Berlin’den Türkiye’ye operasyon uyarısı: Sonuçları vahim olur

Berlin’den Türkiye’ye operasyon uyarısı: Sonuçları vahim olur

ABONE OL
14:26 - 08/10/2019 14:26
Berlin’den Türkiye’ye operasyon uyarısı: Sonuçları vahim olur
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Alman hükümeti, Türkiye’ye Suriye’nin kuzeyine askeri harekattan kaçınma çağrısı yaparken, ‘Böyle bir operasyon gerilimi tırmandırır, istikrarsızlığı derinleştirir, güvenlik politikaları ve insani bakımdan da sonuçları vahim olur’ dedi.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine askeri operasyon hazırlıkları Alman hükümetinin basın toplantısının önemli gündem maddelerinden biri oldu.

Merkel hükümetinin sözcü vekili Ulrike Demmer sorular üzerine, “Federal hükümet, Türk siyasetçilerin Kuzey Suriye’de tek taraflı bir askeri operasyon başlatılacağı yönünde yineledikleri açıklamaları çok ciddiye alıyor” açıklamasını yaptı.

DW Türkçe’nin haberine göre, henüz bu yönde Türk tarafınca atılmış somut adımlar olmadığını söyleyen Demmer, “Türkiye’nin tek taraflı bir askeri müdahalesi, Suriye’de gerilimin daha da tırmanmasına ve bu ülkedeki istikrarsızlığın daha derinleşmesine yol açacaktır. Ayrıca bunun, güvenlik politikaları ve insani bakımdan sonuçları vahim olur” diye konuştu.

Ulrike Demmmer, Türkiye’nin Suriye ile sınır bölgesindeki güvenlik ihtiyaçlarını anladıklarını, Türkiye’nin komşu ülke olarak Suriye topraklarındaki çatışmalar ve bunun sonucundaki mülteci akınından etkilendiğinin de bilincinde olduklarını belirtmekle birlikte şunları kaydetti:

“Ancak IŞİD’e karşı kazanılmış başarı tehlikeye sokulmamalı. Bu başarı büyük ölçüde Suriyeli Kürtler tarafından uluslararası koalisyonun desteği ile sağlanabildi. Şimdi gerekli olan, şiddetin son bulması ve istikrarı sağlayacak yaklaşımlardır.”

Bu arada Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Steve Alter, geçen hafta Türkiye’yi ziyaret eden İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in temasları sırasında Türk hükümetinin Suriye’nin kuzeyinde oluşturmak istediği “güvenli bölge” planını gündeme getirdiğini açıklayarak, “Türk tarafı konuyu bakan ile görüşmede gündeme getirdi, bakan da Türk tarafına, federal hükümetin bu konu hakkında sorunları olduğu sinyalini verdi” diye konuştu.

Bunun üzerine bir gazeteci hükümet sözcülerine, “Alman hükümetinin bununla ‘sorunları’ var diyorsunuz bu çok yumuşak bir açıklama değil mi? Türkiye Suriye’nin kuzeyine harekat düzenlerse bizzat mülteci akınına yol açmış olmayacak mı? Bu koşullar altında da mı yardım edeceksiniz?” sorusunu yöneltti.

İçişleri sözcüsü, Türk tarafının askeri harekat hazırlığına değil “güvenli bölge” planına ilişkin değerlendirmede bulunduğunu söylerken, Alman Dışişleri Bakanlığı’nın sözcü vekili Christofer Burger devreye girerek “Türkiye’nin olası tek taraflı askeri harekatına ilişkin kaygımızı daha önce de dile getirdik. Hem basın toplantılarımızda hem de Türk tarafı ile görüşmelerimizde bu kaygımızın altını çizdik. Türk tarafı konuya ilişkin tutumumuzu biliyor” açıklamasını yaptı.

 

soL haber portalı tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.