Cem Özdemir: ”Terörün dini yok”

Cem Özdemir: ”Terörün dini yok”

ABONE OL
22:47 - 28/07/2011 22:47
Cem Özdemir: ”Terörün dini yok”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Cem Özdemir: ”Terörün dini yok”


Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Norveç’te 76 kişinin öldüğü terör saldırılarının, terörün dini olmadığını gösterdiğini söyledi

Alman devlet televizyonu ZDF’de açıklamalar yapan Özdemir, "Olayı bir Müslüman yapsa bana Müslümanlar bu kişiye tavır koydu mu diye soracaktınız. Ben, Hıristiyan olarak sizler, Hıristiyanlık adına bu suçu işleyene tavır koydunuz mu diye sormayacağım. Bunu yapanlar bir kaç kötü kişi. Gelin karşılıklı olarak böylesi eylemleri İslam’a, Hıristiyanlığa mal etmeyi bırakalım" dedi.


Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Norveç’te 76 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırılarının terörün dininin olmadığını açıkça gösterdiğini kaydetti, karşılıklı olarak terör olaylarını dinlere mal etmekten vazgeçme çağrısı yaptı. Cem Özdemir, Alman devlet televizyonu ZDF’de yayınlanan Morgenmagazin adlı programın konuğu oldu ve soruları cevaplandırdı. Özdemir, "Oslo’daki saldırıdan Almanya için çıkarılacak hangi dersler var?" sorusuna, "Öncelikle, bu zor sınavdan başarıyla geçtiği için Norveç halkına şapka çıkarıyorum. Bu zor durum içinde değerlerini, demokrasiyi, tolerans ve dünyaya açıklığa sahip çıkıyorlar, onlardan vazgeçmiyorlar. Allah korusun ama, bizde olsa biz nasıl reaksiyon gösterirdik? Birlik beraberliğimizi koruyabilir miydik? Farklı kökenlerden oluşmuş bir toplumu mu savunurduk, yoksa bunun tersini mi yapardık?" diye sordu.


"Olaydan sonra siz de hemen bir açıklama yaparak bizim açık toplumumuzda aşırı sağcıların yayılmalarına izin verilmemeli dediniz. Siz de acele etmediniz mi?" sorusuna Özdemir, "Ben her türlü aşırılığın yayılmasına izin verilmemeli dedim. Bakın o aşırı kişi başka bir kökenden geliyor olsa, mesela Müslüman kökenli olsa, bana belki de soracaktınız, Müslüman organizasyonlar bu olaya mesafe koydu mu diye. Ben de size, belki de vaftiz edilmiş biri olarak komşularınızı arayıp, Hıristiyanlık adına bu suçu işleyen kişiye mesafe koyduğunuzu söylediniz mi diye sormuyorum. Yani gelin, karşılıklı olarak böylesi eylemleri Hıristiyanlığa, İslam’a, Yahudiliğe yazmayı, onlara mal etmeyi bırakalım. Bunları yapanlar bazı kötü insanlardır. Bende bir baba olarak soruyorum kendime; bir insan böyle bir cami eylemi nasıl yapabilir? Ama Müslümanlar üzerine, Hıristiyanlar üzerine konuşmayalım, terörü onlara mal etmeyelim. Aksine dünyaya açık, demokratik toplum yapımızı hep birlikte savunmak için birlikte gayret sarf edelim" dedi.


Hiç bir çocuğun aşarı sağcı veya aşarı bir insan olarak dünyaya gelmediğine dikkat çeken Cem Özdemir, "Çocuklar meraklı bir insan olarak dünyaya geliyor. Daha sonra bu çocuklara kötü şeylerle karşılaşıyor. Hatta bazen kendi ebeveynlerinden böylesi delice şeyle öğreniyorlar. Ben demokratik bir toplumdan, anaokulları ve okullardan demokratik değerlerimizi aktif şekilde teşvik etmeleri ve çocuklara kazandırmalarını bekliyorum. Ve bence böylesi eylemlerden alınacak ders, öğrenilecek şey budur" dedi.

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich’in, Almanya’da da aşırı sağcıların böylesi eylemler yapmalarının ihtimal dahilinde olduğunu ve onları ne kadar takip etseler de beklenmeyen şeylerin yaşanmasının da olası olduğu yönündeki sözlerini değerlendiren Özdemir, "Öncelikle dürüst ve realiteye uygun bir açıklama. Bu ülkedeki 82 milyon insanın aklında ne olduğunu bilemez ve garanti edemeyiz. Ama tehlikeli fikirlerle savaşabilir, mücadele edebiliriz. Daha fazla nelerin yapılması gerektiğini polisin, uzmanların bize söylemesi lazım. Ben olaydan sonra hemen şuydu denilmesine de hep şüpheyle bakmışımdır. Bakın bu olaydan sonra da İslamcılar sorumlu denildi ve hemen beş öneri getirildi" dedi. SPD’nin aşarı sağcı parti NPD yasaklanmalı önerisi de sorulan Özdemir, daha önce bunun Meclis’te gündeme geldiğini, ancak politikacıların yeterince arkasında durmadığını, bu açıklamaların manşetlere çıkmak isteyen politikacıların işi olduğunu kaydetti. Aşırı sağa karşı neler yapılması gerektiği sorulan Özdemir, "İnternet ortamı önemli. İnternet ortamı hukuki sorumluluğun, cezanın olmadığı bir alan değildir. Serverler yurt dışında olduğu zaman gibi durumlarda yaşadığımız problemler, kontrollerdeki eksiklikler var. Bu alanlarda daha fazla şey yapmamız gerekiyor. Yasalar her yerde, internette de geçerli" dedi.

ha-ber.com

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.