California’da Tarım İşçilerine Silahlı Saldırı: 7 Ölü

California’da Tarım İşçilerine Silahlı Saldırı: 7 Ölü

ABONE OL
16:52 - 24/01/2023 16:52
California’da Tarım İşçilerine Silahlı Saldırı: 7 Ölü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’nin California eyaletindeki Los Angeles’ta bir dans stüdyosuna düzenlenen ve 11 kişinin ölümüne yol açan silahlı saldırıdan iki gün sonra yine California’daki San Francisco yakınındaki silahlı saldırıda 7 kişi hayatını kaybetti.

Yetkililer, her iki silahlı saldırının amacının belirlenemediğini kaydediyor. Silahlı saldırıların genellikle genç erkekler tarafından düzenlendiği Amerika’da California eyaletinde girişilen son iki saldırının da faillerinin emeklilik yaşındaki erkekler olması, şaşkınlık yarattı.

California Valisi Gavin Newsom, Los Angeles’ın banliyölerinden Monterey Park’ta Cumartesi gecesi düzenlenen saldırıdan yaralı kurtulanları ziyaret ettiği sırada dün akşam eyaletin kuzeyindeki Half Moon Bay’daki saldırıdan haberdar oldu.

Newsom, durumu Twitter’da “Trajedi üzerine trajedi” olarak tanımladı.

Eyalette art arda düzenlenen saldırılar arasında çok benzerlik bulunmuyor.

Dün gece San Francisco’nun yaklaşık 50 kilometre güneyindeki sahil kasabası Half Moon Bay’da silahlı bir saldırgan, birbirinden yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki iki noktada bulunan tarım işçilerine ateş açtı. Saldırıda 7 kişi hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı.

Saldırıyı düzenleyen 67 yaşındaki Chunli Zhao, bir polis karakolunun önüne park ettiği aracının içinde bulundu ve gözaltına alındı. Yetkililer, Zhao’nun karakola teslim olmak için geldiğini düşünüyor.

San Mateo İlçesi Şerifi Christina Corpus, düzenlediği basın toplantısında, saldırganın aracında yarı otomatik tabanca bulunduğunu söyledi.

Şerif Corpus, yutuklandıktan sonra iki olay yerinden birinde çalıştığı öğrenilen saldırganın polisle “işbirliği içinde” olduğunu söyledi ve saldırıların düzenlendiği noktaların bazı işçilerin aynı zamanda yaşadığı tarım alanları olduğunu kaydetti. Yerel basına göre bu tarım alanlarından biri, mantar çiftliği.

Oakland’da da silahlı saldırı

Öte yandan San Francisco yakınındaki Oakland’da dün akşam düzenlenen bir başka saldırıda bir kişi öldü, yedi kişi yaralandı. Olayın çete şiddetinden kaynaklandığı, tüm yaralıların hastanelere gitmeyi başardığı bildirildi.

Half Moon Bay’deki saldırının haberi, polisin Monterey Park’taki Srat Ballroom dans stüdyosuna düzenlenen saldırıya ilişkin yürüttüğü soruşturmanın ikinci gününde geldi. 11 kişinin öldüğü dans stüdyosu saldırısında 9 kişi de yaralandı.

Yetkililer, 72 yaşındaki saldırgan Huu Can Tran’ın aracıyla yakındaki bir başka kasabaya giderek ikinci bir dans salonuna girdiğini, ancak burada salonun işletmecisiyle yüzleştiğini, yaşanan arbedede işletmecinin saldırganın elindeki silahı almayı başardığını söyledi.

Kendisi de uzun zamandır yaşlı dans müdavimlerinin uğrak yeri olan Star Ballroom’un üyelerinden olan Tran, ikinci olay yerinden kaçıp gece kaybolmuştu.

Yetkililer, polisin saldırıdan 12 saat sonra Los Angeles’ın güneyinden Torrance kasabasında Tran’ı kuşatma altına aldığını, saldırganın park halindeki aracının içinde intihar ettiğini bildirdi.

Cumartesi günkü saldırı, Güney California’da Uzakdoğu kökenli Amerikalı nüfusun yoğun olduğu Monterey Park’ta Çin Ay Yılı kutlamaları sırasında düzenlenmesi, saldırının ırk ayrımcılığı güdümlü nefret suçu olduğu korkularını arttırmış, kutlamalar iptal edilmişti.

Bir yetkili, Monterey Park’taki saldırının, Los Angeles’ın bulunduğu ilçedeki en kanlı toplu silahlı saldırı olduğunu söyledi.

1984 yılında Los Angeles’ın güneyindeki San Diego’da bir McDonald’s restoranında 21 kişinin öldürülmesi ise California’da tek bir silahlı saldırıda en çok can kaybı verilen saldırı olarak kayıtlara geçmişti.

2015 yılında San Bernardino’da yabancı terör örgütlerinden ilham aldığı söylenen evli bir çiftin düzenlediği saldırıda 14 kişi yaşamını yitirmiş, iki saldırgan, polisle girdikleri çatışmada saldırdan birkaç saat sonra öldürülmüştü.

California’daki son iki saldırıyı düzenleyenlerden birinin 60’lı yaşlarının sonlarında, diğerininse 70’li yaşlarının başında olması da dikkat çekiyor.

Kar amacı gütmeyen Şiddet Projesi’nin (Violence Project) 1966-2022 yılları arasındaki 185 toplu silahlı saldırıyla ilgili veritabanına göre saldırılardan sadece biri, 70 yaş üzerindeki bir kişi tarafından düzenlendi. Bu, 1981 yılında Kentucky eyaletinde emekli bir madensinin 5 kişiyi öldürdüğü saldırıydı.

VOA tarafından geçilen California’da Tarım İşçilerine Silahlı Saldırı: 7 Ölü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. California’da Tarım İşçilerine Silahlı Saldırı: 7 Ölü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan California’da Tarım İşçilerine Silahlı Saldırı: 7 Ölü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.