DOLAR

32,3928

0.2%
EURO

35,0761

-0.04%
ALTIN(gr)

2.325,47

0,27%
BİST 100

9097.49

0,27%
Binlerce EYT’liden Ankara’ya ‘Çıksın Artık Bu Yasa’ Mesajı

Binlerce EYT’liden Ankara’ya ‘Çıksın Artık Bu Yasa’ Mesajı

ABONE OL
23:35 - 15/05/2022 23:35
Binlerce EYT’liden Ankara’ya ‘Çıksın Artık Bu Yasa’ Mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Emeklilikte yaşa takılan (EYT’liler) yaklaşık 30 bin kişi haftanın son gününde İstanbul Maltepe’de düzenlenen mitingde bir araya geldi.

Başta Kocaeli, Sakarya, Bursa, Düzce, Tekirdağ ve Balıkesir olmak üzere Türkiye’nin birçok kentinden eyleme katılan EYT’liler miting sırasında ‘‘Hükümet nerede, EYT burada”, “Edirne’den Kars’a, Jüpiter’den Mars’a, eğer adalet varsa, çıksın artık bu yasa, duysun bizi Ankara’’, ‘‘EYT sandıkta hesap soracak’’ gibi sloganlar attılar.

‘‘Siyaset yapmıyoruz, haklarımızın gasp edilmesine muhalifiz’’

Mitingin kapanış konuşmasını yapan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT’liler) Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, bu mücadelenin sonuç alana kadar süreceğini ifade etti.

Özüpak, ‘‘Biz emeklilik hakları ellerinden alınmışlarız. Biz, devletiyle çalışma hayatının başında sözleşme yapan, çalışan, karşılığında asgari ücrete mahkum edilenleriz. Hakları devlet eliyle ötelenenleriz. İlerlemiş yaşı nedeniyle işsiz kalan, Genel Sağlık Sigortası primini ödemeye zorunlu tutulanlarız. Siyaset yapmıyoruz. Sonuç alana kadar da mücadelemize devam edeceğiz. Karşımıza sürekli Avrupa’dan örneklerle çıktılar. Avrupa ülkelerinde işsizlik oranı nedir? Avrupa ülkelerinde işsiz kalanlara verilen işsizlik maaşı ve sürelerini biliyor musunuz? Neden ithal formüllerle çözüm üretiyorsunuz? İstediğimiz, insan onuruna yakışır maaşla, kurduğumuz emeklilik planlarına kavuşmaktır. İktidar elinizde daha neyi bekliyorsunuz çözüm için? Haklarımızın gasp edilmesine muhalifiz’’ dedi.

Gönül Boran Özüpak, yaklaşan seçimde EYT’lilerin tercihlerini kendi sorunlarını çözmekten yana politika geliştirenlerin lehine kullanacaklarını dile getirdi.

Eyleme muhalif siyasetçilerden büyük ilgi

Mitingde çok sayıda siyasi parti lideri ve siyasetçi de yer aldı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce de eyleme katıldı.

İyi Parti TBMM Samsun milletvekili Erhan Usta, CHP İzmir milletvekili Kani Beko ile TİP İstanbul milletvekili Ahmet Şık da mitingde bulunurken AKP ve MHP’den hiçbir üst düzey yetkili alanda yer almadı.

‘‘42 yaşından yukarı kimseyi işe almıyorlar, ben şu anda işsizim’’

Bu mitingin görkemli olmasının Ankara’daki yetkililerin ilgisi çekebileceğini savunan EYT’li Ramazan Demircioğlu bir buçuk aydır işsiz olduğunu söyledi.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Demircioğlu, ‘‘48 yaşındayım. 8 bin prim günü doldurdum. Varolmuş hakkımı geri almak istiyorum. Şu anda işsizim. İsterseniz kimlik numaramı da söyleyebilirim. 42 yaşından yukarı kimseyi almıyorlar. Oğlum 19 yaşında o çalışıyor. Allahtan babamızdan kalan bir evimiz var. Bu kadar insan çaresiz. Bugün emekli olsam 2,750 lira emekli maaşı alacağım. Yetersiz ama yine de bir güvence. Hakkımızı savunmaya geldik. Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Kendi çocuklarını görsün. Bu ülkeyi ayakta tutan biz 70 kuşağıyız’’ dedi.

‘‘4,5 milyon EYT’li var ama yasa çıksa ancak 1 milyonu emekli olacak’’

Şaban Tokgöz de aynı dertten mustarip. O da 2020 yılından beri iş bulamamaktan yakınıyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Tokgöz, ‘‘Ben 47 yaşındayım. İki seneden beri işsizim. Ben tekstil sektöründe çalışıyordum. Ama yaştan dolayı beni bıraktılar. Babamdan kalma bir evim var. Orada yaşıyorum. Gündelik işlere gidiyorum. Kızım hem okuyor hem de çalışıyor. 4,5 milyon EYT’li var ama yasa çıksa ancak 1 milyonu emekli olacak. Çoğu prim senesini doldurmadı. Mecbur Ankara’dan duyulacak buradaki ses’’ diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Binlerce EYT’liden Ankara’ya ‘Çıksın Artık Bu Yasa’ Mesajı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Binlerce EYT’liden Ankara’ya ‘Çıksın Artık Bu Yasa’ Mesajı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Binlerce EYT’liden Ankara’ya ‘Çıksın Artık Bu Yasa’ Mesajı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.