Biden’ın Çin Büyükelçisi Adayı Nicholas Burns 

Biden’ın Çin Büyükelçisi Adayı Nicholas Burns 

ABONE OL
10:57 - 21/08/2021 10:57
Biden’ın Çin Büyükelçisi Adayı Nicholas Burns 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Beyaz Saray, kıdemli diplomat Nicholas Burns’ün Başkan Joe Biden tarafından ABD’nin Çin büyükelçiliği görevine aday gösterildiğini açıkladı. Adaylık, yönetimin iki küresel rakip arasında giderek daha kırılgan hale gelen ilişkilerde, büyükelçinin daha merkezi bir rol oynamasını istediği anlamına gelebilir.

2005 ve 2008 yılları arasında dışişleri bakanı müsteşarı olarak görev yapmış emekli bir diplomat olan Burns’ün seçimi, son on yılda tecrübeli diplomatlar yerine eski politikacılar tarafından doldurulan Pekin büyükelçiliği rolünde önemli bir değişime işaret ediyor.

Burns, Senato tarafından onaylanırsa, ilişkilerin yıllardır en fazla gerilediği dönemde Çin’e gidecek ve eski Başkan Donald Trump’ın Çin Büyükelçisi Terry Branstad’ın istifası sonrası geçen Ekim ayından bu yana boş kalan koltuğa oturacak.

Dünyanın en güçlü ekonomileri olan ABD ve Çin, ticaret, teknoloji, ABD’nin Tayvan’a silah satışı ve tartışmalı Güney Çin Denizi’nde Pekin’in askeri faaliyetleri gibi konularda anlaşmazlık yaşıyor ve iki ülke birbirini kasıtlı olarak kışkırtıcı davranışlarda bulunmakla suçluyor.

Burns bir Çin siyaseti uzmanı olarak görülmese de, önceki dört ABD büyükelçisinin de uzman olmadığı hatırlatılıyor.

Ancak Burns, Biden’ın seçim kampanyasında danışman olarak görev yaptı ve yıllar boyunca Dışişleri Bakanı Antony Blinken de dahil olmak üzere ABD Başkanı’nın en güvendiği danışmanlarından bazılarıyla yakın işbirliği içinde çalıştı.

Eski Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush, Burns’e Dışişleri Bakanlığı’nın üçüncü sırasında yer alan siyasi işlerden sorumlu müsteşarlık görevini vermişti.

ABD’nin eski NATO daimi temsilcisi ve Yunanistan büyükelçisi olarak görev yapmış olan Burns ayrıca Bill Clinton’ın başkanlığı döneminde ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsüydü.

VOA tarafından geçilen Biden’ın Çin Büyükelçisi Adayı Nicholas Burns  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden’ın Çin Büyükelçisi Adayı Nicholas Burns  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden’ın Çin Büyükelçisi Adayı Nicholas Burns  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.