BİZİM DERNEK

ABONE OL
11:26 - 20/01/2023 11:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Üyeleri, belli bir meslek ya da bir amaç çevresinde toplanan bireylerden oluşmuş kuruluşa dernek denir, eşanlamı cemiyet.

Birlikten kuvvet doğar. Birlik olan yerde dirlik, yani barış olur. Demokrasisi gelişmiş bir ülke olan Almanya’da, kamu yararına çalışan dernekler, devlet sektörünün eksik bıraktığı noktaları tamamlar, icraatlarını destekler ve yaymaya, duyurmaya çalışır.

Federal Almanya koalisyon hükümeti vatandaşlık yasasını yenileme yolunda attığı olumlu adımda, Türk Sivil Kuruluşların katkısı büyüktür. Önemli konularda, bilhassa göçmen ve göçmen kökenli vatandaşları ilgilendiren toplantılara Türk Dernekleri temsilcileri davet edilmektedir.

Çocuk, torun ve öğrencilerimiz geleceğimizdir. 2023 Yılbaşı kutlamalarını vahşete, teröre çeviren gençler hakkında, şu anda fazla bilgimiz yok. Ama var olması gereken derneğimiz, Öğretmenler Derneği yok. Birçok şehirde kaos yaşandığı halde Berlin daha çok dile getiriliyor. Halbuki Berlin başkent olarak başı çekmeli, diğer kentlere iyi yönde örnek olmalıdır. Daha ileri giderek bütün AB üyesi ülkelerin şehirleriyle bir ağ kurmalıdır.

izim Dernek, Berlin Türk Öğretmen Derneği, Almanya Türk Öğretmen Dernekleri Federasyonu’na ATÖF (Bund der Türkischen Lehrervereine in Deutschland) üye olacak şekilde yola koyulmalı.

Dernek kurma konusunda deneyimli elbette çok değerli isimler var. Yakından tanıdığım Ahmet İyidirli, Kâzım Aydın, Dr. Ertekin Özcan, Kenan Kolat, Profesör Dr. Hakkı Keskin, Olcay Başeğmez ilk aklıma gelen deneyimli, fikirlerine başvurulacak şahıslardır. Kendileri öğretmen olmadıkları halde, çocukların eğitim ve öğretimine çok önem vermişlerdir. Okullara velilerin katkısı olması gerektiğini anlatmaya çalıştılar.

Öğretmenlere ve ilgi duyanlara, önem verenlere bu çağrımı ATÖF Yönetim Kurulu adına mektup yazan Yücel Tuna teşvik etmiştir. Kendisine verdiği olumlu enerji ve emeği için, çocuklarımızın geleceği adına çok teşekkür ediyorum. Almanya’ya konuk işçi olarak gelen ilk nesil çok şeyden ayrıldı. Anavatan, aile, akraba, dost, evi, meslek ve hatta çocuklarından ayrılmak zorunda kaldı, saymakla bitmez,

Ayrılıkların en acısı bana ana dilimden ayrılmak geldi. Bazı basın ve medyada hata yapılıyor, bu nedenle tekrar etmek zorunda kalıyorum. Bir tek (i) harfini doğru kullanmalı. Anamızdan öğrendiğimiz dilin adı ana dili, Türkçe’den üretilen diller anlamında Anadil, Latince gibi.

İlk şart, dernek üyelerin demokrasiye inanan, insan haklarına saygılı, kadın ve erkeklerin eşit muameleye lâyık olduklarını kabul etmesi. Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri evrenseldir.

Demokrasinin hamuru, temeli lâik sisteme dayanır. Tartışma kültürünü geliştirmiş olması lâzım. Fikirler tartışırsa kavga çıkmaz. Öğrencilerin okulda başarması, yeteneğine göre meslek seçmesi ve ileride huzurlu yaşaması, Avrupa’da yaşadığı ülkenin resmî dilini iyi öğrenmesine bağlıdır. Almanya’da Almancayı iyi öğrenmeleri gerekir.

Yıllarca başta Almanya olmak üzere Türkçe’ye karşı olma düşüncesi gelişti, kemikleşti. Dil bilimcileri, iki dil hatta çok dil öğrenmenin mümkün olduğunu, dillerin birbirini zenginleştirdiğini söylüyor, yazıyorlardı. Fakat okullarda Türkçe öğrenmenin Almanca öğrenmeye engel olduğu kabul edildi, diller birbirine rakip görüldü. Günümüzde diğer kökenli dillerden gelen isimler basın ve medyada doğru yazılıp, konuşuluyor. Aynı hassasiyet Türkçe adlar için gösterilmiyor.

Öğrencilere Türkçe adlarını bilinçli öğretmekle başlamalı. Av. Mehmet Daimagüler, anılarında yazmıştı. Alman öğretmen adını söyler, öğrenciden bir reaksiyon görmeyince kızar, onu azarlar. Çünkü çocuğun adını doğru söylememiştir. Acizliğini sinirlenerek gösterir. Dile saygı gösterip, nasıl konuşulduğunu öğrenmek zorundaydı.

Kısacası bu kuruluş Türkçe’nin Avrupa’da layık olduğu değeri ve ortamı bulması için uğraşması gerekiyor. Bu amaca yönelik etkinlikler organize etmesi lâzım. ATÖF’ün tüzüğü bu konuda yol pusulası şeklinde önümde duruyor. Yönetim kurulunda aktif çalışan öğretmen, kadın erkek, üniversite öğrencisi olmalı. Emekli öğretmenler 60 üstü olursa daha verimli olur, diye düşünüyorum. Bize 70, 80 üstü öğretmenlere, deneyimlerimizi aktarma fırsatı verilmeli, desteklemeliyiz.

İstisna olanlar kendileri bilir, yönetimde aktif çalışma güç ve enerjileri varsa, ona göre karar verirler. Okuduğuma göre, kuruluş toplantısında tüzük kabul edilir. En az yedi üyenin imzasıyla rapor ve seçilen yönetim kurulu üyelerin adları Dernekler Dairesi’ne (Vereinsregister beim zuständigen Amtsgericht) iletilir.

Derneğe üye olma veya üyelikten ayrılma şartları tüzükte belirtilmiştir. Kurulacak dernek, Avrupa ülkelerinde bulunan diğer öğretmen sendika ve derneklerle birlikte hareket etmeli. Türkçe dil konusunda Türkiye’de Dil Derneği uzun yıllar çaba gösteriyor.

Ayrıca dernek üyeleri tatil yaptıkları Didim, Bodrum, Fethiye, Antalya gibi şehir ve kentlerde öğretmen dernekleri hakkında bilgi alışverişinde bulunmalıdır. Dil kültürü de moda gibi devamlı değişime uğruyor. Türkiye Türkçe’sini sürekli takip etmek şarttır. İnternet ve teknoloji değiştikçe, geliştikçe yeni terimler ortaya çıkıyor.

Berlin Türk Öğretmen Derneği kurma çağrıma, ilgi duyulmasını candan diliyorum. İlgi duyanlar Sosyaldemokrat Berlin Halk Derneği (HDB) başkanı, aynı zamanda HDF’in onursal Başkanı Ahmet İyidirli’ye Berlin Eyalet seçimlerinden sonra (12 Şubat) baş vurabilir.

Bu dernek 1973 yılı Berlin’de kurulmuş, 1977 yılı Almanya/Avrupa Federasyonu olarak örgütlenen, en uzun süreli yaşayan dernektir. Yazılı kitapçıklarla kalıcı olmayı başarmıştır. HDF’nın Genel başkanı Necip Şahin’dır. Berlin HDB ellinci, HDF kırk altıncı yıldönümüne ulaşmıştır. Özgürlük, eşitlik, dayanışma, demokrasi, hak ve adalet yolunda birçok derneğin kurulmasını sağlamıştır.

 

Birlik barışı besler.

Birlikte zayıf olanlar da kendini kuvvetli hisseder.

Rüzgâr kuvvetli esmezse, değirmen dönmez.

 

Hoşça kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

eMail: [email protected]

 

Faydalandığım kaynaklar:

 

Yücel Tuna Bey’in mektubu, ATÖF’ün tüzüğü (Satzung)

 

www.hdf-online.de

www.facebook.com/hdf.sosyaldemokrathalkdernekleri

                                

 

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.