BM Genel Kurulu Toplantılarına Katılacak Olan Cumhurbaşkanı Erdoğan New York’a Vardı

BM Genel Kurulu Toplantılarına Katılacak Olan Cumhurbaşkanı Erdoğan New York’a Vardı

ABONE OL
02:19 - 18/09/2022 02:19
BM Genel Kurulu Toplantılarına Katılacak Olan Cumhurbaşkanı Erdoğan New York’a Vardı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu çalışmalarına katılmak üzere New York’ta. Çeşitli temaslara bulunacak olan Erdoğan, 20 Eylül’de Genel Kurul’a hitap edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı’nda Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ile Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş da ABD’ye geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konaklayacağı Türkevi’ne gelişinde kendisine sevgi gösterisinde bulunan Türk vatandaşlarını selamladı.

Hedef Şanghay İşbirliği Örgütü’ne tam üyelik

Cumhurbaşkanı, New York’a varmadan önce Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi için bulunduğu Özbekistan’da gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.

Türk medyasının aktardığına göre Cumhurbaşkanı, Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üye olmayı hedeflediklerini söyledi.

NTV’nin haberine göre ‘’Biz Şanghay Beşlisi içerisinde üye konumunda değiliz. Biz şu anda buraya ev sahibi Özbekistan’ın davetiyle özel konuk olarak katıldık. Tabii Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev ile bizim özel bir hukukumuz var. Bu özel hukukumuz dolayısıyla beni ve İlham Bey’i buraya özel olarak davet etmiş oldu. Şimdi bundan sonraki süreç ise bu işin en ileri kademesine doğru atılacak bir adımdır. Bu adım da tabii önümüzdeki dönemin ev sahibi olacak Hindistan’daki görüşmelerde belki gündeme daha ileri seviyede gelecek. Üye olmak-olmamak hepsi ayrı ama bizim bu ülkelerle olan münasebetlerimiz, bu atılan adımla çok daha farklı bir konuma taşınmış olacaktır’’ diyen Erdoğan, Kastettiğiniz üye olmak mı? sorusuna ‘’Tabii. Hedef o’’ yanıtını verdi.

Türkiye halihazırda Çin, Rusya, Hindistan, Pakistan, İran, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan ve Özbekistan’ın üyesi olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü’nün diyalog ortağı.

Öte yandan zirvede Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile de görüşen Erdoğan, Türkiye ile Rusya’nın Türkiye’nin güneyindeki Akkuyu’da inşa edilmekte olan nükleer santralle ilgili anlaşmazlığı çözen bir anlaşmaya vardığını da söyledi.

NTV’ye göre Erdoğan konuyla ilgili soruya, ‘’Akkuyu ile ilgili olarak da mutabakat sağlandı. Bu mutabakatla birlikte de şu anda oradaki Türk firması IC ile mutabık kaldılar. Bundan sonraki süreci hızla devam ettirerek, 2023 içerisinde de birinci üniteyi inşallah bitirip birinci ünitenin açılışını yapabileceğiz’’ yanıtını verdi.

Projeyi yürüten Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom, geçen ay IC İçtaş ile olan sözleşmesini “çok sayıda ihlal” nedeniyle feshetmişti.

Dün Reuters haber ajansına konuşan iki kaynak, Türk müteahhit IC İçtaş’ın Rus Rosatom tarafından işletilen santrali inşa etme anlaşmasını yeniden aldığını söylemişti.

İsrail Başbakanı Lapid ve Cumhurbaşkan Erdoğan görüşecek mi?

Öte yandan İsrail, Başbakan Yair Lapid’in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile biraraya geleceğini bildirdi.

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Lapid Pazartesi günü New York’a uçacak ve Perşembe günü Genel Kurul’da bir konuşma yapacak.

Lapid’in bu ziyareti sırasında Erdoğan’ın yanısıra İngiltere Başbakanı Liz Truss, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile ayrı ayrı görüşmesi bekleniyor.

Görüşme gerçekleşirse, Erdoğan’ın 2008 yılında dönemin başbakanı Ehud Olmert ile Ankara’da yaptığı görüşmeden bu yana ilk kez bir İsrail başbakanı ile biraraya geleceği anlamına gelecek.

Ankara’dan olası görüşme ile ilgili henüz bir açıklama yapılmış değil.

VOA tarafından geçilen BM Genel Kurulu Toplantılarına Katılacak Olan Cumhurbaşkanı Erdoğan New York’a Vardı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Genel Kurulu Toplantılarına Katılacak Olan Cumhurbaşkanı Erdoğan New York’a Vardı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Genel Kurulu Toplantılarına Katılacak Olan Cumhurbaşkanı Erdoğan New York’a Vardı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.