“Biden’la Bu Akşam veya Yarın Görüşebiliriz”

“Biden’la Bu Akşam veya Yarın Görüşebiliriz”

ABONE OL
15:01 - 28/06/2022 15:01
“Biden’la Bu Akşam veya Yarın Görüşebiliriz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Joe Biden’la bu sabah bir telefon görüşmesi yaptığını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Biden’la NATO zirvesi çerçevesinde bu akşam ya da yarın görüşebileceğini belirtti.

Erdoğan, “S400 aşağı, S400 yukarı. Bunları da Sayın Biden’la bu akşam veya yarın yapacağımız görüşmede dile getireceğiz” ifadelerini kullanırken, ABD’den yeni nesil F16’ların satın alınması konusunda ise Cumhurbaşkanı, “F16 meselesi şu anda hala masada. Orada da yine bir oyalama taktiği gidiyor” dedi.

Erdoğan, Madrid’de yapılacak NATO liderler zirvesine katılmak üzere Ankara’dan ayrılmadan önce Esenboğa havalimanında basın toplantısı düzenledi.

“Endişelerimizi dikkate almak zorundalar”

İsveç Başbakanı, Finlandiya Cumhurbaşkanı ve NATO Genel Sekreteri’nin katılımıyla 4’lü bir zirvenin yapılacağını belirten Erdoğan, “İsveç ve Finlandiya NATO’ya üye olacaklarsa ittifakın 70 yıllık mensubu Türkiye’nin güvenlik endişelerini dikkate almak zorundalar. Bunun aksi düşünülemez” dedi.

4’lü zirveye ilişkin beklentisinin sorulması üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:

“Biz NATO’nun 70 yıllık üyesiyiz. Türkiye NATO’ya rastgele katılmış bir ülke değil. Dolayısıyla bu sabah Sayın Biden’la da görüşme yaptık, bu akşam veya yarın tekrar biraraya gelme arzusunu ifade etti, biz de olabilir dedik.”

İsveç ve Finlandiya ile yapılacak 4’lü zirvede hangi noktaya gelindiğinin görüleceğini belirten Erdoğan, “Biz tabii kuru laf istemiyoruz. Biz netice istiyoruz. Bunlar hep laf üretiyorlar, konuşuyorlar, aynı günün akşamı İsveç devlet televizyonunda terörist başlarından biri çıkmış, orada söyleşi yapıyor ve o söyleşide de bize veriyor veriştiriyor.”

Erdoğan aynı şeyin sadece İsveç’te değil, Almanya, Hollanda, Yunanistan gibi ülkelerde de yaşandığını söyleyerek, “Bakıyorsunuz 9 tane Amerikan üssü, Yunanistan’da kuruluyor. Peki bunu niye kurdunuz? Neye karşı kurdunuz? Verdikleri cevap şu; ‘Rusya’ya karşı kurduk’. Ya ne demek Rusya’ya karşı kurduk? Ne yaptınız Rusya’ya karşı kurdunuz da, işiniz gücünüz S400, S400. S400 aşağı, S400 yukarı, her lafı. Bunları da Sayın Biden’la bu akşam veya yarın yapacağımız görüşmede dile getireceğiz” diye konuştu.

“F16 meselesinde oyalama taktiği gidiyor”

Erdoğan ABD ile bu aralar en önemli konunun F16 meselesi olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“F16 meselesi şu anda hala masada. Orada da yine bir oyalama taktiği gidiyor. Geçenlerde Yunanistan Başbakanı davetlimdi, kendisiyle İstanbul’da yemekli bir sohbetimiz oldu ve bundan böyle artık görüşmelerimizi bire bir yapalım aramıza üçüncü kişileri sokmayalım diye mutabık kaldık. Aradan 2-3 hafta geçti, Amerika’ya gitti ve orada Senato’da yaptığı konuşmada saldırdığı yer yine Türkiye oldu. Artık biz bunların ne olduğunu, kim olduğunu gayet iyi biliyoruz. Bize karşı 15 Temmuz darbe girişimini yapan FETÖ terör örgütünün en önemli sığınağı neresi oldu? Yunanistan oldu. Türkiye’ye karşı şahsiyetli bir duruş bekliyoruz.”

“Tırlar dolusu silahlar ABD’den geldi”

Erdoğan NATO liderler zirvesi kapsamında terörle mücadeleye ilişkin bir oturum düzenleneceğinin anımsatılması üzerine ise, “Terörle mücadele binlerce TIR araç gereç, silah, Türkiye’deki teröristlere bunlar verildiği halde acaba NATO burada ne yaptı? Bunlara karşı bir müdahalede bulundu mu? NATO’nun bir numaralı ülkesi ABD. Tırlar dolusu silahlar ABD’den geldi. Bu sabah konuştuk kendisiyle ama şimdi akşam veya yarın görüşmemizde kendisine bunları yine söyleyeceğim. NATO’da omuz omuza vermiş iki ülkeysek, bütün silahlar neden PKK’ya, YPG’ye gönderiliyor? Ve bu silahlar kime karşı kullanılıyor. Yunanistan’dakini Rusya’ya karşı dediniz. Peki bizim güneyimizdeki bu terör örgütlerinin inlerine gelen bu silahlar onlar kime karşı kullanılıyor? Onlar da Türkiye’ye karşı kullanılıyor” diye konuştu.

“Miçotakis’le görüşmem mümkün değil, bitti o iş”

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le NATO zirvesinde görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin soruya ise Erdoğan, “İkili bir görüşmeyi Miçotakis’le yapmam mümkün değil. Yunanistan’la bu yıl olması gereken yüksek düzeyli stratejik konsey toplantımız vardı, biz bunu kaldırdık. Bu mümkün değil, bitti o iş. O kapıyı kapattık. Bundan sonra kendilerine çeki düzen verirlerse hangi düzeyde bu tür görüşmeler yapılır onu ondan sonra planlar, yol haritamızı çizeriz” diyerek yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesi kapsamında Ukrayna savaşında bir çözüme ulaşılması yönünde NATO’nun bir vizyon ortaya koyması gerektiğini vurgulayacağını söyleyerek, ikili görüşmeler yapacağını da dile getirdi.

VOA tarafından geçilen “Biden’la Bu Akşam veya Yarın Görüşebiliriz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Biden’la Bu Akşam veya Yarın Görüşebiliriz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Biden’la Bu Akşam veya Yarın Görüşebiliriz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.