Berlin’de Seçim Tekrarlanabilir

Berlin’de Seçim Tekrarlanabilir

ABONE OL
21:29 - 29/09/2022 21:29
Berlin’de Seçim Tekrarlanabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da geçen yıl 26 Eylül’de yapılan genel seçimlere paralel başkent Berlin’de eyalet seçimleri gerçekleşmişti. Sandıklarda ve seçim yerlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle Federal Meclis Seçim Komisyonu ve Berlin Eyaleti Anayasa Mahkemesi’nde seçimlerin yenilenmesine yönelik itirazların değerlendirilmesi sürerken, oy verme işleminin tümden yenilenmesi ihtimali giderek artıyor.

Nitekim Anayasa Mahkemesi, Eyalet Meclisi ve ilçe belediye meclisleri için yapılan seçimlerdeki aksaklıklar ve yaşanan kaos nedeniyle seçimlerin tümüyle yenilenmesinin gerekli olduğu yönünde ilk değerlendirmesini açıkladı.

Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, seçimlerin hazırlık sürecinde ve seçim günü saptanan hataların milletvekili dağılımına büyük etkisi olduğu, bunun Berlin Eyalet Meclisi ve 12 ilçedeki belediye meclisleri seçimlerinin tamamen geçersiz sayılmasını gerektirdiği anlamına geldiği belirtildi.

Federal Meclis Seçim İnceleme Komisyonu da ilk karar taslağında, kentteki 2 bin 300 seçim bölgesinde yaklaşık 440 seçim bölgesinde Federal Meclis için yeni bir oylama yapılmasını gerekli görmüştü.

Federal Meclis’teki aritmetik de değişecek

Başkentte seçimlerin tekrarlanmasının, Alman Meclisi’ndeki seçim sonucu ve milletvekili dağılımı üzerinde de önemli etkisi olması bekleniyor.
Gözlemciler, bu durumda muhalefetteki Sol Parti’nin parlamentodaki grup özelliğini kaybedeceğine kesin gözüyle bakıyor. Sol Parti, 2021’deki seçimde 2017’deki genel seçimlere göre yüzde 4,3 oy kaybederek ancak yüzde 4,9 oy alabildi.

Berlin’de iki bölgeden doğrudan milletvekili çıkaramasaydı, sadece 39 milletvekili çıkarıp parlamentoda yeniden grup kurması da mümkün olmayacaktı.

Yapılan tüm anketler, Sol Parti’nin Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile başlayan savaşta aldığı tutumla bağlantılı oy oranının daha da düştüğünü ve Berlin’deki doğrudan milletvekili çıkardığı bölgeleri de kaybetmesi ihtimalinin çok yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Sol Parti’nin grup oluşturamaması durumunda, meclisteki komisyonların yeniden oluşturulması gerekecek, ayrıca muhalefetin konuşma süreleri de yeniden ayarlanacak.

Berlin seçimlerinin tekrarlanmasının Almanya çapındaki bir diğer etkisi, eyaletlerin temsil edildiği Federal Konseydeki koltuk dağılımında olacak. Anketler, şu anda Berlin’deki eyalet hükümeti koalisyonunda en güçlü parti konumundaki SPD’nin büyük oranda oy yitireceğini ve muhtemelen Yeşiller’in ya da Hristiyan Demokrat CDU’nun birinci parti olarak hükümeti kuracağını gösteriyor. Bu durumda Federal Konsey’de de Yeşiller’in ya da CDU’nun ağırlığı artmış olacak.

Seçimde kaos yaşanmıştı

Berlin’deki seçimler Almanya’daki yerleşik demokratik düzene yakışmayacak bir şekilde, tam bir karmaşa içinde geçti.

Seçimlere başkentteki çok sayıda aksaklık ve organizasyon sorunu damgasını vurdu. Aynı gün genel seçimlerin yanı sıra eyalet parlamentosu seçimleri, belediye meclisi seçimleri ve özelleştirilen toplu konutların yeniden kamulaştırılması konusunda referandum yapılırken, toplam 40 bin atletin katılımıyla düzenlenen Berlin Maratonu nedeniyle çok sayıda cadde trafiğe kapatıldı.

Yaşanan trafik kaosu sonucunda seçim merkezlerine ulaşımda büyük zorluklar yaşandı, yanlış veya eksik oy pusulaları nedeniyle oy verme merkezlerinin geçici olarak kapatılması ve seçim sandığı önlerinde bazen birkaç saati bulan uzun kuyruklar gündem oldu.

Ayrıca, bazı oy verme merkezlerinin oy verme işleminin bittiği akşam saat 18.00’den sonra, geçici sonuçların televizyonlarda yayınlanmasından sonra da kısmen saat 21’e kadar açık olduğu ortaya çıktı. Berlin Seçim Kurulu Başkanı yaşanan skandal sonrası görevinden istifa etmek zorunda kaldı.

Anayasa Mahkemesi’nin seçimlerin iptal edilmesine ilişkin nihai kararını açıklamasından sonra, 90 gün içinde seçimlerin yenilenmesi gerekiyor. Gözlemciler kararın Aralık ayında açıklanacağını bildiriyor.

VOA tarafından geçilen Berlin’de Seçim Tekrarlanabilir haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Berlin’de Seçim Tekrarlanabilir haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Berlin’de Seçim Tekrarlanabilir haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.