California İçin Felaket Uyarısı

California İçin Felaket Uyarısı

ABONE OL
19:54 - 14/08/2022 19:54
California İçin Felaket Uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Yeni bir çalışma dünyanın ısınmasıyla Amerika’nın en büyük eyaleti California’da büyük bir sel felaketinin meydana gelme ihtimalinin arttığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre muhtemel sel ülkenin ikinci büyük kenti Los Angeles’ı yutacak, milyonlarca insanın evlerini terk etmesine neden olacak ve tarihi zarara neden olacak.

Çalışmanın ayrıntıları USA Today gazetesinde de yer aldı.

Batı’da aşırı kuraklık havayla ilgili bugünlerde en büyük endişe kaynağı ama yapılan bu yeni çalışma California’da yeni bir krizin an meselesi olduğunu ortaya koyuyor, mega sel.

Yayınlanan çalışmada iklim değişikliğinin kentleri su içinde bırakacak, milyonları evlerinden edecek ve sel riskini arttıracak faktör olduğu belirtiliyor.

Çalışmada küresel ısınmanın her bir derecesinin bu ihtimali ve gelecekteki mega selin boyutunu arttıracağı kaydediliyor.

California Üniversitesi’nde iklim uzmanı Daniel Swain’e göre sel daha sıcak bir gezegeni vurduğunda fırtına silsilesi her bakımdan daha büyük oluyor.

Swain, daha fazla, daha yoğun yağmurun daha güçlü rüzgarla meydana geleceğini kaydediyor.

Çalışma iklim değişikliğinin sel felaketi ihtimalinin olma olasılığını iki katına çıkardığını ortaya koyuyor.

Swain, böyle bir sel felaketinin eyalette bin yıllık bir dönem içinde her yüz yıl ya da iki yüz yılda bir olduğunu ve bugün bu riskin büyük ölçüde hafife alındığını belirtiyor.

Çalışmaya göre bugün benzer bir sel felaketi, 5 ya da 10 milyon insanın evlerini terk etmesine, eyaletin önemli otoyollarında haftalarca ulaşımın kesilmesine ve büyük bir ekonomik zarara neden olabilir.

California Üniversitesi’nin çalışmasına göre 1862 yılında yaşanan sel felaketi bugün gerçekleşse zararı 1 trilyon doları bulabilir.

Swain, California’da dikkatin daha çok kuraklığa ve orman yangınlarına yoğunlaştığına dikkat çekiyor ve eyalette her yıl orman yangınlarının görülebileceğini kabul ediyor.

Ama Swain, insanların sel felaketinin nelere yol açabileceğini bugünlerde unuttuğuna da dikkat çekiyor.

VOA tarafından geçilen California İçin Felaket Uyarısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. California İçin Felaket Uyarısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan California İçin Felaket Uyarısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.