Blinken’dan Aliyev’e “Ateşkese Uyma” Çağrısı

Blinken’dan Aliyev’e “Ateşkese Uyma” Çağrısı

ABONE OL
14:52 - 19/09/2022 14:52
Blinken’dan Aliyev’e “Ateşkese Uyma” Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i arayarak “ateşkese uyma” çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Blinken’in dün Aliyev’i arayarak “ateşkese uymaya, askeri güçleri geri çekmeye ve Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki tüm sorunları barışçı müzakereler yoluyla çözmeye çalışmaya çağırdığını” söyledi.

Blinken’ın, Aliyev’i ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ermenistan ziyareti dolayısıyla Azerbaycan’ın gösterdiği tepkinin ardından araması dikkati çekti.

Price: “ABD Ermenistan’da Sivillerin Zarar Gördüğü Haberlerinden Rahatsız”

ABD Dışişleri Bakanı Ermenistan-Azerbaycan çatışmalarına ilişkin daha önce yaptığı açıklamalarda endişelerini dile getirmiş ve taraflara itidal çağrısında bulunmuştu.

Pelosi haftasonunda Ermenistan’a yaptığı ziyarette, “Azerbaycan’ın Ermenistan’a yasa dışı saldırılarını kınıyoruz” demişti. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı’nın Ermenistan ziyareti ve sözleri Bakü’nün tepkisine neden oldu.

Pelosi’den Azerbaycan’a Kınama

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Pelosi tarafından Azerbaycan’a yöneltilen asılsız ve haksız suçlamalar kabul edilemez” denildi.

Pelosi’nin sözlerini “Ermeni propagandası” olarak nitelendiren bakanlık, “Bu, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ilişkileri normalleştirme çabalarına ciddi bir darbedir” ifadelerine yer verdi.

Türkiye de Pelosi’nin Ermenistan ziyaretine tepki gösterdi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ziyaretin son zamanlarda Ermenistan ve Azerbaycan arasında çözülme yoluna giren sorun dikkate alındığında “tahrik edici ve krizi yükseltici bir potansiyel taşıdığını” söylemişti.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında önceki haftasonu başlayan çatışmalarda 200’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Taraflar 2020’deki Dağlık Karabağ savaşından bu yana en ağır kayıplarını vermişti.

İki taraf da çatışmaların başlamasından birbirini sorumlu tutmuştu. Çatışmalar, geçen hafta Perşembe günü sona ermişti.

VOA tarafından geçilen Blinken’dan Aliyev’e “Ateşkese Uyma” Çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken’dan Aliyev’e “Ateşkese Uyma” Çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken’dan Aliyev’e “Ateşkese Uyma” Çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.