Birlik Korosu Bochum ‘da Anadolu Türkülerini Havalandırdı

Birlik Korosu Bochum ‘da Anadolu Türkülerini Havalandırdı

ABONE OL
21:41 - 05/03/2020 21:41
Birlik Korosu Bochum ‘da Anadolu Türkülerini Havalandırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Essen’de faaliyet gösteren Ruhr Veliler Birliğine bağlı Türk Halk Müziği Birlik Korosu Bochum’da dünyanın sayılır konser salonları arasında olan Anneliese Brost Musikforum Ruhr’da verdiği konser ile Anadolu ezgilerini Almanya‘ya taşıdı. Konsere KRV Okul Bakanlığı’ndan müsteşar yardımcısı, Dortmund Kültür müdürü, KRV Veli Dernekleri Federasyonu, KRV Türk Toplumu yanı sıra, Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Başkanı, Duisburg ve Dortmund ADD, CHP Dortmund, Oberhausen Türk Birliği, Bottrop Veli İnisyatifi, Gelsenkırchen Türk Öğretmenler Derneği, KRV Öğretmenler Derneği temsilcileri gibi birçok siyaset ve iş dünyası ve dernek temsilcileri katıldı.

 70 kişilik koro

Koro şefliğini Kazım Birlik ‘in yaptığı Anadolu Ezgileri programı sunumunu Gonca Tosun yaptı. Birlik Korosu Anadolu’muzun her yöresinden özenle seçilmiş eserler ile türkülerimizi en iyi şekilde tanıtımını yaptı ve konsere iştirak edenleri zaman zaman hüzünlendirerek arada bir de tempoyu artırarak anavatanın tınılarını Bochum semalarına yükseltti. 50 korist ve 22 kişilik orkestra ekibiyle Türkiye dışında en kalabalık halk müziği topluluğu olarak kabul edilen Birlik Korosu 800′u aşkın türkü severden tam not aldı. 10 değişik koro eserlerinin yanı sıra her biri birbirinden güzel türküleriyle solistler Cemil Yılmaz, Yonca Zeybek, Banu Yorulmaz, Gonca Tosun, Yelda Arslaner, Orhan Şener, Nurhayat Cinal, Adem Can sahneye renk kattılar.

Sümer Ezgü ile Ege’ye yolculuk

Türk Halk Müziğinin sevilen seslerinden ve TRT sanatçısı Sümer Ezgü de misafir olarak sahne alarak birbirinden güzel eserler seslendirdi. Sümer Ezgü ‘ye „Kerimoğlu “ve „Çökertme “türkülerinde Metehan Fırat, Açelya Bağaç ve Defne Öztürk’den oluşan genç Zeybek ekibi eşlik ettiler. Sümer Ezgü daha sonra kendi bestesi olan „Anadolu ‘dan geldim “türküsüyle devam etti. Sümer Ezgü daha sonra şef Kazım Birlik’in bestesi olan „Bizim eve bahar geldi “türküsünü birlikte seslendirdiler. Yaklaşık 1 saat sahnede kalan Sümer Ezgü‘ye son iki hareketli türküde Birlik Korosu tekrar sahneye gelerek eşlik etti ve 3 saatlik konseri birlikte bitirmiş oldular.

Birlik Korosu Anadolu Ezgileri programının sponsorluğu yapan kurumları da unutmadı. Marmara GmbH, Bey GmbH, İstikbal NRW, Pizza Hut, Pan Pizza, Galvano Gestellbau Ocaktan, Mina Ocakbaşı, Figen Dönmez (Tchibo), Tablo restoran, Mimar Güner Kılıç, Karadeniz Market, Park Truffel, Mayn Tour, Auto Bakar, ve Yeşil Market temsilcileri sahneye çağrılarak çiçek ve plaketleri takdim edildi.

 „Türkülerimizi gençlerimize sevdirmeye çalışıyoruz“

Ruhr Veliler Birliği Başkanı Dr. Ali Sak özel yaptığı açıklamada: “Kültürümüzü tanıtmak açısından Dünya’nın en güzel altı salonu arasında bulunan böyle muhteşem bir salonu Corona virüsü ve güzel ülkemizin savaş ortamında bulunmasına rağmen doldurarak güzel bir sınav verdik. Kültürümüzü yaşatmak ve ileriki nesillere aktarmak adına önemli bir çalışma içinde olduğumuzu düşünüyorum. Özellikle de gençlerimize türkülerimizi sevdirmenin ve onları bu tür çalışmalara katmanın yollarını arıyor ve zorluyoruz. Dört gün öncesinde İdlib de 33 şehidimizin verildiği bir dönemde böyle bir konser vermemiz kimileri tarafından eleştirilmiş olabilir. Fakat gelip de konseri izleyenler görmüşlerdir. Birlik Korosu hassasiyetlerini gerektiği gibi korumaktadır. Bu nedenle konserimiz 800 kişinin ayağa kalkmasıyla ve gerek Hanau olayları ve gerekse şehitlerimiz adına 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Türkü seçimleri keza tekrar gözden geçirildi. Mustafa Kemal Atatürk de kurtuluş savaşı esnasında halka moral vermek için kültür ve sanat etkinliklerine önem vermiş, hatta müsait olduğu durumlarda bizzat katılmıştır. Bizler dilimizi, kültürümüzü ve müziğimizi yaşatmak için sekiz yıldan beri durmadan çalışıyoruz. Elbette bizim de hassasiyetlerimiz vardır; eğitim, dil, kültür ve sanata verilen önem. Bunlar bir ülkenin geleceği için en önemli unsurlardır.

Birlik Korosu’nun her bir üyesi kendisini bir kültür elçisi olarak görmekte ve o şekilde davranmaktadır. Türkülerimizi en üst düzeyde temsil etmeyi ve bu şekilde günümüzde yaygın olan olumsuz Türk imajını yükseltmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda konserimize iştirak eden Alman Okul Bakanlığından müsteşar yardımcısının şu sözleri örnek alınmalıdır: “Harika bir salonda, harika bir konser verdiniz. Bir sonraki konserinizi heyecanla bekliyoruz.”

Sponsorlarımıza verdikleri destek için çok teşekkür ediyorum. Onların sayesinde bilet fiyatlarını cüzi seviyede tutabildik. Aksi takdirde böyle bir atmosferde ve böyle kalabalık bir ekiple Anadolu’nun sevilen seslerinden Sümer Ezgü ile bir organizasyon mümkün olmazdı. Seyirciler arasında çok sayıda gençlerimizi de görmek bizim için ayrı bir mutluluktu. Birlik Korosu 7’den 70’e Anadolu insanını buluşturmaya devam edecektir. Bu bağlamda Sümer Ezgü’ye, koro şefimiz Kazım Birlik’e, korodaki ve orkestradaki değerli arkadaşlara ve tabii ki emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

ha-ber.com/Bochum
Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.