Biden’dan Putin’e Üçüncü Bir Ülkede Zirve Önerisi

Biden’dan Putin’e Üçüncü Bir Ülkede Zirve Önerisi

ABONE OL
23:08 - 13/04/2021 23:08
Biden’dan Putin’e Üçüncü Bir Ülkede Zirve Önerisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le telefonda görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın ABD’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği konusundaki taahhüdünün altını çizdiği açıklandı.

Görüşmede iki liderin, ABD ve Rusya’nın silah kontrolu ve güvenlik konularında stratejik istikrar diyaloğu niyeti ile Yeni START Antlaşması’nın uzatılması dahil olmak üzere bölgesel ve küresel konuları ele aldıkları belirtildi.

Başkan Biden’ın, “ABD’nin Rusya’nın siber müdahaleler ya da seçim müdahalesi gibi eylemlerine karşı ulusal çıkarlarını savunmak üzere sağlam adım atacağını açık şekilde ifade ettiği” kaydedildi.

Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü vurgusu

İki lider telefon görüşmesinde gerilimin tırmandığı Ukrayna konusunu da ele aldı. Başkan Joe Biden’ın bu bağlamda ABD’nin Ukrayna’nın egemenlik ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz taahhüdünü vurguladığı belirtildi.

ABD Başkanı Biden’ın Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’da ve Ukrayna sınırlarında aniden askeri varlığını arttırmasına ilişkin endişelerini dile getirdiği, Rusya’ya gerilimi azaltma çağrısında bulunduğu kaydedildi.

Biden’ın ABD’nin çıkarlarıyla uyumlu olarak Rusya ile istikrarlı ve öngörülebilir bir ilişki kurma hedefini yinelediği ve iki ülkenin karşı karşıya olduğu konuları görüşmek üzere önümüzdeki aylarda üçüncü bir ülkede bir zirve yapılmasını önerdiği bildirildi.

Kremlin’den görüşmeye ilişkin açıklama

Görüşme konusunda Kremlin’den de açıklama geldi. Açıklamada görüşme talebinin ABD’den geldiği belirtildi.

Kremlin’e göre iki lider görüşmede küresel güvenlik konusunda diyaloga devam etmeye hazır olduklarını söyledi, Başkan Biden’ın Putin’le ilişkileri normalleştirmek ve silah kontrolu konusunda istikrarlı ve öngörülebilir işbirliği kurmak istediği kaydedildi.

Putin’in Biden’la yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna krizine ilişkin görüşlerini açıokladığı bildirildi.

Başkan Biden’ın Rusya Cumhurbaşkanı Putin’e İran’ın nükleer programı, Afganistan ve küresel iklim değişikliği konularında işbirliği yapmak isteğini ilettiği kaydedildi.

Görüşme NATO temaslarının ardından geldi

İki lider arasındaki telefon görüşmesi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’ın Brüksel’de NATO yetkilileriyle temasta bulunmalarının ardından geldi.

ABD ve NATO bu görüşmelerde Ukrayna’ya güçlü desteklerini vurguladı, Rusya’yı da Ukrayna’nın doğu sınırında askeri yığınak yapmaması konusunda uyardı.

VOA tarafından geçilen Biden’dan Putin’e Üçüncü Bir Ülkede Zirve Önerisi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden’dan Putin’e Üçüncü Bir Ülkede Zirve Önerisi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden’dan Putin’e Üçüncü Bir Ülkede Zirve Önerisi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.