Blinken’ın Çin Ziyaretinde Gündem Ne Olacak?

Blinken’ın Çin Ziyaretinde Gündem Ne Olacak?

ABONE OL
10:09 - 01/02/2023 10:09
Blinken’ın Çin Ziyaretinde Gündem Ne Olacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerikalı uzmanlara göre Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in 5-6 Şubat tarihlerinde gerçekleştireceği Pekin ziyareti ABD’nin Çin ile ilişkilerinde önemli bir değişikliğe işaret etmiyor.

Blinken 2018’den bu yana Çin’i ziyaret edecek en üst düzey diplomat olacak.

VOA’ya konuşan yetkililere göre iki ülke liderlerinin bu yıl ikili yüzyüze bir toplantı daha yapması bekleniyor.

Ancak Blinken’ın üst düzey Çinli yetkililerle görüşmelerinin somut getiri sağlaması ya da iki ülkenin çekişmeli ilişkilerini iyileştirmesi beklenmiyor.

Merkezi Washington’da bulunan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Çin Çalışmaları bölümü başkanı Jude Blancette, “Ziyaret konusunda büyük bir mihenk taşı beklentisine girmemiz gerektiğini düşünmüyorum” dedi.

Blanchett dün akşam bir telefon brifinginde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Son beş yılda ilişkilerin ne kadar kötüye gittiğini düşünecek olursak bunun kötü bir şey olduğunu da düşünmüyorum” dedi.

Blinken bu ay Chicago Üniversitesi Politika Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, iletişim hatlarının açık olmasının ABD-Çin ilişkilerinde gerilimi azalttığını ve dönemin Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin 2022 yılının Ağustos ayındaki ziyaretinden bu yana tansiyonun düştüğünü söyledi.

Başkan Joe Biden, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’le en son G-20 zirvesi kapsamında geçen Kasım ayında Bali’de görüşmüştü.

Bu yıl 9-10 Eylül’de düzenlenecek G-20 zirvesine Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi evsahipliği yapacak. ABD ise Kasım ayında San Francisco’da yapılacak Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Liderleri zirvesinin evsahibi olacak.

Rusya’nın Ukrayna işgali

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Blinken’in Çin ziyaretinde Ukrayna savaşının da ele alınacağını söyledi.

Kirby, Çin’in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin geçen Ağustos ayında Tayvan’a yaptığı ziyareti protesto etmesiyle, askeri konular ve iklim değişikliği gibi meselelerin görüşülmesine gölge düştüğünü söyledi.

Kirby, Blinken’in bu konularda görüşmeleri yeniden canlandırmaya çalışacağını belirtti.

Geçen hafta ABD Maliye Bakanlığı, Spacety China adıyla da bilinen Changsha Tianyi Uzay Bilim ve Teknoloji Araştırma Enstitüsü adlı şirkete Rusya’nın Ukrayna işgalinde kullandığı paralı asker grubu Wagner’e Ukrayna’nın uydu görüntülerini sağladığı için yaptırım açıklamıştı.

Spacety China’nın merkezi Lüksemburg’daki şubesi de yaptırım kapsamına alınmıştı.

Çin vizeleri

Pekin hükümeti, Corona virüsü nedeniyle vize vermeyi durdurduğu 26 Mart 2020’den önce Amerikalılar’a verilen tüm 10 yıllık çoklu giriş vizelerini de askıya aldı.

Georgetown Üniversitesi Asya Çalışmaları profesörü Dennis Wilder’a göre bu, Çin’in, eski Başkan Barack Obama döneminde ABD ile yaptığı bir anlaşmaya ters düşüyor.

VOA’ya konuşan Wilder’a göre, Blinken’in Çinli yetkililere vize engelini kaldırması için baskı yapması bekleniyor çünkü bu durum çok sayıda Çinli Amerikalı’yı, iş dünyasını ve eğitim programlarını etkiliyor.

Amerikalılar yeni Çin vizeleri için başvurabiliyor ancak uzmanlara göre, vize başvurusunda gerekli olan kapsamlı özel bilgiler başvuru sahiplerine karşı veya denizaşırı muhaliflere baskı yapmak amacıyla kullanılabilir.

Mevcut Çin vizesi başvurularında başvuranların eşlerinin, ebeveynlerinin, çocuklarının doğum tarihi, doğdukları ülke, milliyetleri, adresleri ve meslekleri gibi ayrıntılar talep ediliyor. Başvuranların ebeveynlerinin Çin’de olup olmadığı da soruluyor.

Daha önceki vize formunda başvuranın aile bilgisini vermesi ise isteğe bağlıydı.

Tayvan veya Hong Kong’da doğanların vize başvuruları için orijinal isim belgelerinin Çin karakterleriyle yazılması ve doğum sertifikaları isteniyor.

Wilder, denizaşırı Çinli Amerikalılar’dan bu belgelerin istenme nedeninin Çin’de yaşayan ailelerine baskı yapmak için koz elde etmek olduğunu söylüyor. Wilder birçok Çinli Amerikalı gazetecinin bu tür baskılar nedeniyle Çin’i terk ettiğini anlattı.

ABD’de göçmen vizesi dışındaki vizelere başvuran Çin vatandaşlarının da aile bilgilerini paylaşması gerekiyor ancak bu bilgiler çok kapsamlı değil. Ayrıca ABD vizeye başvuranların çocuklarıyla ilgili spesifik ve özel bilgi sormuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü VOA’ya bu konularda açıklama yapmayı reddetti.

VOA tarafından geçilen Blinken’ın Çin Ziyaretinde Gündem Ne Olacak? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken’ın Çin Ziyaretinde Gündem Ne Olacak? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken’ın Çin Ziyaretinde Gündem Ne Olacak? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.