Blinken’dan İki Devletli Çözüm Vurgusu

Blinken’dan İki Devletli Çözüm Vurgusu

ABONE OL
15:43 - 30/01/2023 15:43
Blinken’dan İki Devletli Çözüm Vurgusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ortadoğu turu kapsamında Kudüs ve Batı Şeria’da temaslarda bulunmak üzere İsrail’e varan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yapacağı görüşmelerden önce İsrail ve Filistinliler’i gerginlikleri yatıştırmaya davet etti ve iki devletli barış vizyonunu ileriye dönük olarak “tek yol” şeklinde tanımladı.

Öte yandan Filistinli yetkililer, İsrailli askerlerin işgal altında bulunan Batı Şeria’daki bir kontrol noktasında 26 yaşında bir kişiyi öldürdüklerini söyledi. Ordudan yapılan açıklamada İsrailli askerlerin denetimden kaçmaya çalışan Filistinli’nin aracına ateş açtıklarını bildirdi.

Cuma günü Kudüs’te bir sinagogun önündeki caddede bir Filistinli’nin ateş açarak yedi kişinin ölümüne neden olmasından bu yana İsrail, yüksek uyarı durumuna geçti. Bu saldırı, Perşembe günü İsrailli askerlerin Batı Şeria’daki Cenin kasabasında düzenlediği baskında çoğu silahlı kişiler olmak üzere 10 Filistinli’yi öldürmesini izledi.

Tel Aviv’e geçmeden önce Kahire’de gazetecilere konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Bunun çok zor bir süreç olduğuna hiç şüphe yok. Aylar boyunca tırmanan şiddetin çok sayıda insanı etkilediğine tanık olduk” dedi.

Blinken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin Yönetimi Lideri Mahmut Abbas’la yapacağı görüşmelerde “tarafları gerginlikleri yatıştırmak için adımlar atmaları yönünde cesaretlendireceğiz” dedi.

İsrail’in yanında Filistin devleti kurulmasına ilişkin ABD himayesinde yürütülen görüşmelerin son turu, 2014 yılında askıya alınmıştı.

Netanyahu’nun kurduğu sertlik yanlısı yeni hükümet, Filistin devleti kurulmasına karşı çıkan ortaklardan oluşuyor. Filistin topraklarının kontrolu, diplomasi yanlısı Abbas’la İsrail’in yok edilmesinden yana olan rakibi, İslamcı Hamas örgütü arasında bölünmüş durumda.

Blinken, Washington’un “İsrail-Filistin anlaşmazlığına kalıcı çözüm bulmak için tek yol olarak müzakereyle üzerinde anlaşmaya varılan iki devletli çözüme sarsılmaz inanç” duyduğunu söyledi.

1 Ocak tarihinden bu yana Ramallah Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail ordusunun neredeyse her gün düzenlediği saldırılarda silahlı kişiler ve siviller olmak üzere en az 35 kişi öldü. Bu nedenle Ocak ayı, Batı Şeria’da 2015 yılından bu yana en kanlı ay oldu.

Amerika, İsrail’in güvenliği ve Filistinliler’in onurlu bir hayat sürmelerine verdiği desteği ifade etti.

Bölgede şiddet eylemlerini kontrol altına almak, Cuma günkü saldırıyı düzenleyen 21 yaşındaki kişi gibi “yalnız kurt” olarak nitelenen ve Filistinli militan örgütlerle bağı olmayanların düzenlediği saldırılar nedeniyle zorlaşıyor.

Filistinli yetkililer, İsrailli yerleşimcilerin bugün Batı Şeria’nın kuzeyindeki Nablus yakınında iki otomobili ateşe verdiklerini, Ramallah yakınında bir eve taş attıklarını bildirdi.

Bu gibi olaylar, fazla dikkat çekmese de sıklıkla meydana geliyor. Ancak mevcut ortamda bu saldırılar, şiddetin tırmanması olasılığını arttırıyor.

Blinken Ortadoğu turu kapsamında ilk olarak Mısır’da temaslarda bulunmuş, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ve Dışişleri Bakanı Semih Şükrü ile görüşmüştü.

Kahire’de görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada Blinken Mısır’ı daha fazla sayıda yabancı tutukluyu serbest bırakmak ve ifade özgürlüğünü güvenceye almak dahil insan hakları konusunda adımlar atmaya teşvik etmeyi sürdüreceklerini söyledi.

VOA tarafından geçilen Blinken’dan İki Devletli Çözüm Vurgusu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken’dan İki Devletli Çözüm Vurgusu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken’dan İki Devletli Çözüm Vurgusu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.