılı çalışmalar yapan bir örgüttür. Burada herbir üyenin emekleri yatmaktadır. Berlin ve Avrupa, Türkiye’de de çalışmalarımızla tanınan bir örgüttür. Tüm çalışmaların ardında üyelerimizin bireysel ve kurumlarımızın örgütsel iradeleri yatmaktadır.
    Hiçbir dalavere ve kişisel- ya da başka türden bir ilişkiyle yapılmış bir darbeyi kabul etmek mümkün değildir.
    Almanya da örgütsel birliklerimizin zayiflamasina yönelik bu girisimler kisisel ihtiraslarla yapilan ve CHP Merkezine intikal olmus kabul etmedigimiz bir adimdir.

    Yanıtla
    +0
    -0