Boğaziçi’nde ‘‘Seçilmiş Dekan’’ Krizi

Boğaziçi’nde ‘‘Seçilmiş Dekan’’ Krizi

ABONE OL
14:36 - 20/01/2022 14:36
Boğaziçi’nde ‘‘Seçilmiş Dekan’’ Krizi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Bir yılı aşkın süredir ‘‘özerk, özgür ve demokratik üniversite’’ talebiyle eylemlerin sürdüğü Boğaziçi Üniversitesi’nde seçilmiş tüm dekanlar dün Yükseköğretim Kurumu kararıyla Rektör Naci İnci tarafından görevden alındı.

Görevden alınan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Bayyurt’un, Fen – Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Berk Albachten’in ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Ercan’ın yerine henüz bir atama yapılmadı.

Ancak öğretim üyeleri duruma tepkili.

Boğaziçi Üniversitesi’nin Güney Kampüsü’nde bulunan rektörlük binasının önünde 381 gündür direniş eylemi yapan akademisyenler, bugün görevden alınan dekanlara destek vermek için üniversitenin hem Kuzey hem de Güney Kampüsü’nde açıklamalarda bulundu.

Öğretim üyeleri dekanların görevden alınmasını üniversite özerkliğine vurulan bir darbe olarak yorumladılar.

‘‘Bu müdahale kabul edilemez’’

Kuzey Kampüs’te bulunan Eğitim Fakültesi önünde öğretim üyeleri adına yapılan açıklamada, ‘‘Dekanımız Fakülte öğretim elemanlarının büyük çoğunluğunun oylarıyla seçilmiş ve Eylül 2020’den bugüne dek görevini üniversitemize yakışır bir şekilde, büyük bir özveri ve başarıyla yerine getirmiştir. Alınan bu kararın 1 Ocak 2021’den beri üniversitemize yapılan müdahalenin devamı niteliğinde olduğunu düşünüyor ve bu durumu kabul edilemez buluyoruz. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri olarak bizler seçilmiş dekanımızın en kısa sürede görevine iade edilerek bu kamu zararından dönülmesini ve Üniversitemize yönelik hukuksuz uygulamaların sonlandırılmasını talep ediyoruz’’ dendi.

Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri daha sonra Güney Kampüs’e yürüyerek diğer öğretim üyelerinin açıklamalarına destek verdi.

‘‘Bu müdahaleler üniversitede büyük bir tahribata yol açıyor’’

Fen – Edebiyat Fakültesi akademisyenleri, seçilmiş dekan Prof. Dr. Özlem Berk Albachten’in görevden alınmasına tepki gösterdi.

Fakülte öğretim üyeleri adına yapılan açıklamada, ‘‘Dekanımız Fakülte öğretim elemanlarının büyük çoğunluğunun oylarıyla seçilmiş ve 24 Eylül 2020’den bugüne dek görevini üniversitemize yakışır bir şekilde, büyük bir özveri ve başarıyla yerine getirmiştir. Alınan bu kararın 1 Ocak 2021’den beri üniversitemize yapılan müdahalenin devamı niteliğinde olduğunu düşünüyor ve bu durumu kabul edilemez buluyoruz. Daha önce defalarca belirttiğimiz gibi bu müdahalelerin üniversitemizin eğitim ve araştırma faaliyetlerinde büyük bir
tahribata yol açtığını kamuoyuna bildirmeyi görevimiz olarak görüyoruz’’ ifadeleri kullanıldı ve Dekan Albachten’in görevine iade edilmesi istendi.

‘‘Üniversitemizin özerkliğine vahim bir darbe ve meşruiyet krizi’’

Günün son açıklaması ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) önünde yapıldı. Fakülte öğretim üyeleri tarafından yapılan açıklamada usule uygun olarak atanmış bir dekanın hiçbir meşru gerekçe olmadan görevden alınmasının hukuka, adalete ve yönetişim ilkelerine aykırı olduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca ‘‘Bu tür tepeden inme müdahaleler Anayasa’da güvence altına alınmış olmasına rağmen işlevsizleştirilen üniversite özerkliğimize vahim bir darbe daha vurmakta, 2 Ocak 2021 tarihinden beri üniversitemizin içinde bulunduğu yönetim ve meşruiyet krizini de bir kez daha gözler önüne sermektedir’’ denildikten sonra İİBF dekanının derhal göreve iadesi ve oluşan kamu zararının ivedilikle telafi edilmesini talep edildi.

Öğretim üyeleri bu açıklamalardan sonra Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te hafta içi her gün yaptıkları gibi ellerinde ‘‘vazgeçmiyoruz’’ dövizleri ile akademisyen nöbetini tuttular.

Boğaziçi’nin altı fakültesinin hiçbirinin seçilmiş dekanı, ikisinin ise öğrencisi yok

Boğaziçi Üniversitesi’nde artık seçilmiş dekan bulunmuyor.

Daha önce Profesör Fazıl Önder Sönmez, mühendislik fakültesi dekanı, Selami Kuran henüz öğrencisi bulunmayan hukuk fakültesi dekanı, mühendislik fakültesi öğretim üyesi ve Rektör Yardımcısı Profesör Gürkan Selçuk Kumbaroğlu da yine henüz öğrencisi olmayan iletişim fakültesi dekanı olarak atanmıştı.

Boğaziçi’ndeki eylemler bir yılı aşkın süredir devam ediyor

1 Ocak 2021’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Profesör Melih Bulu’nun üniversiteye dışarıdan rektör atanması sonrası Boğaziçi Üniversitesi’nin öğretim üyeleri ve öğrencilerinin başlatmış olduğu protesto eylemleri sonucu 15 Temmuz 2021’de Profesör Bulu, görevden alındı.

Temmuz ayında rektörlüğe aday olan tüm isimler için Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, çalışanları, öğrencileri ve mezunlarının katıldığı oylamalarda en düşük oyu alan Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi ve eski rektör yardımcısı Profesör Naci İnci’nin göreve atanması üzerine eylemler devam etti.

VOA tarafından geçilen Boğaziçi’nde ‘‘Seçilmiş Dekan’’ Krizi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Boğaziçi’nde ‘‘Seçilmiş Dekan’’ Krizi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Boğaziçi’nde ‘‘Seçilmiş Dekan’’ Krizi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.