‘‘Biden-Xi Görüşmesi Ticaret Geriliminde Olumlu Mesaj’’

‘‘Biden-Xi Görüşmesi Ticaret Geriliminde Olumlu Mesaj’’

ABONE OL
20:03 - 16/11/2022 20:03
‘‘Biden-Xi Görüşmesi Ticaret Geriliminde Olumlu Mesaj’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Başkan Joe Biden’ın Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’le görüşmesi piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Uluslararası Para Fonu Başkanı Kristalina Georgieva, görüşmenin ‘‘yapıcı bir sinyal’’ verdiğini söyledi.

G20 zirvesinin sona ermesinin ardından IMF Başkanı, liderlerin Rusya’nın Ukrayna savaşının sona ermesi için güçlü şekilde çağrı yaptıklarını, bunun nedeninin de Ukrayna savaşının küresel büyümenin yavaşlamasındaki en önemli faktör olarak görüldüğünü söyledi.

Georgieva’ya göre Biden-Xi görüşmesi de tüm dünyaya uluslararası işbirliğinin önemli olduğu mesajını verdi.

‘‘Kutuplaşma küresel büyüme için olumsuz’’

Georgieva, IMF’nin dünyanın ABD ve Batı ile Çin ve diğer devlet güdümlü ekonomiler olarak bloklara ayrılmasının küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunduğunu, bunun da küresel Gayri Safi Hasıla’yı 1,4 trilyon dolar azaltarak 3,5 trilyon dolara düşüreceğini belirtti.

Georgieva, ‘‘Dünyanın bu parayla neler yapabileceğini düşünün’’ dedi.

Eski Başkan Donald Trump döneminde Çin’e uygulanan milyarlarca dolarlık gümrük vergilerinin yükünü büyük ölçüde Amerikalı tüketiciler ve şirketler çekmişti. 2019 yılının Ekim ayında IMF, küresel büyümenin son 10 yılın en yavaş düzeyine inmesinden ABD-Çin ticaret savaşını sorumlu tutmuştu.

Georgieva, gümrük vergileriyle ilgili olarak ‘‘Enflasyonun arttığı dönemde bu en az istenen durum olur’’ dedi. IMF Başkanı, Çin’in de karşılıklı işbirliğine güvenebilmesi gerektiğini anladığını çünkü Çin ekonomisinin de zor bir noktada olduğunu kaydetti.

Georgieva, Bali’de yapılan G20 zirvesinin ardından yayınlanan ortak bildiriye de değindi ve bazı orta gelirli ülkelerin borçlarının artmasından duyulan kaygının gündeme getirilmesinin, bu konuda daha fazla şey yapılması gerektiğinin anlaşıldığını gösterdiğini söyledi.

IMF, G20’nin ortak borçların yeniden yapılandırılması süreci kapsamında yardım arayışındaki ülkelerin borçlarını ödemelerinin askıya alınmasına izin verilmesi ve Sri Lanka gibi savunmasız orta gelirli ülkelerin buna dahil edilmesi sürecinde daha fazla öngörülebilirlik çağrısında bulundu.

Georgieva, G20 liderlerinin merkez bankalarının faiz arttırımlarının hızını diğer ülkelere sıçramaması için ayarlamaya çağıran ortak bildirisinde kullanılan dilden memnuniyet duyduğunu söyledi. Doların gücü, birçok yükselen piyasa ekonomisinde enflasyonun fırlamasına neden olmuştu.

Fiyat baskılarının azaldığını gösteren son veriler göz önüne alındığında ABD enflasyonunun düştüğüne dair kanıt görüp görmediği sorulduğunda Georgieva, bunun ‘‘mümkün’’ olduğunu, ancak enflasyonda düşüş eğiliminden söz etmek için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Georgieva, yine de göstergelerin dünya ekonomisi için hala daha kasvetli bir yola işaret ettiğini belirterek dünya ekonomisinin yavaşladığını ve bu noktada, talep soğudukça ABD Merkez Bankası’nın (FED) politikalarını yeniden değerlendirebileceğini söyledi.

VOA tarafından geçilen ‘‘Biden-Xi Görüşmesi Ticaret Geriliminde Olumlu Mesaj’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ‘‘Biden-Xi Görüşmesi Ticaret Geriliminde Olumlu Mesaj’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ‘‘Biden-Xi Görüşmesi Ticaret Geriliminde Olumlu Mesaj’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.