BM Temsilcisinden “Suriye’ye Odaklanın” Mesajı

BM Temsilcisinden “Suriye’ye Odaklanın” Mesajı

ABONE OL
07:54 - 27/04/2022 07:54
BM Temsilcisinden “Suriye’ye Odaklanın” Mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirdi. BM’nin Suriye özel temsilcisi Geir Pedersen, 15 üyeli konseye Suriye’deki son durumu Cenevre’den video konferans aracılığıyla aktardı. Özel Temsilci Pedersen, uluslararası topluma 11. yılına giren savaşın sonlanması için “siyasi çözüm bulmaya odaklanma” çağrısında bulundu.

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, Suriye’deki savaş son zamanlarda manşetlerde yer almasa da uluslararası toplumun savaşın sonlanması için kapsamlı bir siyasi çözüm bulmaya odaklanması gerektiğini söyledi.

Pedersen, Suriye’de savaşın durmadığını, aksine sıcak çatışmaların hala yaşandığını belirterek, “Uluslararası aktörlerin de yer aldığı ülkede hava saldırıları artıyor, ülkenin kuzeydoğusunda çatışmalar yoğunlaşıyor. Terör saldırıları sürüyor. Suriye’de savaş bitmiş değil. Bu nedenle Suriye’ye odaklanmayı sürdürmeniz gerekiyor. Sorunun siyasi çözümü için acilen harekete geçilmesi gerekiyor. Bugünkü mesajım gayet basit. Suriye’ye odaklanın, Suriye’de bu çağın en büyük insani krizi devam ediyor. Suriye’deki acıların 11 yıl önce savaşın başlamasından bu yana en yüksek seviyede” dedi.

“Ukraynalılar’dan daha çok Suriyeli yerlerinden edildi”

Özel Temsilci Pedersen, savaş yüzünden yerinden edilen Ukraynalılar’dan çok daha fazla sayıda Suriyeli olduğunu belirterek, “Ukrayna’daki savaşın neden olduğu yerinden edilenlerin sayısı oldukça trajik bir şekilde artıyor. Suriye’de, 6 milyon 800 bin kişi mülteci olarak göç etti. 6 milyon 200 bin Suriyeli de ülke içinde yerlerinden edildi. Suriye’de, dünyadaki en büyük yerinden edilme krizi sürüyor. Ülke nüfusunun yarısı yerinden oldu. Çocuklar yerlerinden ayrı doğdu. Bir kuşak yerlerinden ayrı büyüdü” dedi.

“Suriye Anayasa Komitesi 28 Mayıs- 3 Haziran tarihlerinde toplanacak”

BM Özel Temsilcisi Pedersen, “Suriye Anayasa Komitesi’nin” çalışmaları hakkında da konsey üyelerine bilgi verdi. Komitenin hükümet, muhalefet ve sivil toplumdan eşit sayıda temsilciden oluştuğunu belirten Pedersen, metin üzerinde yapılacak revizyonların son gün komite üyeleri tarafından tartışıldığını belirterek, “Tarafların sunduğu maddelerden bazılarında en azından bazı değişiklikler yapıldığını söyleyebilirim” dedi. Pedersen, bir sonraki Suriye Anayasa Komitesi toplantısının 28 Mayıs – 3 Haziran günleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenleneceğini belirtti.

Suriye’de insani krizin derinleşerek arttığını kaydederek, sınır ötesi yardımın genişletilmesi çağrısında bulunan Pedersen, gözaltında tutulan, kaçırılan ya da kayıp durumda olan binlerce Suriyeli’nin içinde bulunduğu kötü durumun ele alınması gerektiğini vurguladı.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.