CAHİLLİK PANDEMİSİ

ABONE OL
18:29 - 26/08/2022 18:29
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cahil kavramı Arapçadan Türkçe’ye alınmıştır. Okuma yazma bilmeyen, varlıklar ve olaylar üzerinde düşünebilecek kadar bilgisi olmayan, bilgisiz ve tecrübesiz anlamında kullanılır.

Sözlükte eşek, öküz ve kaz gibi hayvanlara benzetme kavramları çıkarılmalıdır.

Cahillik ise cahil olma durumu. Bilgisiz ve tecrübesiz insan yanlış iş yapar. Bütün ömrü boyunca yanlış iş yapanlar vardır. Ama kolayca aptal kelimesi kullanılmamalı. Çünkü her insanın aptalca yaptığı, sonradan pişman olduğu iş ve davranışları görülür.

Pandemi virüsün iki yıldır tıpta ne anlama geldiği ve tehlikesinin bütün küreyi nasıl etkisi altına aldığını duyduk, gördük.

Okuma yazma bilmeyen her insan aptal, manyak veya geri zekâlı değildir. Türkiye dahil birçok ülkede diplomaya çok değer verilir. Ama zamanında okula gitme şansını bulamayan nice zeki, akıllı insanlar vardır. Deneyim tecrübe ile yeteneklerini geliştirmiştir. Bu nedenle Halk TV Görkemli Hatıralar yayınında boş çuval dik durmaz, sloganı duyar duymaz, televizyonun sesini kısıyorum. Çuvala kötü kitap, kum ve taş konsa da dik durur.

Yetmiş yıllarında Almanya’da Almanca bilmedikleri için öğrenme zorluğu olan bazı Türk öğrencileri özel okullara (Sonderschule) gönderiliyordu. Sınıf öğretmeni ve özel okuldan gelen uzman test yapıyordu. Ben dilde yardımcı oluyordum, karar vermede söz hakkım yoktu. Çocuğun geleceği geri zekâlı diye mühürleniyor, tüm geleceğine kötü etki ediyordu. Köyünde döner merdiven, küvet görmeyen bir öğrenci test sorularına doğru cevap veremezdi.

Zamanımızın pandemi gibi bulaşı olanı aykırı düşünen, komplo teorilerine inanan aşı karşıtları. Aşıya karşı, alınan tedbirleri hiçe sayan terör eylemli gençler her hafta sokağa çıkıyor, protesto gösterileri yapıyor, polis ve diğer güvenlik güçlerine zorluk çıkarılıyor. Sosyal medyada yalanları yayıyor, halkı endişeye sürüklüyor, hatta şiddete zemin hazırlıyor.

Güvenlik güçlerine, sağlık elemanlarına, itfaiyede çalışanlarına gösterilen şiddet olayları sorumlu idare edenleri korkutuyor.

Federal Almanya ve Eyalet hükümetleri vatandaşını korumak için her türlü önlemi alıyor. Her konu tartışılıyor, seçmenlerin fikirleri soruluyor, kararlar şeffaf alınıyor. Buna rağmen toplumdaki huzursuzluğu anlamakta insan oldukça zorlanıyor.

Heidi Kastner (Dummheit) cahillik başlığı kitabında, davranış ve aldığı kararlarla kendine ve başkalarına zarar veren insan cahildir, diyor.

Bir dersten aldığı zayıf not yüzünden üniversiteye istediği bölüme giremeyen bir öğrenci öğretmenini bıçaklayarak öldürüyor. Bir anlık öfkesine hâkim olamıyor.

Zenginler akıllı diye bir şey yoktur. Geri zekânın en fazla zarar verdiği sistem Demokrasi. Bu kitapta Amerika Başkanı Donald Trump’ı seçenler ve destekleyenler misal olarak gösteriliyor. Destekçiler arasında zenginler de vardır.

Geri zekalılar bir de manyak olurlarsa, yani ruh hastası olurlarsa, daha da tehlikelidir. Amerika örnek gösteriliyor, çünkü aldığı siyasi kararlar, eylemler tüm küreyi cehenneme çeviriyor. Gücü elinde tutan G7 ülke idare eden politikacılar bir de yalan söylerse, durum daha ciddi bir sonuca gidiyor, Irak savaşında olduğu gibi.

Cahillik tehlikelidir, insan ilişkilerini zehirler, sosyal dayanışmaya gölge düşürür. Gezegende demokrasi prensiplerini uygulama zorlaşır. Yirmi birinci yüzyılda hâlâ açlık, sefalet ve savaş var. Bunda çoğu kabahat, demokratik ülkelerde yanlış politikacıları seçen seçmenlerindir.

Ölçülen zekâ, toplumun diğer üyelerini enayi yerine koymayı engellemiyor. Öğrenme isteksizliği, işin kolayına kaçma, gerçeği inkâr etme, iki adım giden medeniyeti bir adım geriye götürüyor.

Yaşadığımız çağa kadar, demokrasiden daha iyi bir idare şekli bulunmadı. Bu nedenle seçmene düşen görev ve sorumluluk çok önemli. Tüm dünya demokrasi halkı uyandı, artık oyuna sahip çıkıyor. Buna rağmen cahillik de bulaşıcı hastalık gibi tüm gezegene yayılıyor. Öğrenme, tanıma ve muhakeme etme yetisi olan insanlara çok görev ve sorumluluk düşüyor. Diğerlerini, kurallara uymayanları uyarmak gerekir.

Gözünün önünde çöp kutusu var, buna rağmen çöpünü yere atıyor. Arabasını park ederken sınırına dikkat etmiyor, diğerlerini düşünmüyor. Didim’den buna benzer negatif haberleri duyuyorum. Ama maalesef kötü şeyler de küreselleşti. Duvarlar açılmadan önce böyle sorunların Berlin’de olacağını düşünemezdim.

Kötü örnekleri cezalandırmak yerine, iyi modellere ödül verme daha etkileyici bir eğitimdir. Sokağımızda çöp kutusu kullananı görünce pencereden şeker veriyorum. Belediye temizlik işçilerine çikolata ikram ediyorum.

Federal Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ve birçok kuruluşlar, bilhassa gönüllü çalışanlara her yıl ödül verirler.

Edebiyat dalında Emine Sevgi Özdamar’a verilen ödül, Türk toplumunu çok sevindirdi. Zira Almanya Türk toplumu her iki ülkede hep aşağılanır, eleştirilir.

İki yıldır pandemiye karşı alınan tedbirler sosyal varlık olan insanı, duygusal tembelliğe sürükledi. Empati yeteneği köreldi.

Çare yeniden gücü eğitime vermek kreş, çocuk yuva ve okul öncesi eğitimde önlem almak şart oldu. Çocuklar eğitmenlerden aldıkları terbiye ile öğretime hazır olurlar. İlkokul birinci sınıfta öğrenime başlayan çocuğa öğretmen öğretmede zorluk çekmez.

Artık pandemi sonu gelmeli, hayat tekrar geçmişteki yanlışları yapmadan, yeni normal yaşam devam etmeli.

Yeni ders yılında öğretmenlere kolaylık, öğrencilere zihin açıklığı diliyorum.

Uyanık kalın!

 

Bu konuda okuduğum tavsiye kitap:

 

Heidi Kastner, Dummheit, Verlag Kremayr & Scheriau, Wien 2022

ISBN: 978-3-218-01288-1

www.kremayr.scheriau.at

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.