Borrell: "Türkiye Sondajı Bitirmezse Yaptırım Gelebilir"

Borrell: "Türkiye Sondajı Bitirmezse Yaptırım Gelebilir"

ABONE OL
19:19 - 28/08/2020 19:19
Borrell: "Türkiye Sondajı Bitirmezse Yaptırım Gelebilir"
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının Berlin’de düzenlenen toplantısının kapanış gününde de Doğu Akdeniz’de yaşanan anlaşmazlık gündemi belirledi. Toplantıdan Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın istediği Türkiye’ye yaptırım kararı çıkmadı. Ancak toplantının ardından bir açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye’yi bölgede tek taraflı eylemlerden kaçınması konusunda uyardı.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilimi azaltmak için diplomatik girişimlerin süreceğini belirten Borrell, bunların sonuç vermemesi ve Türkiye’nin sondajları sürdürmesi durumunda, 24 Eylül’de düzenlenecek AB Zirvesi’nde Türkiye’ye yönelik yaptırımların kararlaştırılabileceğini duyurdu. Olası yaptırımların, sondaj çalışmalarına katılan Türkiye’ye ait gemileri kapsayabileceğini açıklayan Borrell, Türk gemilerinin Avrupa Birliği üyesi ülkelerin limanlarını kullanmalarının yasaklanabileceğini, ayrıca sondaj çalışmalarıyla bağlantılı isimlere de AB’ye giriş yasağı getirilebileceğini ekledi.

AB Şubat ayında Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) iki yöneticisini yaptırım listesine almış, AB’deki mal varlıklarının da dondurulmasına karar vermişti.

Toplantının ardından bir açıklama da Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas’dan geldi. Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları nedeniyle Türkiye’yle ilişkilerin zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Maas, “AB bakanlarının Yunanistan ve Güney Kıbrıs’la dayanışma içinde olduğunu, buna rağmen Türkiye ile yapıcı nitelikli diyaloğu sürdürerek, diplomasiye şans tanımak istediklerini” söyledi. Maas, bundan sonraki süreçte Türkiye’nin provokatif eylemlere girişmemesi gerektiğini de belirtti.

Toplantının ilk bölümünde, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin sondaj çalışmalarına tepkisiz kalınmasını kabul etmeyeceğini söyleyerek, AB’nin yaptırım kararları almasını “mutlak bir zorunluluk” olarak tanımladı. Dendias, “Yunanistan AB’nin dayanışmasını bekliyor” şeklinde konuştu. Dün de Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Türkiye’ye yaptırım olmazsa, AB toplantısında Belarus’la ilgili alınacak yaptırım kararlarını veto edeceğini açıklamıştı. Her iki bakanın, yaptırımlarla ilgili kararın 24 Eylül’e ertelenmesine, Maas’ın ikna turlarının ardından yeşil ışık yaktıkları haberi alındı.

Merkel’den yıllık basın toplantısında uzlaşmacı tutum

Öte yandan başkentte medya mensuplarıyla yıllık basın toplantısında biraraya gelen Merkel, bir soru üzerine, “Bütün Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Yunanistan’ın haklı hukuki itirazlarını ciddiye almak ve Atina ile dayanışma göstermekle yükümlü. Ancak buna rağmen gerilimin tırmanmamasına da özen göstermemiz gerekiyor. Bunun da çözümü, her iki tarafla görüşmelerin sürmesi. Konuşulması gereken bir diğer konu, her iki ülkenin bölgedeki ekonomik alanları nasıl paylaşabilecekleri. Almanya bu bağlamda bir çözüm bulunması için aracı olmaya devam ediyor” dedi.

Konuyu Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la görüştüğünü, “derinlemesine ele aldık” sözleriyle hatırlatan Merkel, “Gerilim iki NATO ülkesi arasında yaşanıyor. ‘Bu durum bizi ilgilendirmiyor’ diyemeyiz. Çözümü birlik içinde ortakça bulmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Maas Fransa’yı eleştirdi

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, dün yaptığı bir açıklamada, Fransa’nın Yunanistan’a destek amacıyla savaş gemisi göndermesini, “Bölgede çeşitli donanmalara ait gemiler karşı karşıyayken, tarafların masaya oturmasını bekleyemeyiz” şeklinde eleştirmişti. Merkel, Doğu Akdeniz konusuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bugün telefonda konuşmadığını ve konuşmayı planlamadığını, ancak çeşitli fırsatlarda ve gerektiğinde görüştüğünü de söyledi.

Çarşamba günü Berlin’de düzenlenen AB Savunma Bakanları toplantısına katılan Alman delegasyondan bir diplomat, iki liderin bugün telefonda görüşerek, Doğu Akdeniz’deki gerilim konusunu ele alacaklarını öne sürmüştü.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.