Blinken ve Lavrov Cenevre’de Biraraya Geliyor

Blinken ve Lavrov Cenevre’de Biraraya Geliyor

ABONE OL
11:48 - 21/01/2022 11:48
Blinken ve Lavrov Cenevre’de Biraraya Geliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri bir operasyona ve işgale girişmesini önlemek amacıyla yürütülen diplomatik girişimlerin son adımı bugün Cenevre’de atılıyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la biraraya geliyor.

Diplomatik girişimler kapsamında geride bıraktığımız hafta ABD ve Rusya’dan diplomatlar 4. kez görüşme gerçekleştirmişlerdi.

Toplantı öncesinde gazetecilere kısa bir açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, bu görüşmede aradaki tüm fikir ayrılıklarının ortadan kalkmasını beklemediklerini dile getirdi.

Görüşmeden net bir çözüm beklenmiyor

ABD Dışişleri Bakanı ayrıca görüşmede, casuslukla suçlanan ve Rusya’da tutuklu bulunan Paul Wheelan ve polis saldırmaktan hüküm giymiş olan eski deniz piyadesi Trevor Reed’in durumlarını da gündeme getireceklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’sa görüşme öncesinde yaptığı kısa açıklamada, Rusya’nın taleplerinin son derece net olduğunu bu sebeple kendilerinin de net yanıtlar beklediklerini söyledi.

Ancak toplantı öncesinde açıklamada bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da Blinken’la paralel bir açıklamada bulundu ve Blinken’ın Rusya’nın güvenlik taleplerine bugün net bir yazılı yanıt vermesini beklemediklerini ifade etti.

Rusya’nın NATO ve batılı ülke temsilcileriyle de biraraya geldiği görüşmelerde Rusya’dan Ukrayna sınırındaki askerlerini geri çekmesi istendi. Ancak bu esnada Rusya da Ukrayna’nın NATO’ya üye yapılmayacağı konusunda güvence talep etti.

Mütteffik ülkelerin dışişleri bakanlarıyla temaslarda bulunan ve dün Berlin’de açıklamalar yapan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya’nın olası Ukrayna operasyonuna ABD ve müttefiklerin karşılık vereceğini ve bunun Rusya’ya bedelinin ağır olacağını dile getirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annaela Baerbock’la görüşen Blinken, Rusya lideri Putin’in diplomatik çözümle kaos arasında bir seçim yapacağını dile getirdi.

Rusya’ysa tüm bu girişim ve açıklamalara karşın Ukrayna’ya bir askeri operasyon yapacağı iddialarını reddediyor.

Dün Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova yaptığı açıklamada, batılı devletlerin kendi senaryolarını uygulamaya koymak için Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıcağı iddiasını kılıf olarak kullandıklarını öne sürdü.

Zakharova, batılı devletlerin bu girişimlerinin bölgesel ve küresel anlamda son derece trajik sonuçlara olabileceğini ifade etti

İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılacak görüşmenin ardından tarafların yapacağı açıklamalar merakla bekleniyor. Rusya daha önce ABD ve batılı devletlerin önüne seçenek koyduklarını ve bunun yanıtını beklediklerini açıklamıştı.

Rusya, NATO’nun kendi sınırların kadar genişlemeyi durdurmasını, Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya üye olarak alınmamasını ve müttefik ülkelerin Rusya sınırı yakınlarına askeri yığınak yapmamasını talep ediyor. ABD tarafı henüz bu taleplerin herhangi birisine yanıt vermis değil.

VOA tarafından geçilen Blinken ve Lavrov Cenevre’de Biraraya Geliyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken ve Lavrov Cenevre’de Biraraya Geliyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken ve Lavrov Cenevre’de Biraraya Geliyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.