*** BZ, 2 Türk kökenlinin görüşlerine yer verdi

*** BZ, 2 Türk kökenlinin görüşlerine yer verdi

ABONE OL
19:42 - 23/05/2009 19:42
*** BZ, 2 Türk kökenlinin görüşlerine yer verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

BZ, 2 Türk kökenlinin görüşlerine yer verdi

Almanya’nın başkenti Berlin’de yayımlanan ”B.Z” gazetesi, Alman Anayasası’nın kabulünün 60. yılı nedeniyle bir ek verdi

Anayasanın kabul edildiği 1949 yılından bu yana her yıl Almanya’da ve dünyada kaydedilen önemli gelişmelerin anlatıldığı ekte, iki Türk kökenlinin görüşlerinin de yer aldığı yazılara yer verildi.

”Doğum Günün Kutlu Olsun Federal Almanya Cumhuriyeti” başlığıyla yayımlanan ekte, 1976 yılının önemli olaylarını anlatan Türk kökenli komedyen Bülent Ceylan, dünyaya geldiği 1976 yılında araçlarda kemer zorunluluğunun getirildiğini hatırlattı.

Almanya’da o dönemlerde sadece 3 televizyon kanalı olduğuna işaret eden Ceylan, tanınmış eski Formula 1 pilotu Niki Lauda’nın geçirdiği ağır kazayı ve eski Çin Devlet Başkanı Mao Tse-Tung ile eski aşırı solcu Baader-Meinhof çetesinin kurucularından Ulrike Meinhof’un ölümünü de 1976 yılında yaşadıklarını belirtti.

Ceylan, 1976 yılında ayrıca Helmut Kohl’ün yerine Helmut Schmidt’in iktidara geldiğini ve ABD’de de ilk Apple marka bilgisayarların piyasaya sürüldüğünü kaydetti.

Göçmen gençlerin uyumuna yardımcı olmak amacıyla kurulan ”Deukisch” adlı derneğin başkanı olan Aylin Selçuk da, 1989 yılını anlattığı yazısında bu yılın ve Almanya’nın en önemli olayı olarak Berlin Duvarı’nın yıkılmasını gösterdi.

Selçuk, Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ve demir perdenin açılmasının Avrupa’da köklü değişikliklerin meydana gelmesine, dünyadaki güç dengelerinin değişmesine ve iki Almanya’nın birleşmesine yol açtığına dikkat çekti.

Berlin’de 20 yıl önce dünyaya gelen biri olarak başkentte o zamanlar bir duvar bulunmuş olmasını tahayyül edemediğini belirten Selçuk, kendi neslinin, güvenli ve barışçı bir ortamda yetiştiği için çok şanslı olduğunu ifade etti.

Yaşlı insanlar için bunun normal olmadığını çeşitli görüşmelerden bildiğini kaydeden Selçuk, çoğu yaşlı insan için hala bir kişinin eski Doğu Almanya’da (DDR) yaşayıp yaşamamış olmasının önemli olduğunu belirtti.

Selçuk, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de bir konuşmasında, ülkedeki göçmenlerin uyum sürecini, kendisinin DDR’den gelişine benzetmiş olduğunu hatırlatarak, bunun da uyumun yıllarca süren bir süreç olduğunu gösterdiğini ifade etti.

(A.A) Evren AYDEMİR 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.