Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu’nun Üst Düzey Toplantıları New York’ta Başlıyor

Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu’nun Üst Düzey Toplantıları New York’ta Başlıyor

ABONE OL
12:39 - 20/09/2022 12:39
Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu’nun Üst Düzey Toplantıları New York’ta Başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu’nun üst düzey toplantıları bugün (Salı) başlıyor. Kraliçe II. Elizabeth’in Londra’da düzenlenen cenaze töreni nedeniyle, 77. BM Kurulu’nun programlarında ve liderlerin Genel Kurul’a hitap gün ve sıralamalarında bazı değişikliklere gidildi.

ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in Londra’daki cenaze törenine katıldığı için ilk gün yerine Çarşamba günü Genel Kurul’a hitap edecek. Biden’ın evsahibi ülke olarak liderler onuruna vereceği resepsiyon da Çarşamba gecesi yapılacak.

77. BM Genel Kurulu’nun üst düzey toplantılarına bu yıl, 193 üye devletten 92’si devlet başkanı, 56 başbakan, diğer ülkeler de dışişleri bakanı düzeyinde katılacak. Afganistan, bu yılki Genel Kurul çalışmalarına katılmayacak. BM 77. Genel Kurul Başkanlığı’nı, görevi 76. Genel Kurulu Başkanı Abdulla Shahid’den devralan Macar diplomat Csaba Körösi yapacak.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski New York’taki tarihi zirvede yer almayacak.

BM Genel Kurulu’na sunulan bir tasarıyla, Rusya’nın itirazına rağmen, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’nin video konferans aracılığıyla Genel Kurul’a hitabını yapması oylamaya sunuldu. Tasarı, BM Genel Kurulu’nda 101 ‘evet’ oyuyla kabul edildi. 7 ülke ‘hayır’ oyu, 19 ülke ise ‘çekimser’ oy kullandı.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ilk konuşmacı olarak kürsüye çıkacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün başlayacak liderlerin Genel Kurul’a hitaplarının sabah oturumunda altıncı sırada konuşacak.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, BM Sekreterliği’ndeki ruh halini, “herhangi bir Genel Kurul’da daha önce hiç yaşanmamış ve çok yoğun” olarak değerlendirdi. Dujarric, ”2019’dan bu yana yaptığımız ilk Genel Kurul bu. Heyecanlıyız” değerlendirmesinde bulundu.

Kraliçe II. Elizabeth’in cenaze törenine katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bugün New York’ta olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Salı ve Çarşamba günlerinde çok sayıda liderle ikili görüşme gerçekleştireceği, Biden’ın Çarşamba gecesi vereceği resepsiyona katıldıktan sonra Türkiye’ye döneceği belirtiliyor.

VOA tarafından geçilen Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu’nun Üst Düzey Toplantıları New York’ta Başlıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu’nun Üst Düzey Toplantıları New York’ta Başlıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu’nun Üst Düzey Toplantıları New York’ta Başlıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.