Biden Yönetiminden Trans Görünürlüğe Destek

Biden Yönetiminden Trans Görünürlüğe Destek

ABONE OL
22:49 - 31/03/2023 22:49
Biden Yönetiminden Trans Görünürlüğe Destek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

31 Mart Uluslararası Trans Görünürlük Günü’nde ABD yönetiminden trans bireylere destek açıklamaları geldi. Trans Amerikalılar’ın her toplumda güvende olmayı hak ettini söyleyen Başkan Joe Biden, “Hiç kimse sadece kendisi olduğu için cesaret göstermek zorunda kalmamalı” dedi.

Başkan Biden yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin dört bir yanında MAGA aşırılık yanlılarının transseksüel çocukları ve ailelerini hedef alan yüzlerce nefret dolu ve aşırı eyalet yasasını geçirdiğini söyledi. Biden, eski Başkan Trump’ın sloganı Make America Great Again (Amerika’yı Yeniden Yücelt) söyleminin kısaltılması olan MAGA’ya atıfta bulundu.

“Bu saldırılar Amerikan karşıtıdır ve sona ermelidir. Trans çocukların maruz kaldığı zorbalık, ayrımcılık ve siyasi saldırılar ulusal ruh sağlığı krizimizi daha da kötüleştirmiştir. Trans gençlerin yarısından fazlası intiharı ciddi olarak düşündüklerini söylüyor. Sevgi dolu ebeveynler çocuklarının gelecekleri için dehşete düşmüş durumdalar” diyen Biden, yönetim olarak yardımcı olmak amacıyla özel acil ruh sağlığı kaynakları sağladığına dikkat çekti.

ABD genelinde Cumhuriyetçi temsilciler bu yıl, LGBTQ+ haklarını, özellikle de trans haklarını kısıtlamak amacıyla, trans kızların, kadın spor müsabakalarından men edilmesi, transların cinsiyet kimliklerine uygun tuvaletleri kullanmalarının engellenmesi ve okullarda trans öğrencilerin seçtikleri isimleri kullanmalarının yasaklanması gibi yüzlerce yasa teklifinde bulundu.

Biden, yardıma ihtiyacı olan transların, ülke çapındaki intiharı önleme ve kriz hattı 988’i arayarak, LGBTQI+ gençleri desteklemek üzere özel olarak eğitilmiş bir danışmana ulaşabileceğini söyledi.

“Her biriniz Tanrı’nın suretinde yaratıldınız; sevgiyi ve saygıyı hak ediyorsunuz”

ABD Başkanı ayrıca ayrımcılığa son vermek, adaletsiz eyalet yasalarına karşı durmak ve herkesin olduğu kişi olma temel hak ve özgürlüğünü garanti altına almak için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğini vurguladı.

Herkesin korkusuzca yaşayabileceği; ebeveynlerin, öğretmenlerin ve tüm toplumun, kendilerini nasıl tanımlarlarsa tanımlasınlar çocukları desteklemek için biraraya geldiği ve her çocuğun şefkat ve sevgiyle çevrelendiği bir dünya yaratmak için çalışmaktan asla vazgeçmeyeceklerini söyleyen Başkan Biden, “Trans toplumunun her bir üyesinin sizi gördüğümüzü bilmesini istiyorum. Her biriniz Tanrı’nın suretinde yaratıldınız ve sevgiyi, saygınlığı ve saygıyı hak ediyorsunuz. Sizler Amerika’yı daha güçlü kılıyorsunuz ve biz de sizin yanınızdayız” ifadelerini kullandı.

Blinken’dan dünyaya çağrı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da yazılı açıklamasında, trans haklarının insan hakları olduğunu yönetim olarak bir kez daha teyit etti.

Dünyanın dört bir yanındaki trans, hiçbir cinsiyeti kabul etmeyen ve cinsiyeti uyumsuz bireylerin başarılarını ve dirençlerini öven Blinken, “Eşitlik, kapsayıcılık ve insan haklarının tam olarak tanınması için verdikleri ve bugün de devam eden zor mücadelede gösterdikleri cesareti takdir ediyoruz” dedi.

Bu kişilerin hak ettikleri şekilde, güvenli ve onurlu bir şekilde yaşayabilmelerini sağlamak için yapılması gereken çalışmaları da vurgulayan Blinken, “Bu çalışmalar, tüm kişilerin kim olduklarını tam olarak yansıtan kimlik belgelerini temin etmeyi de içeriyor” dedi.

Blinken yazılı açıklamasında, “Dünyanın dört bir yanındaki ortaklarımızı, herkesin güvenli ve açık bir şekilde kendisi olarak yaşayabildiği, görünürlüğün tanındığı ve asla saldırıya uğramadığı bir dünya için mücadelede bize katılmaya çağırıyoruz” dedi.

Sadece 2023’te 500’e yakın yasa tasarısı

ABD’de transbireylere karşı yasa tasarılarını takip eden “translegislation” internet sitesine göre, sadece 2023 yılının ilk üç ayında 47 eyalette 492 yasa tasarısı sunuldu. Bu sayı 2022 geneli için 174’tü.

Trans bireylerin temel sağlık hizmetleri, eğitim, yasal tanınma ve kamusal alanda var olma haklarını engellemeyi amaçlayan tasarıların 25’i geçti. 424 tasarı ile ilgili süreç hala sürerken, 43 tasarı eyaletlerin yasama organlarında reddedildi.

Şu anda en az 11 eyalet, reşit olmayanlar için cinsiyet belirleyici tıbbi bakımı kısıtlayan veya yasaklayan yasalar çıkarttı. Alabama, Arkansas, Arizona, Georgia, Iowa, Kentucky, Mississippi, Tennessee, Utah, Güney Dakota’ya son olarak Batı Virginia eyaleti eklendi.

ABD’de trans haklarını kısıtlamaya yönelik eyalet düzeyindeki ani çabalar, 2022’nin yaz aylarında Anayasa Mahkemesi’nin kürtaj hakkını ortadan kaldıran sürece öncülük eden Hıristiyan ve muhafazakar gruplar tarafından körükleniyor.

Birçok grup “ebeveyn hakları” yasa tasarıları yoluyla LGBTQ haklarını hedef alıyor ve reşit olmayanların “drag” tarzı gösterilerine katılmalarını yasaklamayı, trans gençlerin cinsiyetlerini onaylayan bakım almalarını engellemeyi ve lise spor faaliyetlerine katılımlarını kısıtlamayı amaçlıyor.

Pek çok Cumhuriyetçi de bu çabaları benimsedi ve 2024 için cinsiyet kimliği ve ırksal konuların nasıl öğretildiğine dair okul politikalarını hedef almaya başladı.

Ancak yasa teklifleri, ABD halkının bazı görüşleriyle bağdaşmıyor. Pew Araştırma Merkezi’nin geçen yıl yaptığı bir ankete göre, Amerikalı yetişkinlerin yaklaşık onda sekizi toplumda trans bireylere karşı ayrımcılık olduğunu söylerken, çoğunluk trans bireyleri iş, barınma ve kamusal alanlarda ayrımcılıktan koruyacak yasaları destekliyor.

Ancak aynı zamanda, 2021’de yüzde 56 ve 2017’de yüzde 54 olan bir kişinin cinsiyetinin doğumda atanan cinsiyete göre belirlendiğini söyleyenlerin oranı yüzde 60’a yükselmiş durumda.

VOA tarafından geçilen Biden Yönetiminden Trans Görünürlüğe Destek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden Yönetiminden Trans Görünürlüğe Destek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden Yönetiminden Trans Görünürlüğe Destek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.