CHP Berlin Cumhuriyet Balosu Muhteşemdi

CHP Berlin Cumhuriyet Balosu Muhteşemdi

ABONE OL
11:12 - 04/11/2022 11:12
CHP Berlin Cumhuriyet Balosu Muhteşemdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

CHP Berlin Örgütü Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 99. Yıldönümünü görkemli bir balo ile kutladı.

Başkentin Tegel semtindeki ‘Palais am See’ adlı otelin büyük toplantı salonunda düzenlenen baloya, CHP Berlin’in davetlisi olarak katılan SHP ve CHP’de çeşitli görevler üstlenmiş deneyimli politikacı, Ankara eski Belediye Başkanı ve Dış İşleri eski Bakanlarından Murat Karayalçın’ın dışında CHP Berlin’in üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, tanınmış iş insanları ve Berlinli vatandaşlar da katıldı.

Cumhuriyet Balosu, Mustafa Kemal Atatürk, dava arkadaşları ve tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşu ve hep birlikte söylenen İstiklâl Marşı ile başladı.

CHP Berlin Başkanı Kenan Kolat, 29 Ekim 1923 de ilan edilen cumhuriyetin kuruluşuna değin Osmanlı’nın son döneminde yaşanan önemli olayların ve anlaşmaların tarihsel sıralamasını yaparak başladığı açılış konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının çok zor koşullar içinde verdikleri mücadele ile düşmanları yenilgiye uğratarak, tamamıyla bitmiş, tükenmiş bir imparatorluğun yerine Cumhuriyeti kurarak, halkın önüne yepyeni umut dolu bir sayfa açtıklarının altını çizdi.

Bu günkü modern Türkiye’nin temellerinin Cumhuriyet ile atıldığını söyleyen Kolat, cumhuriyeti kuran ilk nesillerden devraldıklarını, onu yıllardır artan saldırılara ve düşmanlarına karşı korumanın, yaşlı genç herkesin görevi olduğuna işaret etti. Kenan Kolat, konuşmasının sonlarına doğru yeni nesillerin ve gençlerin cumhuriyeti daha da ileriye götüreceğine inandığını ifade ederek salonda bulunan genç CHP’li konuklarını kürsüye davet etti ve onlarla birlikte tüm salon hep birlikte 10. Yıl Marşı’nı söyledi.

Ardından söz alan, Murat Karayalçın konuşmasında Atatürk ve arkadaşlarının 1918 Mondros Mütarekesi’nden sonra verdikleri Kurtuluş Savaşı’ndan muzaffer bir şekilde çıktıklarını; 5 yıl gibi kısa bir süre sonra Cumhuriyeti kurduklarını, itina ile koruduklarını ve geliştirdiklerini kaydetti.

Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana çeşitli saldırılara maruz kaldığını, yıpratılmak ve yok edilmek istendiğini vurgulayan Karayalçın zaman zaman bu saldırıların çok ileri gittiğinin de altını çizdi.

İsim vermeden, bir süre önce bunlardan birinin “Keşke savaşı Yunan kazansaydı” diyebilecek kadar ileri gittiğine işaret eden Karayalçın CHP’nin üç temel unsur üzerinde durduğunu, bunlardan birincisinin ‘Cumhuriyet’, ikincisinin ‘Sosyal Demokrasi’ ve üçüncüsünün ise ‘Laiklik’ olduğuna dikkat çekti.

Konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulma sürecinden bahseden Murat Karayalçın, Mustafa Kemal Atatürk’ün o anına kadar ne kadar büyük bir dahi olduğunu hem askeri anlamda hem de yaptığı ittifaklarla cumhuriyeti sadece bir gece öncesinde 6 kişiyle paylaşarak, bir gün sonrada 29 Ekim’de Anayasa değişikliği yapmak suretiyle cumhuriyeti kurduklarını ifade etti.

Bugün gelinen noktada bizimde bir değerlendirme yapmamız gerektiğini bizlerin hangi hataları yaptıysak bu hataların gelinen noktada iyi analiz etmemiz ve bu hatalardan ders almamız gereğine işaret etti.

Son 20 yılda da özellikle demokratik bakımından, cumhuriyet değerleri bakımından bir aşınma olduğunu ama bu aşamanın yakın zamanda kalkacağına vurgu yaptı. Sözlerini ‘Yaşasın Cumhuriyet ‘diye bitirdi. Karayalçın’ın konuşmasından sonra salonu tamamen dolduran konuklar kendisini ayakta alkışladı.

Seçimlere dönük daha çok çalışılması gerektiğine işaret eden Murat Karayalçın, bu seçimlerin Türkiye için çok olduğunun altını çizerek, insanların bu artık bu iktidarın demokratik yollardan gitmesi gereğini vurguladı.

CHP Berlin’in Cumhuriyet Balosu’ndaki konuklar arasında başkentte yeni örgütlenen İyi Parti Başkanı Sadık Turhan ve yöneticileri de vardı.

İyi Parti adına Başkan Yardımcısı İlker Baysal’da bir konuşma yaptı. Konuşmalardan sonra davetliler canlı müzik eşliğinde, coşkulu bir biçimde marşlar söyleyerek, dans ederek Cumhuriyeti gecenin ilerleyen saatlerine kadar kutladılar.

Palais am See Oteli’nin büyük salonunda gerçekleşen baloya yoğun bir ilgi vardı.

ha-ber.com/Haber: Hüseyin İşlek
Fotoğraflar: Şükrü Tokay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.