Brezilya’da ikinci tura katılımda kısmi artış

Brezilya’da ikinci tura katılımda kısmi artış

ABONE OL
15:03 - 22/05/2023 15:03
Brezilya’da ikinci tura katılımda kısmi artış
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tur oylamaları için Latin Amerika’da sandıkların kurulduğu tek ülke olan Brezilya’da oy verme işlemi sona erdi. Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu verilerine göre, toplamda 581 ile en az seçmen sayısına sahip olan Brezilya’da Pazar günü yerel saatle 09:00’da başlayan oy verme işlemi 22:00’de sona buldu.

Türkiye’nin Sao Paulo Başkonsolosluğu’nda sandık kurulu görevlisi Gürkan Bal’dan edinilen bilgiye göre, Sao Paulo’da 153 ve Brasilia’da 32 olmak üzere, kurulan iki sandıkta kullanılan toplam oy sayısı 185 oldu.

İlk turda da sandıkta görev alan Bal, ikinci turda oy vermeye gelenler arasında yeni yüzler gördüğünü, bunlar arasında en dikkat çekici olan kesimlerden birinin hiç Türkçe bilmemelerine rağmen Türkiye Cumhuriyeti kimlikleriyle oy kullananlar olduğunu, Ortadoğu kökenli bu kişilerin sayısının toplamda en az 7 kişiye tekabül ettiğini söyledi.

Oy verenler arasında çevre ülkelerde yaşayan yurttaşların da olduğunu belirten Bal “Sandığa gelenler arasında Şili, Arjantin, Uruguay, Paraguay, Amerika Birleşik Devletleri, Kolombiya ve Bolivya gibi kıtada yaşayan Türk vatandaşları bulunuyor” diye konuştu.

Böylece ilk turda yüzde 30,63 olan katılım oranı ikinci turda 1,21 puan artarak yüzde 32,84’e yükselse de Brezilya’daki seçimlere katılım oranı, ilk turda yurt dışı katılım ortalaması olan yüzde 53,9’un altında kaldı.

Brezilya’da yaşayan Türk vatandaşlarının seçime katılımlarının düşük olmasının nedenleri arasında, Brezilya’nın büyük bir ülke olmasına rağmen yalnızca iki noktada sandık kurulması, mesafelerin uzun ve ulaşım maliyetinin yüksek olması, ayrıca son yıllarda Brezilya’ya göç edenlerin arasında daha çok dar gelirlilerden oluşması bulunuyor.

Brezilya’da yeminli tercümanlık yapan Krikor Küçükütücü ise ülkede yaşayan seçmen sayısının 581’den daha az olabileceğine çünkü bazı göçmenlerin ikametgahını Brezilya’da olmasına rağmen başka bir ülkede gitmesine ya da Türkiye’ye geri dönmesine rağmen kaydını taşımadığına dikkat çekiyor.

Brasilia’da sandıkta görevli Ozay Özcan da VOA Türkçe’ye ilk turda 33 oy kullanılan başkentte, ikinci turda toplamda 32 oy kullanıldığını kaydetti. Özcan oyların Pazartesi günü parti temsilcilerinin gözetiminde Sao Paulo’ya taşınacağını ve Pazartesi gecesi de uçakla Türkiye’ye gönderileceğini açıkladı.

VOA tarafından geçilen Brezilya’da ikinci tura katılımda kısmi artış haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Brezilya’da ikinci tura katılımda kısmi artış haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Brezilya’da ikinci tura katılımda kısmi artış haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.