BERLİN´DE “IRKÇILIK” KAZANDI

ABONE OL
21:40 - 15/02/2023 21:40
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın başkenti Berlin’deki seçimi ırkçıların kazandığını söylemek ağır olur. Ama ırkçılığın kazandığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Uzun yıllardır bu kentteki (ya da eyalette) seçimlerde hiç bir iddiası olmayan merkez sağ parti CDU (Hıristiyan Demokrat Birlik) oy oranını iki yıl önceki seçime göre yüzde 10’dan fazla artırarak sandıktan büyük bir zaferle çıktı (yüzde 28,2). Aşırı sağcı parti AfD (Almanya için Alternatif) de oylarını yüzde 1’den fazla artırarak iki haneli bir orana yaklaştı (yüzde 9,1).

Tüm gözlemciler sağ oyların artmasında özellikle yılbaşı gecesi meydana gelen ve ağırlıkla göçmen kökenli gençlerin katıldığı taşkınlıkların, daha önemlisi de ana akım medyada hemen başlatılan yoğun yabancı düşmanı kampanyanın büyük bir etkisi olduğu görüşünde birleşiyorlar. Özellikle yangınları söndürmek üzere olay yerlerine giden itfaiye ekiplerine ve tabii ki polislere yönelik saldırılar, ki kimi yerlerde yılbaşı kutlamak amacıyla sokağa çıkan gençlerin taşkınlıklarını itfaiyecileri ve polisleri hedefleyerek ateşlediklerine dair haberler, medyada geniş yer bulmuştu. Sağcıların suç işleyen ya da sığınma başvurusu kabul edilmeyen göçmenlerin derhal sınırdışı edilmesinden, okullarda “Türkçe yasağı”na kadar birçok önerisi, medyanın yardımıyla büyük bir iştahla tartışıldı. Demokrat kesimler bu kampanyaya “Birkaç gencin yaptıklarını tüm göçmenlere yıkmayın!” itirazlarıyla karşı çıktılar ancak o karambolde seslerini fazla duyuramadılar. Bunun, böyle olduğunu seçim sonuçları gösteriyor zaten. Tabii bu sonuçlarda eyalet yönetimindeki “sol” ittifakın başka başarısızlıklarının da rolü var.

***

Pazar günü yüzde 63 katılımla (iki yıl önce yüzde 74’ün üzerindeydi) gerçekleştirilen seçimde hem Berlin’deki eyalet hükümetinde, hem de yine Berlin’deki federal hükümetteki üçlü koalisyonları oluşturan tüm partiler oy kaybına uğradı…

Önce sosyal demokratlardan başlayalım. SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) hem Berlin’deki, hem de federal düzeydeki hükümetlerin en büyük ortağı, dolayısıyla başbakanlar bu partiden. İki yıl önceki seçimde birinci parti olan SPD, bu seçimde ikinciliği kıl payı kazanabildi (yüzde 18,4). Eyalet Başbakanı Franziska Giffey’in kendi seçim bölgesinden direkt adaylığı kazanamaması (ancak liste adayı olarak seçilebildi) yaşanan hezimetin boyutlarının bir diğer göstergesi.

Diğer koalisyon ortağı Yeşillerin oy kaybı fazla değil, onların oy oranı da yüzde 18,4, ancak 100 oy farkla SPD’nin gerisinde kalarak, üçüncü parti oldular. Koalisyonun üçüncü ortağı Sol Parti’nin (Linke) oy kaybı ise yüzde 2’ye yaklaşıyor (yüzde 12,2). Sol Parti aslında daha büyük oranda oy kaybı bekliyor ve oranın tek haneli olmasından endişeleniyordu. Özellikle Doğu Berlin’de oldukça güçlü olan partinin bu kaybının nedeni tabii ki son dönemlerde daha da belirginleşen bölünme söylentileri. Bir diğer neden de iki yıl önceki seçimde bu partinin öncülüğünde gerçekleştirilen halk oylamasındaki zaferin üstünün örtülmesi. Emlak tekellerinin elindeki toplu konutların kamulaştırılması talebini halk oylamasına katılanların yüzde 60’ı onaylamıştı.

Eyalet Meclisi’nde muhalefette olan, ancak federal hükümette koalisyon ortağı olan liberaller de (FDP – Hür Demokrat Parti) büyük bir hezimete uğradı. Yüzde 3’e yakın oy kaybına uğrayan FDP, yüzde 5’lik barajın altında ve dolayısıyla meclis dışında kaldı (yüzde 4,6).

***

Yeni meclis aritmetiğine göre CDU yanına SPD’yi ya da Yeşilleri alarak koalisyon kurabilir. Ancak tabanları sol, demokrat seçmenlerden oluşan bu iki partinin yöneticilerinin böyle bir yola gitme olasılığı sıfıra yakın. Mevcut SPD-Yeşiller-Sol Parti koalisyonunun, büyük bir güç kaybına uğramış olarak yola devam etmesi bekleniyor.

Berlin’deki seçim, Almanya genelini kapsayan kamuoyu yoklamalarındaki sonuçlarla örtüşüyor…

Tabii her yerel seçimin benzer sonuçlar vermesi gerekmiyor.

Nitekim ülkenin önemli metropollerinden, Rheinland Pfalz eyaletinin başkenti Mainz’da Pazar günü yapılan büyükşehir belediye başkanı seçiminin sonucu bunun bir örneği.

Oradaki seçimde hem SPD, hem de CDU’nun adayları hezimete uğrayarak yarış dışı kaldılar (her ikisi de yüzde 13 oy aldı). Hiçbir aday yüzde 50’yi yakalayamadığı için üç hafta sonraki ikinci tur seçimde ilk turda yüzde 40’ın üstünde oy alan bağımsız adayla, yeşillerin yüzde 21,5 oy alan adayı yarışacak. Bu yerel adayların karizmalarının da ciddi bir rol oynadığı bir seçimdi, ancak bir metropolde Özgür Seçmenler (FW) ve ÖDP (Almany aEkoloji ve Demokrasi Partisi) gibi sağcı partilerin desteklediği, sağcı adayın başarısı Almanya’da sağın 2021 genel seçimlerindeki hezimetten sonra yeniden güçlenmeye başladığını gösteriyor. Özellikle 1949’dan beri istisnasız tüm büyükşehir belediye başkanlarını seçtiren sosyal demokratların başarısızlığı önemli bir gösterge…

Gürsel Köksal Kaynak: https://www.birgun.net/haber/berlin-de-irkcilik-kazandi-421497

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.