Çakırözer: Bir ayda yüzde 130’luk zam salgın fırsatçılığıdır

Çakırözer: Bir ayda yüzde 130’luk zam salgın fırsatçılığıdır

ABONE OL
23:46 - 20/08/2020 23:46
Çakırözer: Bir ayda yüzde 130’luk zam salgın fırsatçılığıdır
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gurbetçilere PCR testlerine yapılan zamma tepkiler büyüyor:

5 kişilik bir ailenin sadece test ücreti 1250 lira oldu.

TBMM’nin Dışişleri Komisyonu üyesi Çakırözer test ücretlerine zammı Bakan Koca’ya sordu:

“Bir ayda yüzde 130’luk zam salgın fırsatçılığıdır”

“Hesapsız, kitapsız harcamaların bedeli gurbetçiye yıkılıyor”

Salgın nedeniyle Türkiye’den yurt dışına çıkışlarda istenen covid19 (PCR) testi ücreti 110 liradan 250 liraya çıkarılması tepkilere neden olurken, binlerce gurbetçiyi de mağdur etti. TBMM Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyesi Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, bir ay içinde yüzde 130’luk zam yapılan test ücretlerini Meclis gündemine taşıyarak, “Türkiye’de kimseden test parası alınmazken yurtdışında yaşayan Türkiye kökenli yurttaşlarımızdan da bu paranın alınmaması için en başında çağrıda bulunmuştuk ama dinlenmedi. Şimdi bu paralar 110 liradan 250 liraya çıkarıldı. Enflasyonda tek haneli rakamlardan bahsedilirken gurbetçiye yüzde 130’luk zam yapılması salgın fırsatçılığıdır. Hesapsız kitapsız harcamaların bedelini gurbetçiye yıkmaktan artık vazgeçilmelidir” dedi. Çakırözer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya test ücretlerine yapılan zammın gerekçesini sordu, gurbetçiden test ücreti alınmaması çağrısını yeniledi.

BİR AYDA YÜZDE 130 ZAM

Başta Almanya olmak üzere Avrupa’da ülkeye girişlerde karantina uygulayan ülkelere Türkiye’den dönüşlerde yapılan COVİD testleri için ödenen ücret 110 liradan 250 liraya çıkarıldı. Testlerden alınan ücretlerin iki katına çıkarılmasına gurbetçiler isyan ederken, TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırzer test ücretlerine yapılan zammı Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle Meclis’te soru önergesi veren Çakırözer, “Türkiye’de kimseden test parası alınmazken, yurtdışında yaşayan Türkler ve mavi kartlı olan Türkiye kökenli kardeşlerimizden bu paraları almak ve daha 1 ay geçmeden bu test ücretlerine yüzde 130 oranında zam yapmak vicdansızlıktan başka bir şey değildir. 5 kişilik bir aileden alınacak test ücreti düşünüldüğünde bu yapılan salgın fırsatçılığından başka bir şey değildir” dedi.

5 KİŞİLİK AİLENİN SADECE TEST ÜCRETİ BİN 250 LİRA

Test ücretlerinde yapılan zammın binlerce gurbetçiyi mağdur ettiğini söyleyen Çakırözer, “Binlerce gurbetçimiz yurtdışında yaşasalar da onlar Türkiye vatandaşıdır. Almanya’da dönüşlerde yapılan testlerde bu paralar alınmamaktadır. Salgında ülkelerine gelmek için can atan bu insanlardan alınan test ücretlerine en başında tepki gösterdik, bu uygulamadan vazgeçin dedi. Çağrımız dinlenmediği gibi şimdi ücretleri iki katına çıkarıldı. Bu salgın döneminde tüm tatil parasını memleketinde bırakan bu insanlardan alınan test ücretlerini iki katına çıkarmak fırsatçılıktır.  Bu uygulama Anayasanın eşitlik ilkesine de aykırıdır. 5 kişilik bir ailenin sadece test ücreti bin 250 lirayı buluyor. Enflasyonda tek haneli rakamlardan bahsedenler gurbetçiye zorunlu ücretli covid19 testlerine neden yüzde 130’luk zam yapılıyor ” dedi.

HESAPSIZ HARCAMALARIN BEDELİ GURBETÇİYE YIKILAMAZ

Gurbetçilerden alınan test ücretlerinden derhal vazgeçilmesi çağrısında bulunan Çakırözer şöyle konuştu:

“Bu utanç verici uygulamanın, bu vefasızlığın arkasında hesapsız, kitapsız harcamalar lüks ve şatafata yapılan harcamaların bedellerini gurbetçiye ödetmek olduğunu bizler çok iyi biliyoruz. Elli yıldır Türkiye’ye döviz göndererek kalkınmaya destek olan, hala yaz tatillerini geçirerek, emlak alarak, yakınlarına para göndererek ekonomimize destek olan gurbetçilerimiz bu pandemi döneminde kâr-zarar hesaplarınızın bir öğesi olarak değil, hizmet verilmesi gereken birinci sınıf Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak görülmelidir.”

SALGINI FIRSATÇILIĞI

Çakırözer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle Meclis’te verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

  • Türkiye’den yurtdışına çıkışlarda istenen test ücretlerinin 110 liradan 250 liraya çıkarılmasının gerekçesi nedir? Salgın fırsata mı çevrilmek istenmiştir? Yurtdışından Türkiye’ye giriş yapanlar için de zorunlu test uygulaması yapılmakta mıdır? Bu testlerden ücret alınıyor mu?
  • Türkiye’de hiçbir yurttaştan para alınmazken gurbetçilerden alınan bu test ücretleri Anayasa’da vurgulanan eşitlik ilkesine aykırılık teşkil etmekte midir?

NE KADAR TEST PARASI TOPLANDI?

  • Türkiye’yi ziyaret eden gurbetçilerden, ülkede bulundukları süre zarfında Covid-19 şüphesiyle başvurdukları sağlık merkezlerinde kendilerine yapılan koronavirüs testi nedeniyle de herhangi bir ücret alınmakta mıdır?
  • Sınır kapıları açıldığı tarihten itibaren Türkiye’ye Türkiye kökenli kaç yurttaşımız giriş yapmıştır? Test ücreti uygulamasının başladığı tarihten soru önergesinin yanıtlanacağı tarihe kadar kaç kişiden test ücreti alınmıştır? Bu tutarın toplamı nedir?

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.