Bünde DİTİB Yeni Camii ve Kültür Merkezi’nin temeli atıldı

Bünde DİTİB Yeni Camii ve Kültür Merkezi’nin temeli atıldı

ABONE OL
23:43 - 08/09/2020 23:43
Bünde DİTİB Yeni Camii ve Kültür Merkezi’nin temeli atıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Bünde şehrinde, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Yeni Camii ve Kültür Merkezi’nin temeli atıldı.

Temel atma törenine; Münster Başkonsolosu Ahmet Faik Davaz, DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, Bünde Belediye Başkanı Wolfgang Koch, NRW Eyalet Parlamentosu Milletvekili Angela Lück, Federal Milletvekili Stefan Schwartze, Münster DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Fatih Keskin’in yanı sıra kilise ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çevre DİTİB derneklerinin başkan ve yöneticileri ile Bünde’de ikamet eden Alman ve Türk sakinler katıldı.

Herford DİTİB Camii din görevlisi Adem Ünver’in Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından dernek başkanı Mustafa Keleş ve cami projesini yürüten inşaat mühendisi Mehmet Tümce, cami ve müştemilatı hakkında bilgi verdi. Keleş, caminin yapımında emeği geçen başta belediye başkanı olmak üzere kilise ve yerel yöneticilere, Bünde sakinlerine ve cami cemaatine teşekkür etti.

Cami inşaatının iki yıl içeresinde tamamlanması hedefleniyor

Bünde şehir merkezinde inşa edilecek DİTİB Yeni Camii ve Kültür Merkezi projesi, dört kattan oluşuyor. Toplam 2200 metrekare alan üzerine inşa edilecek külliyede, 1600 metrekare kullanım alanı içerisinde 300 metrekare ibadet alanı ile çok amaçlı konferans salonu, kütüphane, derslik, lokal, gasilhane, yetişkiniler, genç kız ve erkeklere yönelik lokaller ile idari birimler yer alacak. Cami iki ayak üzerine oturtulmuş 8,5 metrekare çapında merkezi kubbe, 18 metre uzunluğunda tek şerefeli ve tek minareli olarak inşa edilecek. Ayrıca camide yaşlılar ve engelliler için asansör, bebek odası ve Kindermoschee sınıfı düşünülmüş.

DİTİB Cami Derneği ile uyum içerisinde çalıştıklarını ifade eden Bünde Belediye Başkanı Wolfgang Koch, “Uzun süren planlama döneminin ardından nihayet bugün temel atıyoruz. Bu eser şehrimize bir zenginlik katacak. Bünde şehrimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Bünde Belediye Başkanı Koch konuşmasının ardından temel atma törenine özel hazırlanan pastayı DİTİB Yeni Camii ve Kültür Merkezi başkanı Mustafa Keleş ile birlikte kesti. Törende ayrıca caminin minik öğrencilerden oluşan korosu da Almanca ve Türkçe şiir okudu, ilahiler seslendirdi. Minik yürüklerin okudukları şiir ve ilahiler büyük beğeni topladı.

Açılışa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren NRW Eyalet Parlamentosu Milletvekili Angela Lück, “Bünde beni hep iyi karşılanmıştır. Şehire güzel bir eseri kazandırmanız bizleri mutlu etmiştir. Bu bina sadece ibadethane değil, kültürel faaliyetlerin yapılacağı mekân olacaktır. Dernek yönetimini ve cemaatini tebrik ediyorum” dedi.

Federal Milletvekili Stefan Schwartze’de şu ifadelere yer verdi: “Bünde DİTİB Derneği’nin çalışmaları bölgemizde güzel izler bırakan ve bizlerin de takdirini alan teşkilat olmuştur. İnşallah açılışında da birlikte oluruz.”

Camilerin Allah’ın evi olduğunu ifade eden DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, Müslümanlar gittiği her yerde kendisine ev almadan önce camiler inşa ettiğini söyledi. Türkmen “1977 yılında Bünde’de bir araya gelinerek oluşturulan bu cami, yeni külliyesiyle yeni köprüler kuracak ve ortak geleceğe rehber olacaktır” dedi.

Camiler ve cemaati şehirlerin, toplumun değeri ve parçası olduğuna vurgu yapan Türkmen şöyle devam etti: “Caminin yapımında cemaat ve toplumdan çok sayıda destekçinin olması da memnuniyet vericidir. İdare, siyaset ve şehir halkı da bu inşaat ile bir arada yaşama kararı aldı. Sizlerin desteği olmadan projenin gerçekleşmesi düşünülemezdi. Hepinize kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Güvene dayalı işbirliği her düzeyde sürdürülecektir. Bu külliyenin inşaatında bugüne kadar ve gelecekte de yardımlarını esirgemeyecek cemaatimize desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Almanya’nın en büyük Müslüman teşkilatı olan DİTİB, her zaman Almanya’da yaşayan Müslümanların ve tüm toplumun refahını göz önünde bulunduran bir kuruluştur. DİTİB, üyelerinin gönüllü gayretleri ve çalışmalarıyla sürekli büyüyen, dini ve sosyal hizmetleri artarak gelişen teşkilattır. Tüm bu çalışmalar, uzun süredir buranın parçası olduğumuzu ve burada birlikte bir geleceği inşa ettiğimizi gösteriyor.”

Temeli atılan caminin sadece burada yaşayan Türk toplumu için değil Bünde’nin ortak bir eseri ve zenginliği olacağına vurgu yapan Münster Başkonsolosu Ahmet Faik Davaz da, “Mabetler toplumun her kesiminden insanların bir araya geldikleri, kaynaştıkları kutsal mekânlardır. Dolayısıyla, toplumsal dayanışmaya hizmet sağlayan önemli merkezlerdir. Bu düşüncelerle, temel atma töreninin hayırlı olmasını ve toplumumuzun desteğiyle camimizin bir an önce tamamlanmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından, yapılan dua ile Bünde DİTİB Camii ve Kültür Merkezi’nin temeli atıldı.

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.