Brezilya’da Seçim İkinci Tura Kaldı

Brezilya’da Seçim İkinci Tura Kaldı

ABONE OL
22:53 - 03/10/2022 22:53
Brezilya’da Seçim İkinci Tura Kaldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Brezilya’da Cumhurbaşkanlığı seçimi, adaylardan birinin oyların yarısını alamaması üzerine ikinci tura kaldı.

Seçimin ikinci turu 30 Ekim’de yapılacak.

Sol görüşlü, eski Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun yarıştığı seçimin ilk turunda iki aday da oyların yüzde 50’sine ulaşamadı.

Hakkındaki yolsuzluk suçlamalarının ardından hüküm giydiği için 2018’deki seçimlerde aday olamayan 75 yaşındaki Lula oyların yüzde 48’ini, 67 yaşında eski bir yüzbaşı olan Bolsonaro ise yüzde 43’ünü aldı. Ülkede yapılan anketler Bolsonaro’nun çok daha düşük oy alacağını ortaya koyuyordu.

Brezilya’da son 24 yıldır Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kalıyor.

Reuters haber ajansı ikinci tur için seçim kampanyasının şimdiden başladığını ve Bolsonaro’nun seçimi kazanması halinde “Meksika, Kolombiya, Arjantin ve Şili de dahil olmak üzere son yıllarda bölge genelinde solcuların kazandığı zafer dalgasını kırmış olacağı” yorumunda bulundu.

Ülkede seçim süreci iki adayın birbirlerine yönelik sert eleştirilerine sahne oluyor. Bolsonaro Lula’yı “eski mahkum ve hain” olarak nitelendirirken, Lula ise rakibini “yalancılıkla” suçluyor.

Eski sendika lideri olan Lula, amazon yağmur ormanlarını daha iyi korumak için önlemler almayı, gelir transferi projeleri yoluyla ülkedeki açlığı ortadan kaldırmayı ve birçok ülkeyle ilişkileri yeniden kurarak, bölgenin liderliğini üstlenmeyi vaadediyor.

Bolsanaro ise, devlette reform yapmayı, toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili taleplere karşı çıkmayı ve ülkeyi Hristiyanlık prensipleriyle yönetmeyi sıradan halkın silah edinebilme hakkına kavuşmasını sağlamayı planlıyor.

Cumhurbaşkanlığı için 11 aday yarışmıştı.

VOA tarafından geçilen Brezilya’da Seçim İkinci Tura Kaldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Brezilya’da Seçim İkinci Tura Kaldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Brezilya’da Seçim İkinci Tura Kaldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.