Berlin`de „Kira Dondurma “konusu masaya yatırıldı

Berlin`de „Kira Dondurma “konusu masaya yatırıldı

ABONE OL
22:52 - 29/02/2020 22:52
Berlin`de „Kira Dondurma “konusu masaya yatırıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin Türk Alman İşverenler Birliği TDU’nun MADO’da gerçekleştirilen bu ayın Masa Başı Buluşması’nda, kamuoyunda kira freni bilinen `Mietendeckel-Kira Dondurma´ konusu masaya yatırıldı.

Berlin’de 23 Şubat 2020 tarihinde yürürlüğe giren kiraların üst sınırının dondurulması (Mietendeckel) ile ilgili kanun, Türk-Alman İşverenler Birliği’nin (TDU) geleneksel Masa Başı Buluşması’nda tam anlamıyla masaya yatırıldı. Mado Cafe ve Restorant ta yapılan toplantıya konuşmacı olarak, Federal Meclis Milletvekili CDU’lu Kai Wegner, Berlin Eyalet Meclisi Sol Parti Milletvekili Gabriele Gottwald, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Kilian Wegner ve Neue Wege für Berlin Derneği’nden iş kadını Sandra von Münster ile SolWo Emlak Şirketi Genel Müdürü Ali İnce katıldılar.

Moderasyonluğunu yapan TDU Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Oktay Ataş giriş konuşmasında kanun hakkında bilgi vererek,” Bu kanunun Berlin ekonomisi, kiracı ve ev sahibi arasındaki ilişkiler ile emlâk piyasasına büyük bir müdahale “olduğunu vurgulayarak ilk sözü Gotwald’a verdi.

Sol Parti Milletvekili Gottwald konuşmasının başında, 2011 yılından beri kiralarda büyük bir artış yaşandığını, kazançlarla, kiralar arasındaki makasın giderek açıldığını, insanların evlerinden çıkmak zorunda kaldıklarını, şehrin yapısının değiştiğini kaydettikten sonra, politikacı olarak bu gidişe dur demek zorunda olduklarını dile getirdi. Gottwald, Berlin Eyalet Hükümeti koalisyon ortakları olarak Sol Parti, SPD ve Yeşiller Partisi ile bu kanunu hazırlayıp, çıkardıklarını kaydederek şöyle sözlerine devam etti:” Bu kanun kabaca neler içeriyor. Birincisi kiralar 5 yıl boyunca artmayacak, ikincisi eski binalarda metrekare kira bedellerine üst sınır konuluyor. Bugün eski binalar için konulan sınır 6,45m2 Euro’dur. Üçüncüsü de kiraları şu anda bu sınırın %20’sini aşan dairelerde, kiranın bu üst sınıra doğru aşağıya çekilmesidir. “  Gottwald konuşmasında kanunun 2015 yılından sonra inşa edilen yeni binaları içermediğinin de altını çizdi.

CDU Milletvekili Kai Wegner ise Hamburg, Berlin, Münih gibi büyük şehirlerde konut piyasasında büyük bir sıkıntı ve baskı yaşandığının, kiraların çok yüksek olduğunun bilindiğini dile getirerek,” Bu nedenle Federal düzeyde kiraların belli ölçüde artırılabilmesi, yerleşim alanlarına göre ortalama kira çizelgelerinin belirlenmesi gibi önlemler alındı. Ancak Berlin Eyalet Senato’sunun bu düzenlemesi piyasaya çok ileri bir müdahale. Anayasa’ya aykırı olan maddeler içeriyor. CDU olarak Berlin Anayasa Mahkemesi’ne iptali için başvuracağız. Mahkemenin kanunu geri çevireceğinden eminiz. “dedi.

Neue Wege Girişimi’nin temsilcisi iş kadını Sandra von Münster ise konuşmasında sorunun arz ve talep arasındaki dengesizlikten kaynaklandığını, Berlin de şu anda 100 bin ucuz konuta ihtiyaç duyulduğunu, hızla çok sayıda ev inşa edilerek sorunun üstesinden gelinebileceğini ifade etti. Münster” Biz Hamburg’da olduğu gibi hızla yeni konut yapılmasından yanayız.  Kooperasyona ihtiyacımız var. Bütün tarafların katıldığı yuvarlak bir masa kurulmalıdır “şeklinde konuştu.

SolWo Emlâk Şirketi Müdürü İnce ise siyasetin zamanında önlemler almadığına dikkat çekerek, tam tersine Berlin Eyalet Senatosu’nun yıllar önce kamuya ait binlerce konutu çok ucuza sattığını söyledi. İnce” Bu düşünceleriniz insani olarak temelde çok güzel. Ancak getirdiğiniz bu kanunla işleyen bir ekonomiyi frenliyorsunuz. Sektörde huzursuzluk ve kargaşa oluşacak, işsizlik artacak “dedi.

SPD sözcüsü Kilian Wegner de kanunun bir koalisyon ürünü olduğunu vurgulayarak, Berlin’in yıllardır kira artışlarında dünyanın önde gelen şehirlerden biri olduğunu belirtti. ” Özellikle boşalan bir daire yeniden kiraya verildiğinde fahiş fiyatlar isteniyor. Bunun böyle gitmeyeceği açıktır. Kanun bundan dolayı çıkarılmıştır. Berlin ‘de emlâk piyasasına büyük bir sermaye akmaktadır. Önlem almazsak biz de Paris’in, San Francisco’nun veya Londra’nın durumuna düşeriz. “dedi. Wegner yeni bina yapılarak elbette sorunun hafifletilebileceğini, ancak inşaat sektörünün yetersizliği, yüksek arsa fiyatları gibi birçok faktörden dolayı bugünden yarına düşük ve orta kazançlı ailelerin oturabileceği ev yapmanın mümkün olmadığını vurguladı. Wegner,” Berlin’e vasıflı eleman gelmesini istiyorsak, kiralarında orta gelirli bir ailenin ödeyebileceği bir seviyede olması gerekir “dedi.

Daha sonra sorular bölümüne geçildi. Konuşmacılara çok sayıda soru yöneltilerek, çözüm üzerine öneriler dile getirildi. Toplantı sonrası ortak kanı ise emlâk piyasasının, diğer sektörlerden kopuk bir şekilde seyrettiği, yeni kanunun henüz çok yeni olduğu, sonuçlarının beklenmesi gerektiği yönünde oldu.

ha-ber.com/Mümtaz Ergün/Berlin
Fotoğraflar: Hüseyin İşlek/Münir Bağrıaçık
Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.