Büyükelçi: Ben de Almanya’daki Türk toplumunun bir parçasıyım

Büyükelçi: Ben de Almanya’daki Türk toplumunun bir parçasıyım

ABONE OL
22:27 - 01/12/2022 22:27
Büyükelçi: Ben de Almanya’daki Türk toplumunun bir parçasıyım
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Geçtiğimiz hafta Frankfurt’ta sivil toplum temsilcileriyle bir araya gelen Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, bir soru üzerine Federal Hükümet’in çifte vatandaşlığa izin veren reformu 2023’te gerçekleştirebileceğini söylemişti.

Büyükelçi’nin bu açıklamasından kısa bir süre sonra Federal Başbakan Olaf Scholz, Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştıracak ve çifte vatandaşlık hakkını da tanıyan yasa hazırlarına başlandığını açıkladı. Böylece bugünlerde Almanya’nın politik gündemini belirleyen önemli bir başlık tesadüfen de olsa Büyükelçi Şen tarafından açılmış oldu.

HESSEN’E GECİKMELİ ZİYARET!

Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’ne geçtiğimiz yıl atanan Ahmet Başar Şen, Hessen eyaletine yaptığı ziyareti sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle yaptığı bilgilendirme ve sohbet toplantısıyla noktaladı.

Frankfurt’taki Türk Kültür Merkezi’ndeki oldukça samimi havada geçen toplantıda Büyükelçi Şen, vatandaşların sorularını yanıtladı, ilgili makamlara iletmek üzere dile getirilen sorunları ve talepleri not aldı. Daha önceki yıllarda da Berlin’de büyükelçilik bünyesinde diplomat ve Başkonsolos olarak görev yapan Şen, yaptığı açıklamalarla, sorulara ve taleplere vermeye çalıştığı yanıtlarla Almanya’yı ve Almanya’daki Türk toplumunu yakından tanıyan bir diplomat olduğunu gösterdi. Türkiye’deki üniversite öğreniminin ardından 90’lı yıllarda Stuttgart Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans çalışmaları yapan Şen, o dönemlerden beri bir kendisini Almanya’daki Türk toplumunun bir parçası olarak gördüğünü vurguladı. Toplantının ardından da uzun süre Kültür Merkezi’nin salonunda kalan Şen ‘in samimi ve alçakgönüllü tavrı nedeniyle çok sayıda vatandaşımız kendisiyle sohbet etme, görüşme şansı buldu.

Büyükelçi Şen, Hessen‘de Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer eşliğinde gerçekleştirdiği temaslarına eyaletin en büyük kenti Frankfurt ve başkenti Wiesbaden’ın yöneticilerine yaptığı ziyaretlerle başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldann geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen halkoylamasıyla görevinden alındığı için Şen’i ve kendisine eşlik eden Frankfurt Başkonsolosu Endem Tunçer’i Frankfurt şehri adına Belediye Meclisi Başkanı Hilime Arslaner karşıladı. Şen daha sonra Wiesbadan’de Büyükşehir Belediye Başkanı Gert Uwe-Mende ve Hessen Eyalet Başbakanı Boris Rhein’ı ziyaret etti.

Bu ziyaretlerde Hessen’de yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarının ve ortak kültürel, sosyal projelerin ele alındığını belirten Şen, görüşmelerin “sıcak ve samimi “bir havada geçtiğini belirtti. Bu görüşmelerde Wiesbaden’ın İstanbul’un en büyük ilçelerinden Fatih’le, Hessen eyaletinin de Bursa’yla olan “kardeş“lilerinin de ele alındığını belirte Şen, önümüzdeki yılki Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’ncü yıldönümü kutlamalarında Alman makamlarıyla da işbirliğinin hedeflendiğini kaydetti.

ÖRGÜTLENME ÖNEMLİ!

Sivil toplum temsilcileriyle bir araya gelmeden önce Frankfurt ve çevresinden gazetecilerle bir basın toplantısı yapan Büyükelçi Şen, kendisine yöneltilen vatandaşların pasaport yenileme, emeklilik ya da gençlerimizin eğitim sorunlarından, Türkiye – Almanya ilişkilerine kadar çeşitli konulardaki soruları yanıtladı.

Türkiye-İran ilişkileri gibi kendi görev alanının dışındaki soruları da nezaketle dinleyip, not alan ve ilgili makamlara ileteceğini belirten Şen, Almanya’daki Türk toplumunun bu ülkedeki toplumsal, siyasal ve sosyal yaşama en aktif biçimde katılabilmesi için örgütlenmenin önemine, siyasal partiler içinde çalışmanın gerekliliğine işaret etti.

Almanya’daki yeni nesil Türk gençliğini çok başarılı olarak gördüğünü belirten Şen, anadil eğitim ve öğretiminin önemini vurgulayarak, “gençlerimizin, çocuklarımızın ana dillerini olabildiğince erken yaşlardan itibaren öğrenmeleri çok önemli. Çocukların küçük yaşlardan itibaren iki, hatta üç dilli olarak yetişebileceği artık herkes tarafından kabul edilen bir bilimsel gerçek“ dedi.

Alman yetkilileriyle görüşmeleri sırasında bu konuları özellikle dile getirdiklerini belirten Büyükelçi Şen, “İnsanlarımızın Almanya’da kendilerini evlerinde hissedebilmeleri gerekiyor“ dedi, devlet desteğiyle verilmesi geren “din hizmetleri“ni de bu kapsamda gördüklerini belirtti.

Alman tarafının eleştiriye açık olduğunu da kaydeden Şen, iki ülke arasında, tüm diğer ülkeler arasında olduğu gibi rekabet ve kendi çıkarlarını dikkate almaktan kaynaklanarak sorunlar olabileceğini ancak Türkiye’nin Almanya’yı her zaman “dost bir ülke“ olarak gördüğünü vurguladı

Türkiye-Almanya ilişkilerinin uzun bir geçmişi olan dostluğa dayandığını, iki ülkenin NATO üyesi olarak askeri alanda müttefik olduğunu ve Türkiye’nin en büyük ticari ortağı olan Almanya’nın yurtdışında en fazla insanımızın yaşadığı ülke olduğunu hatırlatan Şen, iki ülke ilişkilerinin bu dört temel üzerinde yürüdüğünü kaydetti.

Ahmet Başar Şen

ÇİFTE VATANDAŞLIK 2023’TE GELEBİLİR

Federal hükümetin çifte vatandaşlık konusunu programına aldığını hatırlatan Büyükelçi Şen, kendi gözlemleri ve temasları sonucu bu konunun 2023 yılında gündeme gelebileceğine işaret etti.

Türkiye’nin kendi vatandaşlık yasasını çağdaş standartlar çerçevesinde modernleştirdiğini, çifte vatandaşlığa da izin verdiğini hatırlatan Şen, Almanya’nın da bu doğrultuda adımlar atacağı konusunda iyimser olduğunu kaydetti.

Almanya’nın çeşitli kentlerindeki 12 başkonsolosluğun bu ülkedeki vatandaşlarımızın ve Alman vatandaşı olan Türkiye kökenli insanlarımızın hizmetinde olduğunu vurgulayan Şen, kısa bir süre sonra Kassel kentinde yeni bir başkonsolosluğun açılacağını belirtti.

Türkiye’de seçimlerin tarihi belli olmasından sonra Almanya’nın yabancı ülkelerin temsilciliklerine yönelik yönergesi gereği en az iki ay önceden başvuruda bulunup, izin alınması gerektiğini kaydeden Şen, “Biz de Yüksek Seçim Kurulu, seçim tarihini belirledikten sonra bu başvuruyu yeniden yapacağız“ dedi. Şen, daha önceki seçimlerde de bu işlemlerin yapıldığını hatırlattı ve “Şimdiye kadar bu konuda Alman hükümetiyle hiçbir sorunumuz olmadı “dedi.

Türkiye’nin birden fazla terör örgütüyle mücadele eden bir ülke olduğunu kaydeden Şen, Suriye’ye yönelik son operasyonla ilgili olarak “Türkiye kendi hakları çerçevesinde teröre karşı başarılı bir operasyon yürütüyor. Türk güvenlik güçleri ne yapmaları gerektiğini biliyor. Bu konuda başkalarından ders alacak durumumuz yok. Almanya bizim müttefikimiz olan bir ülke. Ama bu Almanya’yla aramızda olan bir konu değil “dedi.

Almanya’da yaşayan insanlarımızın aralarındaki siyasal farklarına rağmen “Cumhuriyet ve Türkiye’ye sahip çıktığına inandığını belirten Şen, bu arada Alman vatandaşlığına geçtiği için kendisini öncelikle “Alman “olarak tanımlayanlara da sahip çıkarak, “hepsi bizim insanımız “dedi.

ha-ber.com/Gürsel Köksal/Frankfurt
Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.