BM: ‘En Fazla Tutuklu Çocuk ABD’de’

BM: ‘En Fazla Tutuklu Çocuk ABD’de’

ABONE OL
19:37 - 18/11/2019 19:37
BM: ‘En Fazla Tutuklu Çocuk ABD’de’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Son yayınlanan Birleşmiş Milletler (BM) raporu, dünya genelinde tutuklu çocuklarla ilgili çarpıcı rakamlar ortaya koyuyor. Buna göre dünya genelinde 7 milyon çocuk tutuklu bulunuyor. 330 bin çocuk göçmen merkezlerinde tutuluyor, bunların yalnızca 100 bini ABD sınırları içindeki merkezlerde alıkonuluyor. Yalnızca Suriye ve Irak’ta en az 29 bin IŞİD’le bağlantılı çocuk gözaltında bulunuyor.

BM’nin Pazartesi günü yayımladığı bir rapora göre dünyada çocuk tutukluların en fazla olduğu ülke ABD. Raporda, ABD’de 100 binden fazla çocuğun uluslararası hukuka aykırı olarak göçmenlikle ilgili merkezlerde tutulduğu belirtiliyor.

Viyana Üniversitesi’nde uluslararası hukuk profesörü olan bağımsız uzman Manfred Nowak’a göre dünya genelinde yaşları 18’den küçük 7 milyondan fazla çocuk hapishanede ve gözaltı merkezlerinde tutuluyor. Bunlara göçmen gözaltı merkezlerinde tutulan 330 bin çocuk da dahil.

BM’nin Özgürlüğünden Mahrum Bırakılan Çocuklarla İlgili Küresel Araştırması, çocukların yalnızca son çare olarak ve kısa süreliğine gözaltında tutulması gerektiğini söylüyor.

Nowak düzenlediği basın toplantısında “ABD, en çok çocuğun özgürlüğünden mahrum edildiği ülkelerden. ABD’de hala göçle bağlantılı gözaltındaki çocuk sayısı 100 binden fazla” diye konuştu.

Nowak, “Tabii ki Trump hükümetinin yaptığı gibi küçük çocukları bile ABD-Meksika sınırında ailelerinden ayırmak Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne aykırı. Ben bunu hem çocuklar hem de aileleri için insanlık dışı bir uygulama olarak değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı.

ABD’li yetkililerden henüz raporla ilgili yorum gelmedi. Novak, ABD’li yetkililerin çalışmanın kapsadığı tüm ülkelere gönderilen ankete yanıt vermediklerini kaydetti.

ABD’nin medeni ve siyasi haklarla ve işkencenin önlenmesiyle ilgili önemli uluslararası anlaşmaları imzaladığını söyleyen Nowak, ancak çocuk hakları sözleşmesini imzalamayan tek ülkenin ABD olduğunu kaydetti.

Nowak, “ABD’nin Orta Amerika’dan düzensiz göçü önlemek için küçük çocukları ailelerinden ayırması bana göre insanlık dışı muamele anlamına geliyor. Bu kesinlikle iki sözleşme tarafından da yasaklanıyor” dedi.

Nowak ABD’nin adalet sistemi dahilinde her 100 bin çocuktan ortalama 60’ını tutuklayarak gözaltında en fazla çocuk bulunduran ülke olduğunu, onu Botswana ve Sri Lanka’nın izlediğini söyledi.

ABD sınırından geri çevrilen çok sayıda göçmene geçici olarak ev sahipliği yapan Meksika da bu sayının yüksek olduğu ülkelerden.

Meksika’da 18 bin çocuk göçle bağlantılı gözaltı merkezlerinde ve 7 bin kadarı da hapishanelerde tutuluyor.

Nowak’a göre Batı Avrupa’da bu oran 100 bin çocukta ortalama 5 iken Kanada’da 14-15 .

Çoğu IŞİD’le bağlantılı 29 bin çocuk ise Suriye ve Irak’ta alıkonuluyor.

Nowak’a göre bu çocukların bazıları çocuk asker olsalar bile öncelikle fail değil kurban olarak muamele edilmeleri, rehabilite edilmeleri ve topluma geri kazandırılmaları gerekiyor.

ABD Başkanı Donald Trump yasadışı göçle mücadeleyi hem 2016 hem de 2020 seçim kampanyalarının odak noktası haline getirdi. Sınırda gözaltına alınanların sayısı Mayıs ayında 132 binle son on yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Trump yönetiminin Sıfır Tolerans uygulamasıyla sınırda çocukları ailelerinden ayırması ülke genelinde büyük tepkiye yol açınca bu uygulamadan geri adım atılmıştı. Yönetim artık çocukların ailelerinden ayrılması uygulamasının ancak durumun çocuk için risk teşkil etmesi halinde yapıldığını belirtiyor.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.